Της Νικολέτας Μπούκα
Με μόλις δύο από τα συνολικά τέσσερα χειρουργικά τραπέζια που διαθέτει λειτουργεί το Β΄ νοσοκομείο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ “Παναγία”, ενώ από την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ακόμη ένα χειρουργικό τραπέζι.
Αιτία για την κατάσταση αυτή είναι η έλλειψη αναισθησιολόγων, καθώς, από τους συνολικά έντεκα μόνιμους αναισθησιολόγους που εργάζονταν στο νοσοκομείο, από πέρυσι το καλοκαίρι έχουν απομείνει μόνο δύο. Το πρόβλημα εντάθηκε όταν έληξαν οι συμβάσεις άλλων δύο αναισθησιολόγων, οι οποίοι όμως δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν στις εφημερίες του νοσοκομείου, επειδή η σύμβασή τους δεν προέβλεπε υπερωριακή απασχόληση.
Πριν από λίγες ημέρες, κυριολεκτικά στην εκπνοή του 2010, ανανεώθηκαν οι συμβάσεις έργου των δύο αναισθησιολόγων, γεγονός που αύξησε τον αριθμό τους στους τέσσερις. Ωστόσο, και πάλι οι χειρουργικές επεμβάσεις γίνονται με δυσκολία, με αποτέλεσμα να έχει προκύψει λίστα αναμονής ασθενών που περιμένουν να χειρουργηθούν έως και έναν μήνα. Επιπλέον, το γεγονός ότι οι δύο αναισθησιολόγοι που απασχολούνται με σύμβαση έργου δεν έχουν δικαίωμα να εφημερεύουν δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα σε ένα νοσοκομείο που εφημερεύει ανά τέσσερις ημέρες σε 24ωρη βάση.
“Δυστυχώς, έχει δημιουργηθεί λίστα αναμονής στο νοσοκομείο μας. Όσοι μπορούν να περιμένουν, το κάνουν. Άλλοι, πάλι, αναγκάζονται να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα. Όσον αφορά την αντιμετώπιση των επείγοντων περιστατικών κατά τη διάρκεια της εφημερίας, αν δεν υπάρχει άδειο χειρουργικό τραπέζι διακομίζονται οι ασθενείς στο συνεφημερεύον νοσοκομείο, δηλαδή στο “Ιπποκράτειο”, δηλώνει στη “Μ” το μέλος του δ.σ. του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου “Παναγία” Παναγιώτης Φραγγίδης.
Ζητούνται αναισθησιολόγοι
Από την πλευρά του, ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου “Παναγία” Νικόλαος Πανέρης εξηγεί ότι στις 27 Δεκεμβρίου ανέλαβαν δουλειά δύο αναισθησιολόγοι με σύμβαση έργου και προσθέτει ότι από την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε ολοκληρώνεται η περίοδος των εορτών, θα λειτουργούν τρία χειρουργικά τραπέζια και το τέταρτο θα μένει ως εφεδρικό.
“Υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής, η οποία φτάνει, το ανώτερο, τον ένα μήνα. Ειδικότερα για τις ημέρες που το νοσοκομείο μας εφημερεύει, συνεργαζόμαστε με το ‘Ιπποκράτειο’, στο οποίο διακομίζονται οι ασθενείς που χρήζουν χειρουργικής επέμβασης, εφόσον εμείς δεν έχουμε άδειο χειρουργικό τραπέζι”, τονίζει ο κ. Πανέρης.