Εκτός ελέγχου οι νοσοκομειακές δαπάνες

 

Της Πεννυς Mπουλουτζα

Νέα αυστηρή προειδοποίηση προς τους διοικητές των νοσοκομείων του ΕΣΥ για περιστολή των δαπανών απέστειλε χθες ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέας Λοβέρδος.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης εργασίας που είχε με τους διοικητές των 30 μεγαλύτερων δημόσιων νοσοκομείων ο κ. Λοβέρδος, άφησε να εννοηθεί ότι οι δαπάνες παραμένουν εκτός ελέγχου, σημειώνοντας ότι είναι «ζητούμενο εάν το 2010 πάει καλά». Οπως είπε, τον Φεβρουάριο, οι δαπάνες είχαν προϋπολογιστεί στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, τώρα υπολογίζονται στα 2,6 δισ. ευρώ στα οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι θα προστεθούν άλλα 200 εκατομμύρια ευρώ. Αναφερόμενος στους προϋπολογισμούς που έχουν καταθέσει τα νοσοκομεία για το 2010 σημείωσε ότι αυτοί δεν είναι αποδεκτοί, αφού κινούνται στα επίπεδα του 2009. «Ελεος, να μαζευτούμε», τόνισε και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να περπατήσει αυτός ο προϋπολογισμός. Θα κοπεί».

Οδηγίες

Ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε τον στόχο για μηχανοργάνωση αποθηκών, λογιστηρίων, φαρμακείων των νοσοκομείων και διπλογραφικό λογιστικό σύστημα έως το τέλος Μαρτίου, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι δυνατόν να δουλεύουμε με τον αραμπά στα νοσοκομεία». Πρόσθεσε δε ότι επί 20 χρόνια πληρώνει η χώρα για την εφαρμογή αυτών των συστημάτων στα νοσοκομεία και η οποία δεν γίνεται. «Οποιος δεν θέλει να χρησιμοποιήσει αυτά τα εργαλεία δεν μπορεί να είναι στην ομάδα μας», τόνισε. Και σημείωσε «αντί να ασχολούμαστε με την παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες εξαντλούμεθα στα οικονομολογιστικά των νοσοκομείων. Εκεί φτάσαμε».

Ο υπουργός επανέλαβε τις οδηγίες -ζητώντας ταυτόχρονα έκθεση προόδου- για είσπραξη και καταγραφή του εισιτηρίου ύψους 3 ευρώ από τους προσερχόμενους στα εξωτερικά ιατρεία των μονάδων υγείας, για έλεγχο του «ιατρικού τουρισμού» στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και των Ιωαννίνων (ασθενείς με πούλμαν από γειτονικές χώρες που εκτιμάται ότι «κοστίζουν» στο ΕΣΥ 150.000.000 ευρώ τον χρόνο) και των «απόρων με Μερσεντές», καθώς και για συνταγογράφηση κατά 30% γενόσημων (αντίγραφων) φαρμάκων.

Σχολίασε δε ότι δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι η έλλειψη προσωπικού για την υλοποίηση των συμφωνημένων, καθώς το συνολικό διοικητικό προσωπικό στο ΕΣΥ είναι διπλάσιο των αναγκών. Οπως είπε ο κ. Λοβέρδος, έχουμε 4.000 άτομα διοικητικό προσωπικό και οι αλλαγές που ζητούνται μπορούν να επιτευχθούν με 2.000.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας κ. Νίκος Πολύζος, έκανε έναν απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας των οικονομικών των νοσοκομείων για το 2010, σημειώνοντας τα αρνητικά σημάδια, που είναι τα χαμηλά ποσοστά των βεβαιωμένων απαιτήσεων των νοσοκομείων από τα ασφαλιστικά ταμεία (50% το συνόλου των απαιτήσεων) και των πληρωμών προς προμηθευτές (20%).