Ενα Κέντρο Υγείας μάς σώζει από τα νοσοκομεία

Στα 4 χρόνια λειτουργίας του το Κ.Υ. Βύρωνα εξυπηρέτησε 154.527 πολίτες και «δείχνει τον δρόμο» για να εκλείψουν τα ράντζα και η ταλαιπωρία

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

jkritikos@pegasus.gr

Τ έσσερα χρόνια λειτουργίας του πιλοτικού για την Αττική Κέντρου Υγείας αστικού τύπου στο Βύρωνα ήταν αρκετά για να αποδειχθεί ότι εξυπηρετούνται χιλιάδες πολίτες και ότι μπορεί στα πρότυπα αυτά να λειτουργήσει η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, με φυσική συνέπεια και την αποσυμφόρηση, σε μεγάλο βαθμό, των νοσοκομείων.

Αυτό αναμένεται να γίνει περισσότερο εμφανές με την πλήρη ανάπτυξη των πρώτων 16 Κέντρων Υγείας αστικού τύπου, που πρόκειται ν αρχίσουν να λειτουργούν.

Στα 4 χρόνια λειτουργίας του το Κ.Υ. Βύρωνα εξυπηρέτησε 154.527 πολίτες, τους 70.277 στο τμήμα επειγόντων (κυρίως με καρδιολογικά ή αναπνευστικά προβλήματα και τραύματα), από τους οποίους μόνο το 3,99% παραπέμφθηκε σε δευτεροβάθμιο νοσοκομείο.

Ο απολογισμός

Το συμπέρασμα, ότι τα Κ.Υ. Αστικού Τύπου μπορούν να εξυπηρετούν τους πολίτες και συγχρόνως να ανακουφίζουν από τον φόρτο εργασίας τις υπηρεσίες των νοσοκομείων, υπογράμμισαν σε ειδική τελετή για τον απολογισμό της 4ετούς λειτουργίας του Κ.Υ. Βύρωνα τόσο ο υπ. Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος όσο και οι καθηγητές Χ. Στεφανάδης, πρόεδρος Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Ι. Καλλικάζαρος, διευθυντής καρδιολογικού στο Ιπποκράτειο, Γ. Στρατέλης, από το πανεπιστήμιο Αμπερντεν της Σουηδίας, ενώ έκαναν ειδική αναφορά και στην ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται.

Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι «το Κ.Υ. Βύρωνα αποτελεί μοντέλο λειτουργίας για τα υπόλοιπα Κ.Υ. Αστικού Τύπου, που σύντομα θα λειτουργήσουν, τόσο στο Λεκανοπέδιο όσο και στην επαρχία».

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Κ.Υ. Βύρωνα εξυπηρετήθηκαν ανασφάλιστοι, κυρίως αλλοδαποί, αλλά και Ελληνες άνεργοι, οι οποίοι ήταν το 8,53% του συνόλου των εξυπηρετηθέντων.

Τα περιστατικά

«Τα περισσότερα από τα περιστατικά που αντιμετωπίσαμε ήταν καρδιολογικά σε ποσοστό 19,72%, νοσήματα του αναπνευστικού 18,63% και μυοσκελετικές παθήσεις 9,85%», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο επιστημονικός υπεύθυνος του Κ.Υ. Βύρωνα, δρ Ανάργυρος Μαριόλης.

«Τα υπόλοιπα περιστατικά ήταν γενικά παθολογικά, ψυχολογικές διαταραχές, ενδοκρινολογικά, νοσήματα του πεπτικού, νευρολογικές διαταραχές, οφθαλμολογικά και ΩΡΛ, δερματολογικά, λοιμώδη νοσήματα κ.ά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε ποσοστό 3,25% είχαμε περιστατικά με νεοπλάσματα, που διαπιστώθηκαν από εξετάσεις και προγραμματίσθηκε αγωγή και παρακολούθησή τους από τμήματα ειδικών νοσοκομείων».

