Ενιαίο συνταγολόγιο φαρμάκων για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία θα εφαρμόσει το υπουργείο Απασχόλησης, θέλοντας να βάλει τέλος στις ανεξέλεγκτες δαπάνες των κλάδων υγείας.
Πάντως, συνδικαλιστές εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο τα μέτρα θα βάλουν τέλος στη σπατάλη, που κοστίζει κάθε χρόνο στο σύστημα 2.8 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σε κοινή απόφαση των υπουργών Απασχόλησης Φάνης Πάλλη-Πετραλιά και Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου, καθορίζεται «το ενιαίο έντυπο συνταγής χορήγησης φαρμάκων σε ασφαλισμένους».
Συγκεκριμένα, το νέο συνταγολόγιο, μεταξύ άλλων, θα έχει:
– Τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) που είναι μοναδικός για κάθε ασφαλισμένο. Η χρήση του για κάθε εργασιακή, ασφαλιστική ή ιατροφαρμακευτική πράξη είναι υποχρεωτική από 1ης Ιουνίου 2009.
– Ειδική σήμανση με γραμμωτό κωδικό (barcode).
Στόχος είναι με τη χρήση των δύο αυτών στοιχείων να γίνεται ευκολότερα ο κεντρικός έλεγχος χορήγησης των φαρμάκων και να περιοριστούν σημαντικά οι δαπάνες στα Ταμεία. Σημειώνεται πως με καθυστέρηση δυόμισι ετών δρομολογείται η είσπραξη 280 εκατομμυρίων ευρώ, που οφείλουν οι φαρμακευτικές εταιρείες προς τα Ταμεία.
Στην απόφαση προβλέπεται πως «κάθε φορέας για την εξυπηρέτηση της συνταγογράφησης των ασφαλισμένων εκδίδει συνταγολόγια 100 φύλλων». Στο επάνω μέρος της συνταγής προστίθεται πεδίο με την ένδειξη «θέση Βarcode», στο οποίο εισάγεται ο αριθμός συνταγολογίου υπό τη μορφή γραμμωτού κωδικού. Επίσης, κάτω από τον Αριθμό Μητρώου Ασφαλισμένου τίθεται πεδίο με την ένδειξη ΑΜΚΑ
Μιλώντας στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), Γιώργος Κουτρουμάνης, σημειώνει πως «η μηχανογράφηση των Ταμείων για τη σωστή παρακολούθηση των δαπανών αυτής της κατηγορίας είναι απόλυτα επιβεβλημένο μέτρο, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματικός έλεγχος.
Ο περιορισμός της σπατάλης μπορεί να βοηθήσει, ώστε να υπάρχουν καλύτερες παροχές χωρίς μεγάλη αφαίμαξη που υφίστανται σήμερα τα Ταμεία από τους προμηθευτές των υπηρεσιών υγείας και φαρμάκων».
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