Η Ε.Ε. ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΙΣΩΣΗ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΑΝΔΡΩΝ – ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Διορία μέχρι αύριο έχει η Ελλάδα για να αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Ενωση τις οριστικές και τεκμηριωμένες θέσεις της σχετικά με τα όρια ηλικίας των γυναικών στον δημόσιο τομέα.
Η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για άνδρες και γυναίκες του Δημοσίου έχει φτάσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και αν τελικώς υπάρξει καταδικαστική απόφαση για την Ελλάδα, τότε περίπου 250.000 ασφαλισμένες κινδυνεύουν με αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης μέχρι και 17 χρόνια.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ζητήσει περαιτέρω στοιχεία από την Ελλάδα, η οποία οφείλει να τα αποστείλει μέχρι τις 29 Ιουνίου. Αν και η υπερασπιστική γραμμή της χώρας μας δεν μπορεί να κάμψει τις προθέσεις των Βρυξελλών -πράγμα που μάλλον αρέσει παρά στεναχωρεί την κυβέρνηση- εκτιμούν ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση και πολύ φοβούνται ότι τελικώς θα υποστούμε την εξίσωση των ορίων ηλικίας στο Δημόσιο. Σε μία τέτοια περίπτωση δυο τινά θα συμβούν:
1 Οι γυναίκες που μπήκαν στην αγορά εργασίας από την 1η Ιανουαρίου 1983 μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 1992 θα δουν τα όρια ηλικίας να αυξάνουν κατά 5 έτη, από τα 60 στα 65.
2 Μεγάλες χαμένες θα είναι οι μητέρες ανηλίκων, που κινδυνεύουν με αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης μέχρι και 17 χρόνια.
Τις εξελίξεις αυτές αναμένεται να επικαλεστεί και η κυβέρνηση, που εξετάζει γενικότερες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα από το φθινόπωρο ακολουθώντας την ίδια τακτική με εκείνη που εφάρμοσε στον ευρύτερο δημόσιο (ΔΕΚΟ και τράπεζες) και στον ιδιωτικό τομέα. Ενώ ήδη έχουν αρχίσει να διαρρέουν και οι πρώτες πληφορορίες για το τι μέλλει γενέσθαι στο Ασφαλιστικό του Δημοσίου. Σε πρώτη φάση άρχισαν να επικαλούνται μια μελέτη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας βάσει της οποίας προκύπτει αναλογιστικό έλλειμμα πάνω από 100 δισ. ευρώ μέχρι το 2040 για το Δημόσιο, χωρίς όμως να λαμβάνονται υπόψη τα έσοδα από τις εισφορές που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι και το κράτος ως εργοδότης.
Ασφαλιστικό για δημόσιους υπαλλήλους
Η κυβέρνηση έχει αρχίσει να προετοιμάζει το έδαφος για ένα ακόμη καυτό χρονικό διάστημα αμέσως μετά τις θερινές διακοπές, με το άνοιγμα του Ασφαλιστικού στο Δημόσιο και για το οποίο αναμένεται να τεθούν επί τάπητος «5» επίμαχα ζητήματα:
Α. Αύξηση του ορίου ηλικίας κατά δύο χρόνια για συνταξιοδότηση με 35ετία. Συγκεκριμένα, το όριο συνταξιοδότησης από το 2013 και μετά θα αυξάνει κατά ένα εξάμηνο ετησίως, ώστε από το 58ο έτος ηλικίας να ανέβει στο 60ό έτος.
Β. Επιβολή «πέναλτι» 6% για κάθε έτος πρόωρης εξόδου. Στη διάρκεια της πενταετίας η πρόωρη σύνταξη θα καταβάλλεται μειωμένη κατά 30%. Η συγκεκριμένη ρύθμιση αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από το 2010.
Γ. Κατάργηση της υποχρεωτικής συνταξιοδότησης για όσους έχουν 35 έτη ασφάλισης και ηλικία άνω των 60 ετών. Η συγκεκριμένη ρύθμιση, που αναμένεται να περάσει και από το συνδικαλιστικό κίνημα, θα έχει προαιρετικό χαρακτήρα.
Δ. Αύξηση του ορίου ηλικίας για τους στρατιωτικούς, που δεν έχουν ακόμη συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης. Μεταξύ άλλων συζητείται η έξοδος από την εργασία να γίνεται στο 55ο έτος ηλικίας με 35 χρόνια εργασίας και όχι με 25 έτη ασφάλισης ανεξαρτήτως ορίου.
Ε. Υπολογισμός της σύνταξης των παλαιών ασφαλισμένων με το 70% του συντάξιμου μισθού. Σήμερα η σύνταξη υπολογίζεται με 80% για τα χρόνια μέχρι το 2007, ενώ για τα υπόλοιπα χρόνια το ποσοστό σταδιακά πέφτει στο 70% (δηλαδή 79% το 2008, 78% το 2009 κ.λπ.). Για τη ρύθμιση αυτή δεν υπάρχει οριστική απόφαση, καθώς μια τέτοια αλλαγή οδηγεί σε μείωση των συντάξεων μέχρι και 12%.
Για την ώρα, πάντως, επιχειρείται η αποτίμηση των μέτρων για να διαπιστωθούν πόσα χρήματα θα «κερδίσει» το σύστημα. *