Εμβολιασμός: Πάνω από 150 εκατ. ζωές σώθηκαν σε 50 χρόνια

Τα τελευταία 50 χρόνια τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές, αριθμός που ισοδυναμεί με έξι ζωές κάθε λεπτό, εκτιμά μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο ΠΟΥ υπογράμμισε ότι η εκτίμηση αυτή είναι  «συγκρατημένη» καθώς η μελέτη αφορά μόνο τον εμβολιασμό κατά 14 ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της διφθερίτιδας, της ηπατίτιδας Β’, της ιλαράς, του κοκκύτη, του τετάνου, του κίτρινου πυρετού.

«Χάρη στα εμβόλια, η ευλογιά εξαλείφθηκε»

«Τα εμβόλια είναι από τις πιο ισχυρές εφευρέσεις στην Ιστορία και επέτρεψαν την πρόληψη ασθενειών που άλλοτε προκαλούσαν φόβο» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ  δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Χάρη στον εμβολιασμό, περισσότερα παιδιά μπόρεσαν να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν πέρα από τα πέμπτα γενέθλιά τους από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην Ιστορία» σχολίασε η γενική διευθύντρια της UNICEF Κατρίν Ρουσέλ.

Μείωση της παιδικής θνησιμότητας

H μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση The Lancet, εκτιμά ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που σώθηκαν χάρη στα εμβόλια ήταν βρέφη.

Ο ΠΟΥ, η UNICEF, η συμμαχία για τα εμβόλια Gavi και το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς ξεκίνησαν την κοινή εκστρατεία «Ανθρωπίνως δυνατόν» με στόχο να υποστηρίξουν τις προσπάθειες εμβολιασμού.

Προσπάθειες που μερικές φορές έρχονται αντιμέτωπες με ισχυρά αντιεμβολιαστικά αισθήματα που ενισχύονται από θεωρίες συνωμοσίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο εμβολιασμός για την πρόληψη 14 ασθενειών συνέβαλε στη μείωση της παιδικής θνησιμότητας κατά 40% σε παγκόσμιο επίπεδο και κατά περισσότερο από 50% στην Αφρική.

«Χάρη στα εμβόλια, η ευλογιά εξαλείφθηκε, η πολιομυελίτιδα ετοιμάζεται να ηττηθεί, και χάρη στην πρόσφατη ανάπτυξη των εμβολίων κατά ασθενειών όπως η ελονοσία και ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, απωθούμε τα όρια της ασθένειας» δήλωσε ο Τέντρος.

Μεταξύ των εμβολίων που καλύπτει η μελέτη, το εμβόλιο της ιλαράς είναι αυτό που είχε τον σημαντικότερο αντίκτυπο στη μείωση της παιδικής θνησιμότητας, καθώς αντιστοιχεί το 60% των ζωών που σώθηκαν.

Χάρη στον εμβολιασμό κατά της πολιομυελίτιδας, περισσότερα από 20 εκατομμύρια άνθρωποι που διαφορετικά θα είχαν παραλύσει, μπορούν να περπατούν, τόνισε επίσης ο ΠΟΥ.

Ο ΠΟY ζητά πάντως να επιταχυνθούν οι προσπάθειες για τα 67 εκατομμύρια παιδιά που δεν έλαβαν ένα ή περισσότερα εμβόλια κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, όταν οι υγειονομικές υπηρεσίες έκλεισαν ή διαταράχθηκαν σε μεγάλο βαθμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP