Εκτός βαρέων 103 ειδικότητες

Δημιουργία τεσσάρων κατηγοριών και περικοπή προνομίων στους 92 επαγγελματικούς κλάδους που παραμένουν εντός λίστας

Δραστική περικοπή της λίστας με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα προτείνει σε πόρισμά της η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, με το 54% των ειδικοτήτων να εξαιρείται από το ευνοϊκό αυτό καθεστώς. Η επιτροπή έχει καταλήξει στη δημιουργία τεσσάρων κατηγοριών για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και τις επόμενες μέρες αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις από την υπουργό Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στο πόρισμα γίνεται αναφορά σε 195 ομάδες, που σήμερα ανήκουν στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Από αυτές προτείνεται οι 92 επαγγελματικές ομάδες να μπουν στη νέα λίστα και οι 103 να εξαιρεθούν τελείως από το ειδικό αυτό καθεστώς (δηλαδή πρόκειται να αποχαρακτηριστούν).

«Αναδιάταξη»

Ωστόσο, «αναδιάταξη» θα υπάρξει και στις 92 ομάδες, που με βάση το πόρισμα της επιτροπής… περνάνε στην επόμενη φάση. Οι συγκεκριμένες ειδικότητες θα υπαχθούν σε τέσσερις κατηγορίες, όπου θα ισχύουν διαφορετικά «προνόμια», ανάλογα με τον συντελεστή βαρύτητας (5%, 10%, 15% και 20%).

Με βάση τις προτάσεις της επιτροπής, μόνο 10 επαγγελματικοί χώροι (π.χ. οικοδόμοι, εργαζόμενοι στη χημική βιομηχανία) θα υπαχθούν στην τέταρτη κατηγορία και θα κρατήσουν στο ακέραιο τα σημερινά τους προνόμια. Οσοι δραστηριοποιούνται σε αυτά τα επαγγέλματα θα διατηρήσουν το ευνοϊκό καθεστώς συνταξιοδότησης, που επιτρέπει την… έξοδο πέντε χρόνια έως επτά χρόνια νωρίτερα από το γενικό όριο.Η κατανομή των υπόλοιπων ειδικοτήτων με βάση το πόρισμα θα γίνει ως εξής: 40 ομάδες στην τρίτη κατηγορία, 30 στη δεύτερη και 12 στην πρώτη κατηγορία που έχει και τα λιγότερα προνόμια.

Πάντως τα προνόμια που θα δοθούν στις τρεις αυτές κατηγορίες δεν αποσαφηνίζονται στο πόρισμα αλλά εκτιμάται πως θα είναι επιπλέον άδεια, περισσότερα ρεπό ή απλά ενίσχυση της υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Η κυβέρνηση για να «χρυσώσει το χάπι» υπόσχεται πως οι αλλαγές θα αφορούν στους νεοπροσληφθέντες, δηλαδή όσους ξεκινήσουν να εργάζονται μετά την ανακοίνωση της νέας λίστας.

Ουσιαστικά δημιουργούνται εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων, καθώς ακόμη και μία μέρα διαφορά στην ασφάλιση (πριν ή μετά τη νέα λίστα) παίζει καθοριστικό ρόλο.

Θολές υποσχέσεις

Ως αντιστάθμισμα για τις επώδυνες αλλαγές δίνονται υποσχέσεις για ένταξη νέων επαγγελμάτων στη λίστα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται ποια θα είναι αυτά. Προς το παρόν δεν έχει γίνει καμία επεξεργασία για ειδικότητες που πρέπει να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά και το θέμα αναμένεται να παραπεμφθεί σε άλλη επιτροπή!

Απώτερος στόχος της κυβέρνησης είναι από τους 700.000 εργαζόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα να «πέσουμε» σταδιακά στους 270.000. Ενδεικτικό της δριμύτητας των αλλαγών είναι πως θα υπάρξει διαχωρισμός ακόμη και των εργαζομένων που δραστηριοποιούνται σε μία επιχείρηση. Για παράδειγμα, οι εργατοτεχνίτες αναμένεται να διατηρούν το ευνοϊκό ασφαλιστικό καθεστώς, ενώ αντιθέτως οι υπάλληλοι γραφείου θα χάνουν τα προνόμια.

Με βάση πληροφορίες, στο πόρισμα προτείνεται να εξαιρεθούν από τον κατάλογο με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα όσοι εργάζονται στην ποτοποιία, οινοποιία, ζυθοποιία, φαρμακοποιία, βιομηχανία πυρίμαχων υλικών, βιομηχανία χρωμάτων, βιομηχανία ελαστικών, βιομηχανία πλαστικών, καπνοβιομηχανία κ.α. Επιπλέον προτείνεται να εξαιρεθούν όχι μόνο επαγγελματικοί χώροι αλλά και συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως για παράδειγμα: εισπράκτορες- σταθμάρχες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καμαριέρες, σερβιτόροι, εργαζόμενοι στη ζαχαροπλαστική, κομμωτές- κομμώτριες, μουσικοί, τραγουδιστές, συσκευαστές φαρμάκων-καλλυντικών, υπάλληλοι γραφείου σε βιομηχανικούς χώρους.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την υπουργό Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, η οποία πάντως προτιμά μια ενιαία λίστα από τη δημιουργία εργαζομένων τεσσάρων… ταχυτήτων στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Σε θέση μάχης βρίσκονται από την πλευρά τους τα συνδικάτα, οι εκπρόσωποι των οποίων έχουν αποχωρήσει από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Σημειώνεται πως, παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, συνδικαλιστές εκφράζουν φόβους πως οι αλλαγές εμμέσως πλην σαφώς θα αγγίζουν και τους νυν εργαζόμενους.

Δηλαδή σε όσα επαγγέλματα εξαιρεθούν από τη λίστα είναι ορατός ο κίνδυνος εργοδότες να απολύουν το προσωπικό που υπάγεται στα βαρέα για να προσλάβουν νέους και να μην καταβάλλουν αυξημένο ασφάλιστρο.

ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ

Σε όσα επαγγέλματα εξαιρεθούν από τη λίστα τρεις είναι οι βασικές επιπτώσεις:

  •  Ορια ηλικίας. Η ηλικία συνταξιοδότησης θα αυξηθεί κατά πέντε χρόνια, ενώ για ειδικές κατηγορίες η αύξηση μπορεί να φτάσει ακόμη και τα επτά έτη. Για παράδειγμα, σήμερα ασφαλισμένος μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 μπορεί να πάρει σύνταξη στα 60, εφόσον έχει βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα, ενώ μετά τις αλλαγές θα πρέπει να συμπληρώσει το 65ο έτος.
  •  Μισθοί. Μέχρι και 250 ευρώ λιγότερα τον μήνα θα παίρνουν οι νέοι εργαζόμενοι που θα εξαιρεθούν από το ευνοϊκό καθεστώς. Αυτό οφείλεται στο ότι σήμερα οι εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά δικαιούνται ειδικό επίδομα και έτσι αυξάνεται ο μισθός τους.
  •  Συντάξεις. Η απώλεια του ειδικού επιδόματος επηρεάζει και τις συντάξεις, οι οποίες για τους νέους ασφαλισμένους θα είναι μειωμένες από 10% μέχρι 20%. Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα εργαζόμενος με 1.400 μισθό και 35ετία δικαιούται σύνταξη 980 ευρώ, ενώ μετά τις αλλαγές θα περιοριστεί στα 840.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