«Εμφραγμα» στα εργαστήρια

Νύχτα-μέρα εργάζονται οι επιστήμονες στα εργαστήρια, ακόμα και αργίες (!), τόσο στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης σε Αθήνα Θεσσαλονίκη όσο και στα πανεπιστημιακά εργαστήρια, σε Ηράκλειο, Γιάννενα, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη, για να μπορούν να δίνουν έγκαιρα τα αποτελέσματα από την εξέταση των επιχρισμάτων.

Από τα 4.000 συνολικά δείγματα της περασμένης εβδομάδας τα μισά εξετάστηκαν στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Γρίπης Ν. Ελλάδος (Ινστιτούτο Παστέρ), εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ο διευθυντής του ινστιτούτου δρ Ανδρέας Μεντής.

Ο φόρτος εργασίας στα εργαστήρια έχει αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες εβδομάδες, αναγκάζοντας το εξειδικευμένο προσωπικό τους να εργάζεται ακατάπαυστα ακόμα και Σαββατοκύριακα!

Επισημαίνει μάλιστα ότι στέλνονται, τόσο από νοσοκομεία όσο και από ιδιωτικά συμβεβλημένα με το ινστιτούτο κέντρα, δείγματα ακόμα και ατόμων που δεν έχουν συμπτώματα, (π.χ. σε μία οικογένεια έχει ο ένας και παίρνουν δείγματα απ’ όλους) προσθέτοντας έτσι έργο στα εργαστήρια, που χάνει πολύτιμο χρόνο για να δώσει αποτελέσματα που δεν χρειάζονται.

Ακόμη από ένα σχολείο που έχουν γριπώδη συνδρομή 30 μαθητές δεν χρειάζεται επίχρισμα απ’ όλους, αρκούν 3-4 για να διαπιστωθεί αν έχουν τη νέα γρίπη όλοι όσοι έχουν τα ίδια συμπτώματα.

Πότε γίνεται. Η λήψη δειγμάτων του αναπνευστικού από άτομα με γριπώδη συνδρομή για εξέταση με μοριακές μεθόδους πρέπει να γίνεται εντός των τριών πρώτων ημερών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Η εξέταση ατόμων χωρίς συμπτώματα δεν έχει νόημα. Το δείγμα που λόγω εύκολης δειγματοληψίας χρησιμοποιείται, είναι συνήθως το φαρυγγικό επίχρισμα.

Στο μεταξύ, από αύριο ξεκινά στη χώρα μας η κύρια φάση εμβολιασμού κατά της νέας γρίπης, με προτεραιότητα για ένα εκατομμύριο πολίτες, από τις ευπαθείς ομάδες, με συγκεκριμένα χρόνια νοσήματα, που χαρακτηρίζονται «άτομα υψηλού κινδύνου». Από τις ομάδες αυτές οι ειδικοί εκτιμούν ότι πρέπει να κάνουν οπωσδήποτε το εμβόλιο, κυρίως οι καρδιοπαθείς με καρδιακή ανεπάρκεια και κατά δεύτερο λόγο μια σειρά άλλων ασθενών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας είναι έτοιμο το δίκτυο ιατρείων εμβολιασμού για τις ειδικές ομάδες με χρόνια νοσήματα στα νοσοκομεία, έχει μάλιστα προβλεφθεί από την υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ειδικό κονδύλι για την πρόσθετη αμοιβή του προσωπικού που θα εργασθεί στον εμβολιασμό.

Σε εξέλιξη είναι και ο εμβολιασμός των υγειονομικών, που άρχισε στις 16 Νοεμβρίου και έχει μέχρι τώρα καλύψει περίπου το 10% του προσωπικού.

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΑΣΤΕΡ

Βρήκαν «μεταλλάξεις» του ιού

Μεταλλάξεις του νέου ιού, που όμως δεν ανησυχούν τους επιστήμονες, διαπιστώθηκαν στα εργαστήρια του Παστέρ στην Αθήνα!

«Στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Γρίπης Ν. Ελλάδος, έχουν αναλυθεί τα γονίδια της αιμοσυγκολλητίνης της θεμελιώδους (matrix) πρωτεΐνης και της νευραμινιδάσης πενήντα αντιπροσωπευτικών στελεχών του νέου ιού. Διαπιστώθηκαν ελάχιστες μεταλλάξεις -οι περισσότερες σιωπηλές- σε σχέση με το στέλεχος αναφοράς. Σε όλες τις περιπτώσεις οι μεταλλάξεις αυτές είχαν αναφερθεί και σε στελέχη από άλλες χώρες». Αυτό αναφέρεται σε έκθεση των Ελλήνων επιστημόνων Μ. Γιαννάκη και Α. Μεντή με θέμα «Εργαστηριακή διερεύνηση και επιτήρηση πανδημικού στελέχους γρίπης Α(Η1Ν1)v – πρακτική θεώρηση» που περιλαμβάνεται στην επιθεώρηση «Εφαρμοσμένη Κλινική Μικροβιολογία και Εργαστηριακή Διαγνωστική».

Η έκθεση συνεχίζοντας λέει ότι «υπάρχουν αναφορές από μερικές χώρες για μεμονωμένα περιστατικά πανδημικών στελεχών με αντοχή στην οσελταμιβίρη, μετά τη χορήγηση του φαρμάκου αυτού. Ευτυχώς, όμως, τα στελέχη αυτά δεν μεταδόθηκαν σε άλλα άτομα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αναφορά αντοχής στη ζαναμιβίρη.

Ο έλεγχος γίνεται στα εργαστήρια αναφοράς είτε με αναζήτηση των μεταλλάξεων που προσδίδουν αντοχή είτε με βιοχημικές-βιολογικές μεθόδους».

ΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ

Αναστάτωση από τις φήμες για «λουκέτο»

Αναστάτωση σε προσωπικό, ασφαλισμένους και ασθενείς έχει προκαλέσει η φημολογία για κλείσιμο του Α’ Νοσοκομείου ΙΚΑ στα Μελίσσια. Οι φήμες για «λουκέτο» μάλιστα έρχονται σε μια φάση εντυπωσιακής ανάπτυξης της συγκεκριμένης υγειονομικής μονάδας, την ώρα επίσης που είναι πανθομολογούμενη η ανάγκη αναβάθμισης, εκσυγχρονισμού και επέκτασης του δημόσιου συστήματος υγείας.

Πρόσφατα το νοσοκομείο ανακαινίστηκε, ενώ προστέθηκε μια νέα πτέρυγα για να αποσυμφορηθούν οι ήδη υπάρχουσες. Στο νέο ανακαινισμένο κτίριο δημιουργήθηκε το ιατρείο γρίπης, ενώ εκεί λειτουργεί επίσης ιατρείο προληπτικής ιατρικής. Στον ίδιο χώρο ακόμη προγραμματίζεται η μεταφορά μεμονωμένων ιατρείων και διοικητικών υπηρεσιών, ώστε στο παλαιό κτίριο να υπάρξει δυνατότητα ανάπτυξης περισσότερων θαλάμων και κλινών.

Τα δύο τελευταία χρόνια η κτιριακή υποδομή του νοσοκομείου του ΙΚΑ έχει βελτιωθεί αρκετά, με βάση τους σχεδιασμούς του διευθυντή του νοσοκομείου κ. Ντεριάν και της διευθύντριας Διοικητικού κ. Τομαρά, η οποία μάλιστα με «σφιχτή» διαχείριση προμηθειών και εξόδων δίνει τη δυνατότητα διοχέτευσης κονδυλίων στην ανάπτυξη της μονάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο νοσοκομείο νοσηλεύονται ασθενείς από όλη την Αττική και από τα κοντινά νησιά, αφού λειτουργούν σχεδόν όλων των τύπων οι κλινικές (καρδιολογική, αιμοδυναμικό, χειρουργικές κλινικές, ορθοπεδικές κ.ά.). Η ΜΕΘ επίσης που λειτουργεί στο Α’ Νοσοκομείο του ΙΚΑ ανακαινίστηκε πρόσφατα. Σημειώνεται, τέλος, ότι τη συνέχιση της λειτουργίας του νοσοκομείου και την περαιτέρω ανάπτυξή του ζητούν οι δημοτικές αρχές Αμαρουσίου και Μελισσίων.

Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ

Θα γίνεται στα Κέντρα Υγείας, τα εμβολιαστικά Κέντρα ΙΚΑ, τα εμβολιαστικά Κέντρα σε Νομαρχιακό και Δημοτικό επίπεδο. Επίσης στα νοσοκομεία (μόνο για ειδικές ομάδες με χρόνια νοσήματα). Στην τηλεφωνική γραμμή 1135 μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες για να ρωτούν σχετικά με τα εμβολιαστικά κέντρα. Προτεραιότητα στον εμβολιασμό έχουν οι εξής ευπαθείς ομάδες:

ΣΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

  • Εγκυες που βρίσκονται στο 2ο και 3ο τριμήνο της κύησης
  • Ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού, καρδιάς, ήπατος, πνευμόνων και μυελού των οστών.
  • Ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, βρογχικό άσθμα και χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια.
  • Ατομα με αιματολογικές κακοήθειες
  • Ασθενείς που υποβάλλονται σε χρόνια αιμοκάθαρση ή χρόνια περιτοναϊκή κάθαρση
  • Ατομα με ασθένεια – μυοπάθειες, ρευματολογικά νοσήματα
  • Ασθενείς με σύνδρομο επίκτητης ανοσοκαταστολής (HIV/AIDS)

ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

  • Παιδιά με νευρομυϊκά νοσήματα (σε ιδρύματα, με κινητικά προβλήματα, καθώς και παιδιά ειδικών σχολείων)
  • Παιδιά με χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού και ειδικότερα με ινώδη κυστική νόσο, χρόνια πνευμονοπάθεια (βρογχοπνευμονική δυσπλασία) και άσθμα (κορτιζονοεξαρτώμενο, με χρόνια προφυλακτική αγωγή)
  • Καρδιοπαθή παιδιά
  • Παιδιά με κακοήθειες αιμοποιητικού, συμπαγείς όγκους
  • Παιδιά που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού και άλλων οργάνων
  • Παιδιά με ανοσοανεπάρκεια και HIV
  • Παιδιά με ρευματολογικά – Κολλαγονώσεις
  • Παιδιά με χρόνια νοσήματα (πεπτικού, νεφρών, ήπατος)
  • Διαβητικά παιδιά ή με άλλο μεταβολικό νόσημα
  • Παιδιά – έφηβοι με αιμοσφαιρινοπάθειες

«ΑΠΕΧΟΥΝ» ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ

Παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στο εμβόλιο

Μόλις ένας στους δέκα γιατρούς και νοσηλευτές έκανε το εμβόλιο για τη νέα γρίπη την εβδομάδα που μας πέρασε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της «αποχής» είναι το Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο «Αγία Ολγα» στη Νέα Ιωνία, στο οποίο εμβολιάστηκαν μόνο τα 90 από τα 900 άτομα που απαρτίζουν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Μαζικότερη αναμένεται η προσέλευση από αύριο, ενώ από τους πρώτους «εθελοντές» δεν έλειψαν και ορισμένοι από τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, οι οποίοι έσπευσαν στα εμβολιαστικά κέντρα προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με τα συμπτώματα του Η1Ν1.

Ο διοικητής του Κωνσταντοπούλειου Νοσοκομείου Νέας Ιωνίας «Αγία Ολγα» Βασίλης Κανελλόπουλος επισημαίνει ότι ο καθένας, για τους δικούς του προσωπικούς λόγους, αναμένει να δει τις αντιδράσεις του εμβολίου στον οργανισμό, αλλά και την προσέλευση του κόσμου και μετά να προχωρήσει στον εμβολιασμό.

«Μέχρι την Παρασκευή που μας πέρασε εμβολιάστηκε το 10% του προσωπικού του νοσοκομείου. Από τα 116 άτομα που προσήλθαν στο κέντρο εμβολιασμού τα 90 αποτελούσαν νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ τα 26 ήταν άτομα με καρδιαγγειακές και πνευμονολογικές παθήσεις.

Οι γιατροί είναι σε κατάσταση αναμονής, περιμένοντας να δουν πώς θα κυλήσει η διαδικασία των εμβολιασμών. Από αύριο θα αρχίσουν να εμβολιάζονται επίσημα όλοι όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Απ’ ό,τι φαίνεται η κίνηση θα είναι αυξημένη. Το εμβόλιο είναι απαραίτητο για όλους όσοι ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία 20-40, διότι αυτοί είναι οι πιο δραστήριοι, εργάζονται, συναναστρέφονται με πολύ κόσμο και κυκλοφορούν σε πολυσύχναστους χώρους».

Οσον αφορά τις τυχόν παρενέργειες που μπορεί να έχει το εμβόλιο, τόσο οι γιατροί όσο και οι νοσηλευτές υποστηρίζουν ότι οι πιθανότητες τέτοιων κρουσμάτων είναι ίδιες με αυτές των υπόλοιπων εμβολίων.

