Αυξημένα προβλήματα υγείας, όπως λοιμώδη νοσήματα, εργατικά ατυχήματα και ψυχιατρικές διαταραχές, αντιμετωπίζουν οι μετανάστες. Ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι οι μετανάστες που κατοικούν στην Ελλάδα δεν χρησιμοποιούν συχνά τις υπηρεσίες Υγείας, διότι η πρόσβασή τους σε αυτές είναι δύσκολη.
Τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η αναπληρώτρια καθηγήτρια κυρία Αθηνά Λινού, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού προγράμματος με τίτλο «Δίκτυο πληροφόρησης για καλές πρακτικές που αφορούν την παροχή υπηρεσιών Υγείας σε μετανάστες και μειονότητες στην Ευρώπη», δείχνουν ότι η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση με τον μεγαλύτερο αναλογικά αριθμό μεταναστών. Μάλιστα, οι ειδικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η Ελλάδα να έχει τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών «χωρίς τα απαιτούμενα έγγραφα». Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, υπάρχουν περίπου 800.000 ξένοι υπήκοοι στην Ελλάδα (ποσοστό 7,3% του συνολικού πληθυσμού). Αν υπολογιστούν όσοι δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα έγγραφα, ο αριθμός των μεταναστών εκτιμάται ότι φθάνει το ένα εκατομμύριο.
Σε ό,τι αφορά το προφίλ των μεταναστών, έρευνες δείχνουν μια στατιστικά σημαντική ανοδική τάση του ποσοστού των πασχόντων από φυματίωση. Από άλλες έρευνες προκύπτει ότι ενώ στον γενικό πληθυσμό ο επιπολασμός της ηπατίτιδας Β μειώνεται διαχρονικά ως αποτέλεσμα της εφαρμογής μέτρων πρόληψης, υπάρχουν ομάδες του πληθυσμού, όπως οι μετανάστες, που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά της νόσου.
Επίσης, οι μετανάστες είναι επιρρεπείς σε εργατικά ατυχήματα. Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΚΑ, το 2005 αντιστοιχούσαν περίπου επτά ατυχήματα ανά 1.000 έλληνες εργαζόμενους. Η συχνότητα των ατυχημάτων σε αλλοδαπούς εργαζόμενους είναι μεγαλύτερη. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν έντεκα ατυχήματα ανά 1.000 αλλοδαπούς εργαζόμενους.
Οπως αναφέρθηκε χθες, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Μighealthnet επιδιώκει να συμβάλει στην ανάπτυξη καλών πρακτικών σχετικά με την υγεία των μεταναστών και των μειονοτήτων, προσφέροντας σε ερευνητές, λειτουργούς της Υγείας, νομοθέτες και εκπροσώπους των μεταναστών εύκολη πρόσβαση σε ένα σύστημα πληροφόρησης και σε ένα δίκτυο εξειδικευμένης γνώσης. Για τον σκοπό αυτό δημιουργήθηκαν δικτυακές βάσεις δεδομένων σε 19 ευρωπαϊκές χώρες. Η ιστοσελίδα (www.mighealth.net/el) περιέχει πληροφορίες για την περίθαλψη, την πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας και την κατάσταση της υγείας των μεταναστών, των προσφύγων, των παλιννοστούντων και των ομογενών, των Ρομά και των θυμάτων trafficking. Ο συντονισμός του προγράμματος το οποίο υλοποιήθηκε με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος γίνεται από το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου των Αθηνών, με επιστημονική υπεύθυνη την αναπληρώτρια καθηγήτρια κυρία Αθηνά Λινού.