Την ώρα που τα δημόσια νοσοκομεία ουσιαστικά υπολειτουργούν ελλείψει υλικών, μετά το εμπάργκο που έχουν επιβάλει προμηθεύτριες εταιρείες, στη Λάρισα αναζωπυρώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ γιατρών για το σύστημα των εφημεριών στο Πανεπιστημιακό και Γενικό Νοσοκομείο της πόλης.
Αφορμή αποτέλεσε ανακοίνωση του τοπικού Ιατρικού Συλλόγου, ο οποίος τάχτηκε υπέρ των εναλλάξ εφημεριών (συντασσόμενος με το αίτημα των γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου), αντί της σχέσης 2:1 «υπέρ» του Πανεπιστημιακού, όπως ισχύει σήμερα.
Η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου προκάλεσε την αντίδραση γιατρών του Πανεπιστημιακού, με αποτέλεσμα να ξεδιπλωθεί μία δημόσια αντιπαράθεση με επιστολές διά του Τύπου, το αποκορύφωμα της οποίας είναι η απόφαση γιατρού να ζητήσει τη διαγραφή του. Ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής, Γ. Νταλέκος, έστειλε την επιστολή του προς το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου, ενώ ακολούθησε και άλλη 19 γιατρών της ίδιας κλινικής. Η αντίδραση του Συλλόγου ήταν να καλέσει τον γιατρό σε απολογία.
Πάντως υπέρ συστήματος εφημεριών 1:1 τάσσεται και η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών, η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι το μεν Γενικό Νοσοκομείο, με 270 κλίνες και τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, ξενοδοχειακές υποδομές και τεχνολογικό εξοπλισμό, εφημερεύει 20 μέρες το μήνα, ενώ το Πανεπιστημιακό με 620 κλίνες και διπλάσιο προσωπικό εφημερεύει 10 ημέρες.
Βεβαίως αυτό το σύστημα επικρατεί εδώ και πολύ καιρό. Η διαμάχη όμως αναζωπυρώνεται σε μία εποχή όπου κυριολεκτικά το ΕΣΥ πνέει τα λοίσθια. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα νοσοκομεία έχουν μείνει πλέον ακόμη και από γάντια μιας χρήσεως και καθετήρες (σ.σ. αποστειρώνονται και ξαναχρησιμοποιούνται), ιατρικός εξοπλισμός τίθεται εκτός λειτουργίας, αφού παραμένει ασυντήρητος γιατί δεν υπογράφονται συμβάσεις ανανέωσης με εταιρείες, ενώ μόλις προχθές η μοναδική Αγγειοχειρουργική Κλινική στη Θεσσαλία (αυτή του Πανεπιστημιακού) δήλωσε αδυναμία να εκτελέσει το πρόγραμμα εφημεριών, ελλείψει υλικών κι έτσι οι ασθενείς μετακομίζουν σε Θεσσαλονίκη ή Αθήνα.
Να σημειωθεί, για την πληρότητα της εικόνας, ότι ο τοπικός Τύπος βρίθει ανακοινώσεων και διαφημιστικών καταχωρίσεων ιδιωτικών θεραπευτηρίων και νοσηλευτικών ιδρυμάτων, που τα τελευταία χρόνια έχουν ανακαλύψει στη Θεσσαλία ένα… Ελντοράντο στο χώρο της Υγείας, κερδίζοντας διαρκώς ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα από την καταρρέουσα δημόσια περίθαλψη.