Έλλειψη νεοστιγμίνης οδηγεί σε αναβολές χειρουργείων

«Εξαφανίστηκε» απαραίτητη ουσία

Μόνο επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις σε πολλά νοσοκομεία ελλείψει φαρμάκων

06/02/07 08:41

ΑθήναΧωρίς χειρουργεία μένουν από τη Δευτέρα αρκετά δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Ένα σημαντικό νοσοκομειακό φάρμακο το οποίο χορηγείται στους ασθενείς μετά τη νάρκωση προκειμένου να «αναπνεύσουν», όπως εξηγούν οι αναισθησιολόγοι, βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σε έλλειψη.

Όπως αναφέρει «Το Βήμα», πρόκειται για τη νεοστιγμίνη, φάρμακο απαραίτητο για κάθε χειρουργείο σύμφωνα με τους γιατρούς. Ευθύνες για την έλλειψη έχει η διοίκηση του Εθνικού Oργανισμού Φαρμάκων, η οποία καθυστέρησε περίπου 21 ημέρες να δώσει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας, προκειμένου να γίνει η παραγγελία του σκευάσματος.

Ερωτήματα, ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα, προκαλεί η στάση του προέδρου του ΕOΦ Δ.Βαγιωνά, ο οποίος ουδέποτε ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΙΦΕΤ Κ.Λουράντο -όπως ο ίδιος καταγγέλλει- για τη σημαντική αυτή έλλειψη.

«Μόλις σήμερα [τη Δευτέρα] ενημερώθηκα από υπάλληλο του ΙΦΕΤ και όχι από τη διοίκηση του ΕOΦ για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Αν το γνώριζα νωρίτερα, θα είχα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες παρακάμπτοντας πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες» δηλώνει μιλώντας προς «Το Βήμα» ο κ. Λουράντος.

Το έγγραφο που εστάλη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΦΕΤ σε μεγάλο νοσηλευτικό ίδρυμα της Αθήνας την 1η Φεβρουαρίου είναι αποκαλυπτικό: «Σας πληροφορούμε ότι το ΙΦΕΤ δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή απόθεμα του προϊόντος NEOSTIGMINE INZ. 2.5 mg/ml (Neostigmine Methylsuiphate). Αναμένεται η παραλαβή του εντός 10 ημερών».

Ακολούθως οι επικεφαλής του Αναισθησιολογικού Τμήματος του νοσοκομείου ενημέρωσαν τους εκπροσώπους της διοίκησης ότι «…κατόπιν του telefax από το ΙΦΕΤ μέχρι τις 10.2.2007 δεν διαθέτουμε πλέον φάρμακα νεοστιγμίνης και σκολίνης για χορήγηση αναισθησίας παρά μόνο για επείγοντα περιστατικά καισαρικών τομών). Ως εκ τούτου, από Δευτέρα (5.2.2007) και για 10 ημέρες, όλα τα χειρουργεία ,πλην των καισαρικών τομών, αναβάλλονται».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΦΕΤ, τα πρώτα σύννεφα άρχισαν να δημιουργούνται πριν από περίπου έναν χρόνο οπότε η εταιρεία που εισήγε στη χώρα μας το εν λόγω φάρμακο σταμάτησε να το φέρνει, λόγω της χαμηλής τιμής.

«Επειδή το φάρμακο κόστιζε, σε χονδρική τιμή, μόλις 0,19 λεπτά, η εταιρεία αποφάσισε να σταματήσει την εισαγωγή του» εξηγεί ο κ. Λουράντος.

«Το φάρμακο όμως, είναι απαραίτητο και για τον λόγο αυτόν αποφασίστηκε η εισαγωγή του μέσω του ΙΦΕΤ. Κάνοντας τότε έρευνα σε άλλες χώρες, διαπιστώσαμε ότι η Βρετανία είχε τη χαμηλότερη τιμή. Η κάθε αμπούλα κόστιζε 1,19 ευρώ. Πήραμε την έγκριση του ΕOΦ και φέραμε 500 κουτιά. Κάθε κουτί είχε δέκα αμπούλες. Η ποσότητα αυτή τελείωσε μέσα σε μία εβδομάδα. Oι αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΦΕΤ έκαναν νέα έρευνα και βρήκαν φθηνότερο το ίδιο φάρμακο, κατά 0,19 λεπτά, στην Αυστρία. Στις 29 Δεκεμβρίου έφυγε από τον ΙΦΕΤ προς τον ΕΟΦ έγγραφο ζητώντας έγκριση για την εισαγωγή 1.000 κουτιών, με 50 αμπούλες το καθένα, από την Αυστρία. Το έγγραφο κοινοποιήθηκε επίσης στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας. Η θετική απάντηση του ΕOΦ ήρθε στις 19 Ιανουαρίου, δηλαδή 21 ημέρες μετά».

Παρά ταύτα, το φάρμακο δεν έχει φθάσει ακόμη στη χώρα. Αργά το βράδυ της Δευτέρας η διοίκηση του ΙΦΕΤ κατέβαλλε προσπάθειες να στείλει σε ορισμένα νοσοκομεία ποσότητες προστιγμίνης, προκειμένου να καλυφθούν προσωρινά οι ανάγκες.