Site icon www.ygeianet.gr

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ: Η Υγεία στο χειρουργικό τραπέζι διαδοχικών περικοπών

Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

Απεργιακό πυρετό προκάλεσαν στο χώρο της Υγείας τα όσα εξαγγέλθηκαν με το νέο σχέδιο νόμου, προκειμένου να επιτευχθούν οι οικονομικοί στόχοι του Μνημονίου.

Η ταλαιπωρία ήταν ατέλειωτη για τους ασθενείς, καθώς ήρθαν αντιμέτωποι με πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις -τις μεγαλύτερες της τελευταίας 20ετίας- γιατρών τόσο του ΕΣΥ, όσο και του ΙΚΑ και ιδιωτών, αλλά και των φαρμακοποιών. Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και με τις ελλείψεις υλικών στο ΕΣΥ, καθώς οι προμηθευτές, απαιτώντας να πληρωθούν κατά διαστήματα, προχωρούν σε αναστολές παραδόσεων.

Βασικά αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών είναι να μη γίνουν περικοπές και συγχωνεύσεις, στα δημόσια νοσοκομεία, τονίζοντας πως «το πάγωμα των προσλήψεων γιατρών-νοσηλευτών, η δραστική μείωση των κονδυλίων για λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων και οι συνακόλουθες ελλείψεις υλικών ζωτικής σημασίας, η αδυναμία πληρωμής των πρόσθετων εφημεριών που πραγματοποιούνται και συνεπώς της πλήρους εφημεριακής κάλυψης πολλών κλινικών και τμημάτων της επαρχίας έχουν οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια το ΕΣΥ σε λειτουργική κατάρρευση».

Χάος δημιούργησε και το πολυήμερο λουκέτο στα φαρμακεία της χώρας, όταν το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε άνοιγμα του επαγγέλματος με πληθυσμιακά κριτήρια αλλά και απελευθέρωση του ωραρίου. Οι φαρμακοποιοί υποχώρησαν, όταν κατατέθηκαν τροπολογίες που αφορούσαν το ιδιοκτησιακό καθεστώς και σειρά βελτιωτικών τροποποιήσεων για θέματα συστεγάσεων, όμως στην Αττική ανοιχτό παραμένει το θέμα των οφειλών από τα ασφαλιστικά ταμεία προς τους φαρμακοποιούς, καθώς ακόμη δεν έχουν εξοφληθεί.

Η μείωση των δαπανών στον τομέα της Υγείας κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν 25% στις κύριες κατηγορίες υλικών και 17% στο σύνολο του προϋπολογισμού του ΕΣΥ.

Το υπουργείο Υγείας έχει πετύχει μέχρι στιγμής τους στόχους τους στα οικονομικά, ενώ τα συγκριτικά στοιχεία δείχνουν: 2,9 δισ. συνολική δαπάνη το 2009, 2,62 δισ. το 2010 και για το 2011 ο στόχος είναι κάτω από 2,5 δισ.

Τι έγινε μέχρι τώρα:

– Θέσπιση νέου συστήματος προμηθειών.

– Μηνιαία παρακολούθηση δαπανών ΕΣΥ ανά κατηγορία υλικού και υπηρεσιών.

– Αύξηση της χρήσης γενόσημων φαρμάκων.

– Μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών.

– Μείωση κατά το 1/3 του ποσοστού κέρδους των χονδρεμπόρων.

– Συγχώνευση νοσοκομείων – αναδιάρθρωση ΕΣΥ.

– Σύσταση φορέα πρωτοβάθμιας υγείας (ΕΟΠΠΥ)

– Ολοκλήρωση διαγωνισμού ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

– Αυξήθηκε από τα 3 στα 5 ευρώ η χρέωση για τις τακτικές υπηρεσίες των εξωτερικών ιατρείων σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.

Ειδικότερα για τα φάρμακα, η μείωση στις φαρμακευτικές δαπάνες των ασφαλιστικών φορέων ανέρχεται στα 500 εκατομμύρια ευρώ, λόγω της μείωσης στις προ φόρων τιμές των φαρμάκων και των αντίστοιχων δαπανών των νοσοκομείων κατά τουλάχιστον 350 εκατομμύρια ευρώ.

Προβλέπεται περαιτέρω μείωση στις φαρμακευτικές δαπάνες των ασφαλιστικών φορέων κατά 900 εκατομμύρια ευρώ, λόγω της μείωσης στις τιμές των φαρμάκων και της εφαρμογής νέων διαδικασιών για τις προμήθειες. Για τα φάρμακα η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή μέτρα προς εξοικονόμηση τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2010, εκ των οποίων τουλάχιστον το 1 δισεκατομμύριο πρέπει να εξοικονομηθεί το 2011.

Επίσης υπάρχει μείωση των αντίστοιχων δαπανών των νοσοκομείων (συμπεριλαμβανομένων και των δαπανών για εξοπλισμό) κατά τουλάχιστον 350 εκατομμύρια ευρώ.

FacebookTwitterLinkedinPinterest
Exit mobile version