Ένα εκατομμύριο Έλληνες μετρούν πίεση και σάκχαρο στο σπίτι

“Είμαι 82 ετών. Τόσα χρόνια, όποτε ήθελα να μετρήσω την πίεσή μου ή το σάκχαρό μου, ήμουν αναγκασμένος να τρέχω να βρω ανοιχτό φαρμακείο, για να εξυπηρετηθώ. Αγόρασα, λοιπόν, ένα πιεσόμετρο κι έναν μετρητή σακχάρου και πλέον κάνω μόνος μου τις μετρήσεις, χωρίς άγχος”.

Της Νικολέτας Μπούκα

Ο κ. Μιχάλης Μαυρομάτης περιγράφει στη “ΜτΚ” μία καθημερινή συνήθεια εκατομμυρίων Ελλήνων, η οποία παρουσιάζει αυξητική τάση με το πέρασμα των χρόνων. Η αγορά συσκευών αυτοδιάγνωσης ασθενειών κάνει “θραύση” στην ελληνική αγορά, καθώς κάθε χρόνο περισσότεροι από 1.000.000 Έλληνες επιλέγουν να αγοράσουν τέτοιες συσκευές για ιατρικές εξετάσεις στο σπίτι, καθώς τους απαλλάσσουν από την ταλαιπωρία και την πολύωρη αναμονή σε νοσοκομεία και ιατρεία.

Αντίστοιχη είναι και η περίπτωση της κ. Αργυρώς Καλαϊτζίδου, της οποίας ο πατέρας είναι 84 ετών κι έχει σάκχαρο.

“Αγοράσαμε συσκευή μέτρησης σακχάρου, ώστε να μπορεί να κάνει τις μετρήσεις στο σπίτι. Μάλιστα, ο μετρητής που πήραμε είναι σύγχρονος και μοιάζει με στυλό. Έτσι, είναι εύκολος στη χρήση του κι ο πατέρας μου τον χρησιμοποιεί μόνος του”, λέει η κ. Καλαϊτζίδου.

Παρόμοια είναι και η περίπτωση της κ. Γεωργίας Γρηγοριάδου. “Είναι πιο εύκολο να έχω το πιεσόμετρο στο σπίτι μου. Μας λύνει τα χέρια. Μόλις χρειαστεί, κάθε ώρα της ημέρας και της νύχτας, μετράμε την πίεση του άνδρα μου, χωρίς να αγχωνόμαστε για το αν θα βρούμε ανοιχτό φαρμακείο ή εφημερεύον νοσοκομείο”, εξηγεί η κ. Γρηγοριάδου.

ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΤΑΣΗ
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη αύξηση στην αγορά συσκευών για ιατρικές εξετάσεις στο σπίτι. Την πρωτιά στις προτιμήσεις των πολιτών κατέχουν τα πιεσόμετρα και τα θερμόμετρα κι ακολουθούν οι μετρητές σακχάρου, τα τεστ εγκυμοσύνης και τα ορθοπεδικά βοηθήματα.

“Οι πολίτες αγοράζουν πιεσόμετρα σε καθημερινή βάση, κυρίως για να μετρούν την πίεση των ηλικιωμένων. Οι ηλικίες που προμηθεύονται τέτοιες συσκευές είναι σίγουρα άνω των 30 ετών, ενώ φαίνεται ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται κι ανησυχεί περισσότερο για την υγεία του σε σύγκριση με παλαιότερα”, δηλώνει στη “ΜτΚ” η κ. Όλγα Καλογερίδου, πωλήτρια σε μεγάλο κατάστημα ιατρικών ειδών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα που περιγράφει ο κ. Χριστόφορος Βλαχόπουλος, υπεύθυνος καταστήματος ιατρικών ειδών επί της Μοναστηρίου.

“Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την αγορά ιατρικών συσκευών που χρησιμοποιούνται εύκολα στο σπίτι. Ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι, η ζήτηση αυξάνεται. Ζήτηση έχουν τα πιεσόμετρα, οι μετρητές σακχάρου, λόγω του μεγάλου αριθμού διαβητικών στην Ελλάδα, τα ειδικά καρότσια και πολλά ορθοπεδικά είδη, όπως πέλματα για πλατυποδία. Όποιος δεν αντέχει τον πόνο και την αναμονή στα νοσοκομεία, βρίσκει τη λύση σΆ αυτά τα ιατρικά είδη”, εξηγεί ο κ. Βλαχόπουλος.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κάθε χρόνο περισσότεροι από 1.000.000 Έλληνες αγοράζουν τεστ και συσκευές για ιατρικές εξετάσεις στο σπίτι. Ο ετήσιος τζίρος ξεπερνά τα 41,3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι το ποσό αυτό θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς σε πολλά είδη παρατηρείται ετήσια αύξηση 10%.

