◙ Η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Δευτέρας είναι από τις πλέον κρίσιμες. Βεβαίως δεν υπήρχε κανένας λόγος να συνεδριάσει η ΟΕΝΓΕ προτού ολοκληρωθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου, δεδομένου ότι μία εβδομάδα πριν συνεδρίασε η Γραμματεία και κατέληξε σε απόφαση (κλικ εδώ). Εντούτοις ο Τσούκαλος συγκάλεσε συνεδρίαση κατ΄ απαίτησιν Αβραμόπουλου, την οποία μάλιστα εκείνος επανέλαβε δύο φορές στη Βουλή.
◙ Το σχέδιο λοιπόν που έχει τεθεί σε εφαρμογή αποσκοπεί να εκμαιεύσει τη Δευτέρα απόφαση η οποία θα βαφτίζει το υπό συζήτηση νομοσχέδιο ως κλαδική σύμβαση! Μην τρίβετε τα μάτια σας: πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο κάποιοι επείγονται να σβήσουμε την κλαδική συμφωνία που υπογράψαμε την 1η Δεκεμβρίου και να ανακηρύξουμε ως κλαδική συμφωνία το νομοθετικό πόνημα Αβραμόπουλου. Στόχος των εμπνευστών είναι να δοθεί στον Υπουργό πολιτικό πλεονέκτημα απέναντι στις σφοδρές επικρίσεις που δέχεται, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι ακόμη κι αυτό το νομοσχέδιο που έχουμε ανα χείρας μπορεί να γίνει κυριολεκτικά κόσκινο από τροποιήσεις και τροπολογίες στην κατ΄ άρθρο συζήτηση της προσεχούς Πέμπτης. Βεβαίως αν τυχόν πέσουμε στο τραγικό σφάλμα και υιοθετήσουμε τυφλά ένα άγνωστο στην τελική του μορφή νομοσχέδιο θα είναι εκ των πραγμάτων αδύνατον να το αρνηθούμε εκ των υστέρων. Θα μας δεσμεύει εσαεί και θα αποτελέσει το διαχρονικό άλλοθι της εκάστοτε κυβέρνησης απέναντι στην Ευρ. Ενωση και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Για να μιλήσουμε με όρους ιστορίας θα είναι η Βάρκιζα του νοσοκομειακού κινήματος.
◙ Το παιδαριώδες επιχείρημα που προβάλλουν οι εμπνευστές αυτής της προσπάθειας είναι ότι αν δεν δώσουμε την ανεπιφύλακτη στήριξή μας στον Αβραμόπουλο εκείνος θα αποσύρει το νομοσχέδιο από τη Βουλή. Αν είναι δυνατόν! Μετά από τέσσερεις συνεδριάσεις κι ενώ θα έχει μιλήσει όλη η Βουλή ο Αβραμόπουλος θα πάρει παραμάσχαλα το νομοσχέδιο και θ΄ αποχωρήσει. Οι πιό σοβαροφανείς παρουσιάζουν άλλο σενάριο: ο Αβραμόπουλος, δυσαρεστημένος που δεν τον στηρίζουμε, θ΄ αφήσει κάθε πικραμένο βουλευτή της συμπολίτευσης ή της αντιπολίτευσης να ρίχνει τροπολογίες, τις οποίες εκείνος θα δέχεται.
Και τα δυό αποτελούν φαιδρά σενάρια προκειμένου να προκαλέσουν κύμα πανικού, το οποίο μάλιστα επιτείνεται με τις διαρκείς παρατάσεις που παίρνει η ψήφιση. Η μόνη αξιοπρεπής στάση βεβαίως είναι μία και μόνη: να επιμείνουμε προτρέποντας την Ολομέλεια της Βουλής να κυρώσει την κλαδική συμφωνία κατευθείαν ως νομοθέτημα, είτε στη χειρότερη των περιπτώσεων κάνοντας το μέγιστο δυνατό αριθμό βελτιώσεων, ώστε να προσεγγίσει προς τις ρυθμίσεις της κλαδικής. Λευκή επιταγή σ΄ ένα Υπουργό που έδειξε ότι δεν σέβεται ούτε τη δική του υπογραφή είναι ανεπίτρεπτο να δώσουμε.
