Site icon www.ygeianet.gr

Ελλιπής η φροντίδα και η πρόνοια για τους ρευματικούς ασθενείς

Βενιζέλος Β.
 

Δεν νοείται νοσοκομεία να διαθέτουν ρευματολογικό τμήμα το οποίο δεν έχει ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, ειδικό φυσιοθεραπευτή και εργοθεραπευτή. Στη χώρα μας δεν υπάρχουν αρκετά ρευματολογικά τμήματα, ακόμη και στα μεγάλα νοσοκομεία, ενώ αυτά που λειτουργούν δεν είναι σύγχρονα στελεχωμένα.

Αυτά τόνισε χθες ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χαρ. Μουτσόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση ποσοτικής έρευνας για τους ρευματικούς ασθενείς στη χώρα μας.

Η έρευνα υλοποιήθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ), τον Σύλλογο Ρευματοπαθών Κρήτης, την εταιρεία ερευνών “Alternative Research Solutions”, με τη χορηγία της φαρμακευτικής εταιρείας “Abbott Hellas”. H έρευνα διενεργήθηκε σε 125 ρευματικούς ασθενείς, 65 επαγγελματίες Υγείας και 123 εργοδότες επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με την έρευνα, λοιπόν, και παρά τα σοβαρά μεθοδολογικά προβλήματα που επεσήμανε ο Χαρ. Μουτσόπουλος, σχεδόν ένας στους δύο από τους ερωτηθέντες εργαζόμενους απαντά ότι δεν ενημερώνει την εργοδοσία ή τους συναδέλφους του για την πάθησή του, εξαιτίας κυρίως του άγχους του για πιθανή διαφορετική μεταχείρισή του ή ακόμη και απόλυσή του από την εργασία του.

Επίσης, στους ερωτηθέντες ασθενείς υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι ακόμη και όσοι έχουν ενημερώσει για την πάθησή τους δεν βρίσκουν τελικά την κατάλληλη ή την επιθυμητή υποστήριξη στο εργασιακό τους περιβάλλον, δεν γίνονται προσαρμογές στον χώρο ούτε τους παρέχονται τα κατάλληλα τεχνολογικά βοηθήματα.

Οι υπεύθυνοι της έρευνας αναφέρουν ότι είναι απαραίτητη η διεκδίκηση ενός πλήρους νομοθετικού πλαισίου, το οποίο θα παρέχει τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των ρευματικών ασθενών στην παραγωγική διαδικασία. Επίσης, το νομοθετικό πλαίσιο θα πρέπει να κατοχυρώνει τις ανάγκες και τα δικαιώματα των ρευματικών ασθενών στην εργασία, ενώ θα διευκολύνει ταυτόχρονα την πρόσβασή τους σε αυτήν.

Exit mobile version