Εν όψει κινητοποιήσεων το ιατρικό σώμα

p>ΔΕΛΤΙΟ   ΤΥΠΟΥ

   

            Αγωνιστικές κινητοποιήσεις, μεταξύ των οποίων επαναλαμβανόμενες 24ωρες Πανελλαδικές Απεργίες, αποφάσισε η Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, που συνήλθε στις 11 και 12 Ιανουαρίου 2008 για το ασφαλιστικό, τα προβλήματα των νοσοκομειακών γιατρών και των γιατρών του ΙΚΑ, τις αμοιβές των ιατρικών πράξεων και τα άλλα χρονίζοντα σοβαρά προβλήματα του ιατρικού κόσμου.

             Ολόκληρο το ιατρικό σώμα τελεί σε αναβρασμό και βρίσκεται υπό διωγμό, ήταν η κοινή διαπίστωση στη Γενική Συνέλευση, όπου, για μια ακόμη φορά, εκτιμήθηκε ότι υπάρχει στασιμότητα και έλλειψη πολιτικής βούλησης για επίλυση των προβλημάτων.

             Οι φορείς των ιατρών, αναφέρεται στο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης, προσήλθαν στο διάλογο με αιτήματα και θέσεις, αλλά η έμπρακτη ανταπόκριση της Πολιτείας σε όλα τα επίπεδα, υπήρξε πενιχρή έως ανύπαρκτη. Αποτέλεσμα, η εξευτελιστικά αμοιβόμενη και ασφαλιζόμενη ιατρική εργασία, να έχει κατατάξει τους Έλληνες ιατρούς στους ουραγούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

            Σε αυτά έρχεται να προστεθεί η επιχείρηση άλωσης του ΤΣΑΥ, σύμφωνα με τα κυβερνητικά σχέδια για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

             Η Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ  

  • Κάλεσε την Κυβέρνηση και την Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας να προχωρήσουν σε ουσιαστικό διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους πάνω στο Ασφαλιστικό, πριν καταλήξουν σε οριστικές αποφάσεις. Και προειδοποίησε ότι οι Έλληνες ιατροί δεν είναι διατεθειμένοι να συναινέσουν σε προαποφασισμένες λύσεις που θα οδηγήσουν το ασφαλιστικό τους Ταμείο σε περαιτέρω υποβάθμιση.

 

  • Κατάγγειλε τις παλινωδίες και το συνεχιζόμενο εμπαιγμό του ιατρικού κόσμου σχετικά με την ανακοστολόγηση των ιατρικών πράξεων που παραμένουν καθηλωμένες σε εξευτελιστικά επίπεδα αμοιβών εδώ και 15 χρόνια. 

 

  • Προειδοποίησε την Κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς ότι η κατάσταση με το εργασιακό καθεστώς όλων των κατηγοριών ιατρών (νοσοκομειακοί, ιατροί ΙΚΑ, Ταμειακοί, ελευθεροεπαγγελματίες) είναι καζάνι που βράζει. Γίνονται ατέρμονες συζητήσεις, δίνονται υποσχέσεις, αλλά λύσεις δεν προωθούνται, την ώρα που η ανεργία και η υποαπασχόληση στον κλάδο καλπάζουν, όπως και ο ιατρικός πληθωρισμός.
  • Κάλεσε τον Υπουργό Υγείας να προστατέψει τη Δημόσια Υγεία υλοποιώντας άμεσα τη δέσμευσή του σχετικά με την απαγόρευση πώλησης χωρίς προσκόμιση συνταγής φαρμακευτικών προϊόντων για τα οποία απαιτείται ιατρική συνταγή.
  • Ζήτησε την παρέμβαση του Πρωθυπουργού για να τεθεί τέρμα στη σκανδαλώδη και πρωτοφανή στα χρονικά εκποίηση του αγαθού της Δημόσιας Υγείας σε ελάχιστα επιχειρηματικά συμφέροντα, που συντελείται με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και ευλογίες της επίσημης Πολιτείας.
  • Έθεσε σε προτεραιότητα την παρακολούθηση και άμεση επίλυση των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι νέοι ιατροί.