Από Βασίλη Βενιζέλο
Το γεγονός ότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ του λεκανοπεδίου θυμίζουν – υπερβάλλοντας – Βαγδάτη στις ημέρες της γενικής τους εφημερίας δεν σημαίνει ότι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους! Θυμίζουν Βαγδάτη, γιατί βρίσκονται σε “πόλεμο”!
Σε καμία περίπτωση η εικόνα την οποίαν βλέπει και προσπαθεί να “μεταφράσει” ένας δημοσιογράφος του ελεύθερου ή του… διεθνούς ρεπορτάζ σε ένα από τα πιο μεγάλα νοσοκομεία του ΕΣΥ της Αθήνας, το Λαϊκό, σε ημέρα γενικής εφημερίας, δεν είναι η εικόνα την οποίαν θα έβλεπε ο δημοσιογράφος του υγειονομικού ρεπορτάζ, ο δημοσιογράφος δηλαδή τον οποίον μπορεί ακόμη και να περιφρονούσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης…
Ένα ρεπορτάζ για το “Λαϊκό” νοσοκομείο σε ημέρα γενικής εφημερίας είδε το πρωί της Πέμπτης 27 Ιουλίου το φως της δημοσιότητας σε ένα πολύ δημοφιλές site στο διαδίκτυο. Τι μάθαμε;
Μάθαμε ότι στη γενική εφημερία του “Λαϊκού” προσήλθε ένας καρκινοπαθής με τη συνοδό του και ανέμενε έξι ώρες στο τμήμα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ), καθώς προτεραιότητα είχαν – το επικρίνει ο ρεπόρτερ… – τα περιστατικά τα οποία διεκόμιζε το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) στο ΤΕΠ του “Λαϊκού”.
Ασφαλώς, δεν αναρωτήθηκε ποτέ ο ρεπόρτερ:
– Γιατί ο καρκινοπαθής προσήλθε ιδία μέσα στο νοσοκομείο;
– Γιατί ο καρκινοπαθής προσήλθε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου σε ημέρα γενικής εφημερίας;
– Ποιο ήταν το επείγον θέμα το οποίο ταλαιπωρούσε τον καρκινοπαθή, αλλά οι γιατροί του Λαϊκού αγνοούσαν χαρακτηριστικά;
– Πόσο επιβαρύνθηκε η κατάσταση της υγείας του καρκινοπαθή από την εξάωρη αναμονή του στα επείγοντα του “Λαϊκού”;
– Προσέρχεται συχνά στα επείγοντα νοσοκομείων του ΕΣΥ ο συγκεκριμένος καρκινοπαθής;
Το μόνο το οποίο μαθαίνουμε από το ρεπορτάζ είναι ότι η εν λόγω συνοδός του εν λόγω καρκινοπαθούς αποφασίζει, μετά από έξι ώρες αναμονής στα επείγοντα του “Λαϊκού”, να πάρει τον ασθενή για να τον πάει σε κάποια… ιδιωτική κλινική!
Πάλι δεν μας πληροφορεί ο ρεπόρτερ γιατί η συνοδός σκέφθηκε μετά από έξι ώρες την… ιδιωτική κλινική.
Είναι προφανές τι ποιότητας υγειονομικό ή ελεύθερο – υγειονομικό ρεπορτάζ μπορεί να παράξει ένας ρεπόρτερ του… διεθνούς δελτίου, ο οποίος έχει ως άγνωστες λέξεις τις εξής:
Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, ΕΚΑΒ, Εφημερία, Επείγον Περιστατικό, Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, Εξωτερικά Ιατρεία και άλλες πολλές χρήσιμες στον υγειονομικό συντάκτη λέξεις και έννοιες…
Φυσικά, πουθενά στο εν λόγω ρεπορτάζ δεν μιλά ένας εφημερεύων γιατρός ή, έστω, ο διοικητής ή ο αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου.
Αυτό το οποίο ήθελε να “βγάλει” το εν λόγω ρεπορτάζ το έδωσε πιάτο ο εν λόγω καρκινοπαθής…
Μήπως ήρθε η ώρα να σοβαρευτούμε λίγο; Μήπως κάποιοι το παρακάνουν;