“Εμφραγμα” στην Υγεία

Του ΦΩΤΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Ημέρες του 1983-84 θυμίζουν οι σημερινές στον τομέα της δημόσιας υγείας. Την περίοδο εκείνη είχαν πραγματοποιηθεί οι μεγαλύτερες κινητοποιήσεις που έχουν γίνει ποτέ στον υγειονομικό τομέα, μετά την απόφαση της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του υπουργού Υγείας Γ. Γεννηματά να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στον τομέα υγείας. Τώρα, μια άλλη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και με υπουργό Υγείας αυτή την φορά τον κ. Α. Λοβέρδο, αποφάσισε να προχωρήσει σε σειρά αλλαγών με αποτέλεσμα οι κινητοποιήσεις να είναι το ίδιο μαζικές και δυναμικές και ουσιαστικά να έχει μπει λουκέτο σε όλο το φάσμα της υγειονομικής περίθαλψης!

Επιπλέον, όπως και τότε έτσι και τώρα, οι κυβερνώντες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν επικοινωνιακά τις δυναμικότατες αντιδράσεις των υγειονομικών, ουσιαστικά με αστειότητες, όταν αναφέρουν ότι η συμμετοχή στην απεργία των γιατρών του ΙΚΑ είναι της τάξης του 0,2% ή ότι οι ασθενείς του ΙΚΑ θα μπορούν να πηγαίνουν σε όποια γιατρό θέλουν (!) και το αντίτιμο της επίσκεψης θα είναι της τάξης των 10-15 ευρώ το οποίο θα καταβάλλεται από το ΙΚΑ. Ωστόσο αυτό που δεν λέει κανένας από τους κυβερνώντες, είναι το ποιος θα κληθεί να καταβάλλει τα υπόλοιπα χρήματα που κοστίζει μια επίσκεψη σε ένα γιατρό, αφού σήμερα κυμαίνεται περίπου στα 40-50 ευρώ η επίσκεψη. Προφανώς οι κυβερνώντες αποφάσισαν να μετακυλήσουν το κόστος της δημόσιας υγείας στους ασθενείς!

Ωστόσο οι εκπρόσωποι των υγειονομικών δεν φαίνεται να αφήνουν περιθώρια για κάτι τέτοιο, αφού φέρονται αποφασισμένοι να συνεχίζουν τις δυναμικές και απεργιακές τους κινητοποιήσεις ωσότου η κυβέρνηση αποσύρει το πολυνομοσχέδιο για την υγεία. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει ούτε ένας κλάδος του υγειονομικού συστήματος που να μην είναι σε κινητοποίηση, όπως διαφαίνεται και από τις αποφάσεις των συλλογικών τους οργάνων και δηλώσεις των επίσημων εκπροσώπων τους από πλευράς νοσοκομειακών γιατρών, φαρμακοποιών, ιδιωτών ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών, υγειονομικού προσωπικού των νοσοκομείων, φαρμακοποιών και βέβαια γιατρών του ΙΚΑ. Επιπλέον, η κατάληψη του αμφιθεάτρου στο υπουργείο Υγείας συνεχίζεται με απόφαση να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι και την ημέρα που θα αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο για την υγεία.

Πιο συγκεκριμένα, οι κινητοποιήσεις των υγειονομικών αφορούν, όπως δήλωσαν:

– Ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) κ.κ. Σωτήρης Ρηγάκης και Γιώργος Ελευθερίου παν-ιατρική απεργία 3 και 4 Φεβρουαρίου. Επιπλέον ο κ. Ρηγάκης κάλεσε τους γιατρούς να μην ανταποκριθούν στον απεργοσπαστικό μηχανισμό του υπουργού Υγείας, λέγοντας ότι υπάρχει θέμα πειθαρχικού ελέγχου.
– Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) κ. Δημήτρης Βαρνάβας τριήμερη πανελλαδική απεργία έως την ψήφιση του νομοσχεδίου (Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη).
– Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιατρών του ΙΚΑ κ. Μιχάλης Βλασταράκος, συνέχιση των κινητοποιήσεων του κλάδου ακόμη και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.
– Ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αττικής ( ΕΙΝΑΠ) κ. Στάθης Τσούκαλος κινητοποιήσεις έως και την ψήφιση του νομοσχεδίου.
– Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κωνσταντίνος Λουράντος τριήμερη κινητοποίηση των μελών του Συλλόγου την Παρασκευή, τη Δευτέρα και την Τρίτη.
– Οι εκπρόσωποι του υγειονομικού προσωπικού του ΙΚΑ 24ωρη απεργία για σήμερα Παρασκευή όλο το υγειονομικό προσωπικό του ΙΚΑ.

Όλοι όπως τόνισαν το κύριο αίτημά τους είναι η απόσυρση του πολυνομοσχεδίου και η έναρξη πραγματικού διαλόγου με τους εκπροσώπους των φορέων της υγείας. Κάτι που όπως φαίνεται θα αναγκαστεί να πράξει ο υπουργός Υγείας εξαιτίας αυτών των σφοδρών κινητοποιήσεων, παρά το ότι κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ γιατρών και υπουργού Υγείας δεν υπήρξε το παραμικρό θετικό αποτέλεσμα, αφού ο κ. Λοβέρδος εμφανίστηκε να υπεραμύνεται των ρυθμίσεων και του πολυνομοσχεδίου αρνούμενος να το αποσύρει.