◙ Το Σχέδιο Νόμου που συζητείται στη Βουλή έχει βελτιώσεις σε σχέση με το αντίστοιχο που συζητήθηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων ως αποτέλεσμα των δυναμικών κινητοποιήσεων των νοσοκομειακών γιατρών. Έχει όμως και σοβαρές ελλείψεις σε σχέση με το κείμενο που υπογράψαμε την 1η Δεκεμβρίου. Ας επισημάνουμε τις ουσιωδέστερες ελλείψεις που έχει το νομοθέτημα σε σχέση με την κλαδική συμφωνία:
-η αφαίρεση προκήρυξης των 2500 νέων θέσεων για το 2010
-η ασαφής αναφορά στην ετήσια διάρκεια της Συλλογικής Σύμβασης
-η έλλειψη πρόβλεψης για κατάργηση του πλαφόν
-η απάλειψη της κατάργησης του αφορολόγητου των εφημεριών που υπερβαίνουν τις 4
-η αφαίρεση της προσέγγισης στην αμοιβή της υπερωριακής απασχόλησης που ισχύει στο Δημόσιο
-τα ελεγχόμενα Συμβούλια Κρίσης
-η οριοθέτηση του 20% των προσλήψεων με βαθμό που επιθυμούν οι Διοικήσεις, δηλαδή ουσιαστικά ως Διευθυντών που θα έχουν 4 μόνο χρόνια από τη λήψη ειδικότητας.
◙ Είναι προφανές ότι σε περίπτωση που αύριο η ΟΕΝΓΕ δώσει το “καλώς έχειν” στον Αβραμόπουλο καμία βελτίωση δεν πρόκειται να γίνει στην τελική ψηφοφορία. Η δική μας πίεση πρέπει να είναι ισχυρή μέχρι την τελευταία στιγμή, ώστε αυτό που θα ψηφιστεί να προσεγγίζει το περισσότερο δυνατόν προς αυτό που επιδιώκουμε. Όταν δούμε το τελικό ψηφισμένο κείμενο θα “κάνουμε ταμείο” όπως λένε στη γλώσσα της αγοράς. Τότε θα σταθμίσουμε την περαιτέρω συμπεριφορά μας και θα το πράττουμε κάθε στιγμή στο μέλλον, δεδομένου ότι μετά την ψήφιση μένουν να γίνουν δεκάδες πράγματα. Ας δούμε τα πλέον χαρακτηριστικά εξ αυτών:
◙ Πρέπει να εκδωθεί η Υπ. Απόφαση για κατανομή κονδυλίων, η οποία κάθε χρόνο δημοσιεύονταν στο ΦΕΚ τέλη Ιανουαρίου και αρχές Μαρτίου είχαμε πληρωθεί τις εφημερίες. Φέτος δεν έχει ακόμη εκδοθεί και η πρόβλαψη είναι ότι με τους καλύτερους οιωνούς εφημερίες Δεκεμβρίου θα δούμε το Πάσχα. Ήδη έχουν ξεκινήσει επισχέσεις σε ορισμένες περιοχές.
◙ Πρέπει να εκδοθεί η εγκύκλιος του Υφυπουργού Οικονομικών για το νέο πλαφόν σε περίπτωση που δεν υπάρξει ρύθμιση στο νομοθέτημα Αβραμόπουλου. Εαν δεν συμβεί κανένα εκ των δύο τότε πολλοί γιατροί όχι μόνον θα δεν θα δούν ούτε ευρώ στην τσέπη τους, αλλά μάλλον θα δούν να μειώνεται το εισόδημά τους λόγω μεγαλύτερης φορολογίας στις τακτικές αποδοχές. Το μόνο που θα μειωθεί γι αυτούς είναι ο αριθμός εφημεριών που κάνουν. Το γεγονός αυτό στη συγκεκριμένη συγκυρία που δεν έχουν προχωρήσει προσλήψεις θα τινάξει τα Τμήματα στο αέρα. Σημειωτέον σήμερα οι συνάδελφοι από τα Τρίκαλα έχουν συνάντηση με τον Υφυπουργό Οικονομικών για να του ζητήσουν να εκδώσει αύριο την εγκύκλιο, την οποία έχει έξι μήνες ανυπόγραφη στο συρτάρι του.
