Βενιζέλος Β.
Σε νέα “ασφυξία” οδηγούνται τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, καθώς οι εταιρείες – μέλη του Συνδέσμου Ελλήνων Προμηθευτών (ΣΕΠ) Επιστημών και Υγείας ανέστειλαν από χθες την τροφοδοσία των ιδρυμάτων με υγειονομικά και ιατροτεχνολογικά υλικά, ενώ τις παρακαταθήκες αποσύρουν σήμερα από το νοσοκομείο της Αθήνας “Ευαγγελισμός” οι εταιρείες – μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Προμηθευτών Εμφυτευσίμου Ορθοπεδικού Υλικού (ΠΑΣΥΠΟΥ) και αναστέλλουν από αύριο τον εφοδιασμό των δημοσίων νοσοκομείων όλης της χώρας σε ορθοπεδικά χειρουργικά υλικά.
Τη στιγμή που οι προμηθευτές του ΕΣΥ διαμαρτύρονται με αυτόν τον τρόπο για την παρατεταμένη καθυστέρηση στην εφαρμογή του νόμου περί ρύθμισης των χρεών των νοσοκομείων, ο υπουργός Υγείας επεχείρησε χθες να διαμορφώσει συνθήκες προκειμένου να αποφύγει την προσωπική του φθορά εξαιτίας της επαπειλούμενης κρίσης στο ΕΣΥ.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης με τα μέλη του Δ.Σ. της Πανελληνίας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), ο Αν. Λοβέρδος δήλωσε σε πολύ υψηλούς τόνους: “Θα έπρεπε να είναι ρυθμισμένο το θέμα του τρόπου πληρωμής σας. Δεν μπορώ να ασχολούμαι εγώ με το πώς θα πληρώνεστε. Τα χρέη μάς δημιουργούν πρόβλημα. Μας ανεβάζουν το κόστος, μας δημιουργούν κρίσεις. Κακώς είμαστε στον ΟΟΣΑ! Είμαστε ανεπτυγμένη χώρα εμείς;”.
Στο ίδιο θέμα, ο υπουργός Υγείας τόνισε ακόμη: “Είμαστε σε συνεννόηση με τα ασφαλιστικά ταμεία και τον υφυπουργό Οικονομικών, τον κ. Σαχινίδη, προκειμένου να έχει καθορισθεί ο τρόπος πληρωμής όλων των προμηθευτών του ΕΣΥ από τον Γενάρη του 2011. Η φιλοδοξία μας είναι το περιθώριο της πληρωμής σας να μην υπερβαίνει τον μήνα”.
Κατά τα λοιπά, ο Αν. Λοβέρδος δήλωσε στα μέλη του Δ.Σ. της ΠΕΦ ότι “ο στόχος για την αύξηση της συνταγογράφησης των γενοσήμων (αντιγράφων) φαρμάκων στο 30% της συνταγογράφησης αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής μας”, καθώς και ότι “αποτελεί έναν από τους στόχους με βάση τους οποίους θα αξιολογηθούν τον ερχόμενο Δεκέμβριο οι διοικητές των νοσοκομείων του ΕΣΥ”.
Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ακόμη ότι ενδεχομένως ακόμη και σήμερα θα τοποθετήσει νέα διοίκηση στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), με διευθύνουσα σύμβουλο την Ελ. Τσάγκαρη, ενώ ο ίδιος σημείωσε ότι τον Δεκέμβριο θα είναι έτοιμη η λίστα συνταγογραφουμένων φαρμάκων και οι τιμές αναφοράς.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΕΦ Θοδ. Κωλέτης υπογράμμισε ότι η Ένωση εκπροσωπεί 40 ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες καλύπτουν το 13% της φαρμακευτικής αγοράς και προσφέρουν το 55 – 60% των θέσεων εργασίας του κλάδου στη χώρα μας. Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι η ετήσια φαρμακευτική δαπάνη που προκαλούν οι εταιρείες – μέλη της ΠΕΦ είναι περίπου 750 – 800 εκατ. ευρώ και επεσήμανε ότι, ενώ τα φάρμακα των εταιρειών της ΠΕΦ κοστίζουν από 25 έως 40 ευρώ κατά μέσο όρο, η ανακοστολόγηση επεφύλαξε τις μεγαλύτερες μειώσεις για αυτά, με αποτέλεσμα ο τζίρος των εταιρειών της ΠΕΦ να μειωθεί κατά 35 – 40%.