Έμεινε στα χαρτιά ο μοριακός έλεγχος του αίματος

ΚΛΕΙΔΩΜΕΝΟΣ στα συρτάρια των υπευθύνων παραμένει ο μοριακός έλεγχος του αίματος στη χώρα μας. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας (ΕΟΘΑ) κ. Βαγγέλης Στουμπιάδης υπάρχει εγκληματική καθυστέρηση στην εφαρμογή του μοριακού ελέγχου του αίματος σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Παράλληλα επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ο διεθνής διαγωνισμός

για την προμήθεια των αντιδραστηρίων. «Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα. Κι αυτό γιατί ενώ αρχικά όλα τα μέλη της διακομματικής επιτροπής είχαν αποδεχθεί τον κατεπείγοντα χαρακτήρα του ζητήματος, στη συνέχεια η λειτουργία της επιτροπής χαρακτηρίζεται από ανακολουθία και αναβλητικότητα στις θέσεις», τονίζει ο κ. Στουμπιάδης.

Το θέμα του ελέγχου του αίματος ήρθε πρόσφατα στο προσκήνιο, μετά

τη μόλυνση 16χρονης από τον ιό του ΑΙDS κατά τη διάρκεια μετάγγισης. Το περιστατικό συνέβη τον Σεπτέμβριο του 2005 στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και πιστοποιήθηκε στις αρχές του 2006. Στη 16χρονη ασθενή, η οποία είχε μεσογειακή αναιμία, χορηγήθηκε μολυσμένο αίμα που είχε προέλθει από 38χρονο αιμοδότη.

Καμία κάλυψη

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της

ΕΟΘΑ το μεγαλύτερο πρόβλημα του ελέγχου του αίματος με μοριακές τεχνικές εντοπίζεται αυτή τη στιγμή κυρίως στην Αθήνα ενώ υπάρχουν περιοχές όπως η νησιωτική Ελλάδα που δεν έχουν καμία απολύτως κάλυψη. Στην Αθήνα ωστόσο όπου βρίσκεται και ο μεγαλύτερος όγκος θαλασσαιμικών, καθώς από τις 3.000 οι περίπου 2000 μεταγγίζονται στην πρωτεύουσα, ο έλεγχος με μοριακές τεχνικές γίνεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μόνο

κατά 30-40%. Ενώ σε περιοχές όπως η Μακεδονία η κάλυψη είναι 100% λόγω των ενεργειών και των πρωτοβουλιών των διοικητών των νοσοκομείων.

«Το θέμα άπτεται της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας του ελληνικού λαού. Αυτή τη στιγμή η πολιτεία παρέχει σε ορισμένους πολίτες ασφαλέστερο αίμα απ΄ ό,τι σε άλλους. Κάποιοι δηλαδή είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας», συμπληρώνει ο κ. Στουμπιάδης.