Οικονομική πρόταση της τάξης των 200 εκατομμυρίων ευρώ έκανε χθες στους νοσοκομειακούς γιατρούς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σε μια προσπάθεια να αποσοβήσει την επερχόμενη κρίση στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Σήμερα αναμένεται η απάντηση των γιατρών, οι οποίοι πάντως δείχνουν διάθεση συμβιβασμού, παρότι οι προτάσεις αυτές απέχουν από τα δικά τους οικονομικά αιτήματα.
Το «πακέτο» περιλαμβάνει καταρχήν αυξήσεις στους βασικούς μισθούς από 210 έως 420 ευρώ, ανάλογα με τη βαθμίδα. Οι αυξήσεις θα οριστικοποιηθούν με νομοθετική ρύθμιση η οποία -σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας- θα προωθηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Το συνολικό κόστος των αυξήσεων αυτών υπολογίζεται σε περίπου 130 εκατομμύρια ευρώ. Στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης με τους γιατρούς, η ηγεσία του υπουργείου διαβεβαίωσε ότι το σχετικό κονδύλι έχει εξασφαλιστεί.
Οι γιατροί έλαβαν ακόμη τη δέσμευση ότι μέσα στο 2009 θα προχωρήσει η πρόσληψη 2.000 μόνιμων γιατρών στο ΕΣΥ – στην αρμόδια για τις προσλήψεις επιτροπή θα μετέχουν πλέον και εκπρόσωποι των γιατρών. Οι προσλήψεις αυτές «κοστίζουν» περίπου 72 εκατομμύρια ευρώ, αλλά στον υπό κατάθεση προϋπολογισμό θα εγγραφούν τα μισά. Κι αυτό γιατί οι μισθοδοσίες των νεοπροσληφθέντων θα αρχίσουν να «τρέχουν» από το δεύτερο εξάμηνο του 2009, επομένως το άλλο μισό κόστος θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του 2010. Με την ενίσχυση του ιατρικού δυναμικού των νοσοκομείων θα μειωθεί ο αριθμός των εφημεριών που αναλογούν σε κάθε γιατρό ανά μήνα. Βέβαια, για να επιτευχθεί ο στόχος των 2 εφημεριών για τους ειδικούς γιατρούς και των 4 για τους ειδικευόμενους -όπως προβλέπει η κοινοτική και εθνική νομοθεσία- θα πρέπει να γίνουν άλλες 2.500 προσλήψεις οι οποίες, σύμφωνα με το υπουργείο, έχουν προγραμματιστεί για το 2010. Με άλλα λόγια, η νέα κλαδική συμφωνία που προτείνει το υπουργείο δεν δίνει δυνατότητα άμεσης εφαρμογής του μειωμένου ωραρίου, αλλά δίνει οικονομικό κίνητρο στους γιατρούς να συνεχίσουν να εφημερεύουν όπως σήμερα, ωσότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των προσλήψεων. Στο πλαίσιο αυτό, η πρόταση του υπουργείου προβλέπει μείωση του τακτικού ωραρίου εργασίας των γιατρών από 8 σε 7 ώρες καθημερινά καθώς και ρεπό μετά από κάθε 24ωρη εφημερία των γιατρών – κάτι που ισχύει σήμερα σε όλη την Ευρώπη.
Σήμερα αναμένεται η απόφαση του γενικού συμβουλίου της ομοσπονδίας των γιατρών. Εφόσον υιοθετηθούν οι προτάσεις του υπουργείου, το επόμενο βήμα θα είναι η υπογραφή της κλαδικής συμφωνίας.