Tη σύσταση ομάδας εργασίας με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων αποφάσισε χθες η Εθνική Επιτροπή Κοινωνικής Προστασίας για τη σύνταξη του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Κοινωνική Eνταξη 2008-2010, το οποίο θα υποβληθεί τον Σεπτέμβριο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης θα περιλαμβάνει σειρά ενεργειών, η εφαρμογή των οποίων θα συντελέσει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που πηγάζουν από τη ραγδαία αύξηση των τιμών των καυσίμων και των τροφίμων, την παγκόσμια οικονομική ύφεση και τη διόγκωση της φτώχειας, σύμφωνα με την υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.
Σύμφωνα με την υπουργό Απασχόλησης, προτεραιότητες είναι:
– H ενίσχυση της απασχόλησης με έμφαση στις γυναίκες, τους νέους, τους μακροχρόνια άνεργους
– H αντιμετώπιση των όποιων διακρίσεων σε ότι αφορά στην εκπαίδευση και την κατάρτιση
– H ενίσχυση της οικογένειας, με έμφαση στη φτώχεια των παιδιών και τη στήριξη των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας
– H κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία
– H κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών.
Για τη βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης κρίνεται αναγκαίο να συνεχιστεί η ανάπτυξη δράσεων για ενίσχυση της απασχόλησης των γυναικών, προώθησης της ενεργού γήρανσης (προγράμματα διά βίου μάθησης, παροχή κινήτρων για την παράταση του εργασιακού βίου), χρηματικών παροχών, κοινωνικών υπηρεσιών (κοινωνική φροντίδα για παιδιά και ηλικιωμένους), φορολογικών διευκολύνσεων, καθώς και δράσεων ψυχοκοινωνικής στήριξης.
Κοινωνική ένταξη των ΑμεΑ, των μεταναστών, των κοινωνικά ευάλωτων λόγω πολιτισμικών χαρακτηριστικών.
Η κ. Πετραλιά υπογράμμισε ότι η κύρια μάχη που θα δοθεί θα πρέπει να είναι ενάντια στη φτώχεια με την χάραξη συνεκτικών πολιτικών που θα λαμβάνουν υπόψη τους όλες τις διαστάσεις του φαινομένου.
Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, η κυβέρνηση θέτει ως κεντρικό στόχο για το 2010 το ποσοστό απασχόλησης να φθάσει στο 64,1% από 61,4% το 2007. Επίσης, εκτιμά ότι μία από τις προκλήσεις που παραμένουν είναι η συνέχιση της παροχής κινήτρων για αύξηση της γεννητικότητας, μέσα από πολιτικές για στήριξη της οικογένειας και τη συμφιλίωση του οικογενειακού και επαγγελματικού βίου.
«Η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, η ενίσχυση του εισοδήματος κάθε πολίτη, η ενδυνάμωση της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής δεν αποτελεί απλώς προτεραιότητα. Αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα για την αντιμετώπιση των απειλών που φέρνει η παγκόσμια ύφεση» είπε χαρακτηριστικά η κ. Πετραλιά.