Αυξημένες κατά 10% παρουσιάζονται κάθε χρόνο οι πωλήσεις των πιεσόμετρων παντός τύπου (ψηφιακών, ωρολογιακών και υδραργυρικών), καθώς κάθε χρόνο διατίθενται περίπου 130.000 κομμάτια.

Εξαιρετικά δημοφιλής εξέταση αυτοδιάγνωσης είναι το τεστ εγκυμοσύνης, αφού υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο διακινούνται περίπου 400.000 κομμάτια. Ακολουθούν οι μετρητές σακχάρου, από τους οποίους πωλούνται περίπου 195.000 κομμάτια ετησίως. Σταθερές, πάντως, παραμένουν οι πωλήσεις των θερμομέτρων με 200.000 κομμάτια το χρόνο.

Εκτός, όμως, από τα γνωστά τεστ και συσκευές, υπάρχουν και άλλα των οποίων η ζήτηση αυξάνεται σταδιακά. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 60.000 άνδρες και γυναίκες αγοράζουν κάθε χρόνο μετρητές αναπνευστικής ικανότητας, λιπομετρητές (χειρός ή ζυγαριές λιπομέτρησης), τεστ χοληστερόλης, τεστ ωορρηξίας, παλμογράφους χειρός και τη διπλή συσκευή μετρήσεως του σακχάρου και της χοληστερόλης.

Την πρωτιά στις ιατρικές εξετάσεις στο… σπίτι φαίνεται ότι κατέχουν οι νέοι ηλικίας από 25 έως 35 ετών, που προμηθεύονται αρκετά συχνά λιπομετρητές, μετρητές σακχάρου (λόγω της αύξησης στο νεανικό διαβήτη), τεστ εγκυμοσύνης, τεστ ωορρηξίας και παλμογράφους χειρός. Αντίθετα, η πλειονότητα των μετρητών αναπνευστικής ικανότητας χρησιμοποιείται από άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, ενώ τα πιεσόμετρα, τα τεστ χοληστερόλης και τα θερμόμετρα κυρίως από άτομα ηλικίας άνω των 35 ετών.

Ποιες συμβουλές δίνουν οι ειδικοί

Με θετικό μάτι βλέπει την τάση των Ελλήνων να κάνουν ιατρική στο σπίτι ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας ΑΠΘ Χρήστος Σαββόπουλος. Ωστόσο, συμβουλεύει ότι η χρήση των συσκευών αυτών πρέπει να γίνεται με μέτρο κι όταν υπάρχει σοβαρός λόγος.

“Η τάση αυτή αποδίδεται τόσο στο ότι έχει αυξηθεί το προσδόκιμο επιβίωσης όσο και στο ότι υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση κι ενημέρωση των πολιτών από τους γιατρούς και τα ΜΜΕ για θέματα υγείας. Επίσης, παίζει ρόλο και το ότι αρκετές από τις συσκευές αυτές είτε καλύπτονται από τα ταμεία είτε δεν κοστίζουν ακριβά”, επισημαίνει ο κ. Σαββόπουλος.

Σύμφωνα, με τον ίδιο, η ιατρική στο σπίτι συχνά συνιστάται κι από τους ίδιους τους γιατρούς. ¶λλωστε, μια απλή μέτρηση της πίεσης ή του σακχάρου στο σπίτι μπορεί να απαλλάξει τον πολίτη από την ταλαιπωρία της αναμονής σε ένα νοσοκομείο ή της αναζήτησης ανοιχτού φαρμακείου. Επιπλέον, υπάρχουν και οι χρόνιοι ασθενείς, οι οποίοι οφείλουν να μετρούν τους δείκτες πίεσης, υπέρτασης και σακχάρου ανά τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να παρακολουθούν συνεχώς την εξέλιξη της υγείας στους και να ενημερώνουν το γιατρό τους ανά πάσα στιγμή.

“Ωστόσο, οι συσκευές αυτές δεν πρέπει να αντικαταστήσουν το γιατρό. Επίσης, πρέπει να αποφεύγεται η κατάχρησή τους, διότι τότε οδηγούμαστε σε ψυχαναγκασμό και πανικό χωρίς λόγο”, εξηγεί ο κ. Σαββόπουλος.