Οι παρενέργειες. «Τα περισσότερα εμβόλια περιέχουν κάποιες ουσίες κοινές, επομένως οι παρενέργειες, αν υπάρξουν, είναι αναμενόμενες από τη μια, αλλά από την άλλη διαφέρουν από οργανισμό σε οργανισμό. Κάνοντας οποιοδήποτε εμβόλιο μπορούμε μετά να ανεβάσουμε πυρετό ή να πάθουμε κάποιο είδος αλλεργικού σοκ σε περίπτωση που φάμε αβγό ή ψάρι. Οι συμβουλές των γιατρών πρέπει να τηρούνται σε οποιαδήποτε περίπτωση. Πάντως, όλη η ιατρική κοινότητα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τόσο τη μαζική προσέλευση των πολιτών από την 1η Δεκεμβρίου όσο και τις τυχόν αναμενόμενες και συνηθισμένες παρενέργειες του εμβολίου», επισημαίνει ο κ. Μιχάλης Κουκουλάρης, ειδικευόμενος γενικής ιατρικής στο Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας.

Από τους πρώτους που εμβολιάστηκαν την εβδομάδα που πέρασε ήταν ο κ. Νίκος Σπανός, 62 ετών, ο οποίος αντιμετωπίζοντας προβλήματα υγείας, και εφαρμόζοντας τις συμβουλές του ιατρού του, προτίμησε να θωρακίσει τον οργανισμό του πριν προσβληθεί από τη γρίπη.

«Αποφάσισα να κάνω το εμβόλιο. Τον τελευταίο καιρό βέβαια, έχουν γίνει συζητήσεις επί συζητήσεων για το αν είναι ασφαλές ή όχι, αλλά οι γιατροί σίγουρα ξέρουν τι κάνουν. Προτιμώ να διασφαλίσω την υγεία μου και να μη θέσω τον ήδη επιβαρημένο οργανισμό μου σε κίνδυνο. Ούτως ή άλλως ανήκω στις ευπαθείς ομάδες για τις οποίες ήδη έχουν προειδοποιήσει ότι πρέπει να μας χορηγηθεί».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Να εμβολιαστούν οι καρδιοπαθείς

«Οι ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακή νόσο θα πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιαστούν» τονίζει στο «Εθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος της «Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας» διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Κορίνθου, Βλάσης Πυργάκης.

Πρέπει μάλιστα να κάνουν τρία εμβόλια, το εμβόλιο εποχικής γρίπης όπως κάθε χρόνο, το εμβόλιο έναντι πνευμονιόκοκκου (επαναλαμβάνεται ανά 5ετία στους άνω των 60 ετών) και φυσικά οπωσδήποτε το νέο εμβόλιο πανδημικής γρίπης Α(Η1Ν1)ν.

Oι ασθενείς με χρόνιες καρδιαγγειακές παθήσεις ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για νόσηση από γρίπη και την εμφάνιση επιπλοκών της.

Υπάρχουν 39 μελέτες και μια πρόσφατη μετα-ανάλυση στο «Lancet» Οκτωβρίου που συσχετίζουν τη νόσηση από γρίπη με εμφάνιση Οξέως Στεφανιαίου Συνδρόμου.

Το κλινικό όφελος του αντιγριπικού εμβολιασμού των καρδιοπαθών σε επίπεδο μείωσης νοσηρότητας/θνητότητας είναι επιβεβαιωμένο.

Κάθε χρόνο. Για τον λόγο αυτόν όλες οι μεγάλες διεθνείς Λοιμωξιολογικές και Καρδιολογικές Εταιρείες στις Κατευθυντήριες Οδηγίες τους συνιστούν τον ετήσιο αντιγριπικό εμβολιασμό των καρδιοπαθών.

Οι ασθενείς πρέπει να ενημερώνονται να μη διακόπτουν την αγωγή για την καρδιαγγειακή τους νόσο χωρίς να συμβουλευτούν τον γιατρό τους.

Από τους καρδιοπαθείς που νόσησαν από τον ιό Η1Ν1, επιπλοκή για την οποία χρειάστηκε νοσηλεία εμφάνισε ποσοστό 17% περίπου.

10% του προσωπικού στο νοσοκομείο «Αγία Ολγα» είχε εμβολιαστεί μέχρι την Παρασκευή

17%των ασθενών με καρδιοπάθειες που κόλλησαν τη νέα γρίπη χρειάστηκαν νοσηλεία

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