«Το καλύτερο βραβείο για εμάς», λέει ο κ. Μαριόλης, «ήταν η διαπίστωση του καθηγητή καρδιολογίας κ. Στεφανάδη, που ανέφερε ότι στο Βύρωνα αντιμετωπίζονται με εξαιρετικό τρόπο τα καρδιολογικά, αλλά και οι επισημάνσεις του για το εκπαιδευτικό έργο στην πρωτοβάθμια φροντίδα, καθώς λειτουργούν στο ΚΥ Βύρωνα τμήματα εκπαίδευσης ειδικευόμενων γιατρών γενικής ιατρικής, αλλά και φοιτητών ιατρικής Σχολής Αθηνών, Νοσηλευτικής ΑΕΙ, Αξιωματικών Νοσηλευτικής, Επισκεπτών/τριών Υγείας ΤΕΙ, Νοσηλευτικής ΤΕΙ, Μαιευτικής ΤΕΙ, όπως και μεταπτυχιακών φοιτητών».

Την περίοδο 2004 – 2007, στο θάλαμο βραχείας νοσηλείας νοσηλεύτηκαν 4.469 άτομα και έγιναν 2.807 παραπομπές σε δευτεροβάθμια νοσοκομεία.

Στα ιατρεία γενικής ιατρικής οι περισσότεροι ήταν ασφαλισμένοι σε ΟΓΑ, ΟΠΑΔ και ΙΚΑ και σε πολύ μικρότερα ποσοστά από άλλα ταμεία, ενώ στο ιατρείο επειγόντων οι μισοί περίπου ήταν ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, και ακολουθούν με διαφορά ΟΠΑΔ, ΟΓΑ, ανασφάλιστοι, ΤΕΒΕ κ.λπ.

16 ΝΕΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ

Με εξοπλισμό αλλά χωρίς στελέχωση

Ενα δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας θα αποτελέσουν τα Κ.Υ. αστικού τύπου, αλλά και τα πολυϊατρεία του ΙΚΑ, που μετατρέπονται και αυτά σε Κ.Υ. αστικού τύπου.

Οι νέες μονάδες, που αναμένεται να ανακουφίσουν τη λειτουργία των μεγάλων νοσοκομείων, έρχονται να προστεθούν στα 200 Κ.Υ. της επαρχίας και τα 1.500 πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία, για τα οποία επίσης υπάρχει ένα πλήρες πρόγραμμα αναβάθμισης.

Τα Κ.Υ. αστικού τύπου θα διαθέτουν εκτός από τα βασικά ιατρεία, παθολογικό, παιδιατρικό, μικροβιολογικό, ακτινολογικό, οδοντιατρικό, όλο το 24ωρο καθώς και τις υπόλοιπες ειδικότητες: ορθοπεδικού, δερματολόγου, καρδιολόγου κ.λπ.

Ολες οι εξετάσεις

Θα μπορούν να γίνονται καθημερινά όλες οι εξετάσεις. Οι υπηρεσίες αυτές θα συνδυάζονται και με τις μονάδες κοινωνικής φροντίδας, το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι κ.λπ. Ηδη από το προηγούμενο επιχειρησιακό πρόγραμμα, το διάστημα 2000-2007, προγραμματίστηκαν 16 Κ.Υ., από τα οποία αρκετά είναι έτοιμα από κτιριακές υποδομές και εξοπλισμό και απομένει να στελεχωθούν για να λειτουργήσουν.

Πρόκειται για τα Κ.Υ. Ελληνικού, Καλυβίων, Κερατέας, Περιστερίου, Κερατσινίου, Πεντέλης – Ραφήνας, Καλλικράτειας, Ελευσίνας, Νέας Μάκρης, Μαρκόπουλου, Φράγκων, Ευόσμου και στρατοπέδου Παύλου Μελά. Συγχρόνως, δημιουργούνται τέτοια κέντρα σε Αλεξ/πολη, Σέρρες, Ρόδο, Χανιά, Ηράκλειο, όπου δημιουργήθηκαν νέα νοσοκομεία και τα παλιά ανακαινίζονται για να λειτουργήσουν και αυτά ως Κ.Υ. αστικού τύπου. Επίσης θα εξοπλισθεί Κ.Υ. στα Καμένα Βούρλα.

Μεταξύ των πρώτων 16 Κ.Υ. αστικού τύπου, περιλαμβάνεται η πολυκλινική στο ολυμπιακό χωριό των Θρακομακεδόνων, που στην ουσία είναι ένα μικρό πολυτελές νοσοκομείο, εξοπλισμένο με την τελευταία ιατρική τεχνολογία.