◙ Πρέπει ν΄ αρχίσουν οι διαδικασίες προκηρύξεων για τις 2000 θέσεις. Η κερκόπορτα του 20% θα προκαλεί δεκάδες προβλήματα, αφού οι Διοικήσεις θα επιλέγουν να κάνουν Διευθυντές του 20%, θα μπορεί να γίνεται Διευθυντής με 4 χρόνια από τη λήψη ειδικότητας και ασφαλώς θα υπάρξει συρροή τέτοιων παλληκαριών.
◙ Η σύνθεση των Συμβουλίων Κρίσης πέραν όλων των άλλων θα προκαλεί και μεγάλες καθυστερήσεις, αφού εισηγητές θα είναι γιατροί από άλλα Νοσοκομεία, χωρίς ενδιαφέρον να διεκπεραιώσουν γρήγορα τις εισηγήσεις τους.
◙ Περί τον Αυγουστο θα έχει εξαντληθεί το κονδύλιο εφημεριών σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας κι επειδή ο μήνας αυτός είναι γεμάτος από πανηγύρια θ΄ αρχίσουν τα όργανα.
Θα μπορούσα να παραθέσω δεκάδες ακόμη προβλήματα, δε συντρέχει όμως κανένας λόγος να δημιουργήσω ένα εφιαλτικό σκηνικό.
◙ Δείτε την καταγγελία της Πενταμελούς Επιτροπής του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής. Λέει πολλά και ενδιαφέροντα.
◙ Ο Στέλιος Δημητρακόπουλος βίωσε εκ των ένδω όλη την προσπάθεια της Διαπραγμάτευσης, των κινητοποιήσεων και της υπογραφής της κλαδικής σύμβασης και μιλάει μετά λόγου γνώσεως. Παραθέτω ένα απόσπασμα από χτεσινό κείμενο του με τίτλο “σκέψεις” που μπορείτε να βρείτε ολόκληρο αναρτημένο στο Ygeianet:
“Νομίζω, ότι αυτό που γίνεται τώρα στην Βουλή είναι η συντονισμένη προσπάθεια να μπει μια μεγάλη ταφόπλακα στον συγκινητικό αγώνα όλων εκείνων των γιατρών που σχημάτισαν ένα μαχητικό κίνημα αξιοπρέπειας και ειλικρινούς βούλησης διάσωσης του ΕΣΥ, κόντρα στην εύκολη πρακτική του βολέματος στην παραοικονομία.
Ένα κίνημα που έδειξε τα δόντια του στις περσινές επισχέσεις και πήρε συγκεκριμένη μορφή και περιεχόμενο στο έκτακτο συνέδριο της Ομοσπονδίας τον Ιούνιο.
Ένα κίνημα που ανάγκασε τον Υπουργό να υπογράψει την γνωστή σύμβαση με τις όποιες ατέλειες και συμβιβασμούς, αλλά που νομίζω ότι έκανε τους περισσότερους από εμάς να νιώσουμε λίγο περήφανοι και νικητές.
Δεν ντρεπόμουνα, συνάδελφοι, να παρουσιάσω στην συνέλευση εκείνη την σύμβαση. Κι αν είχα άγχος και αμφιβολίες για τα πιθανά αδύνατα σημεία της, ήξερα ότι σ’ ένα χρόνο θα την επαναδιαπραγματευόμασταν.
Αυτό που υπάρχει, όμως, αυτή την στιγμή στην Βουλή, δεν το νιώθω «δικό» μας. Προσπαθούν να μας φορέσουν ένα σακάκι 10 νούμερα μικρότερο και να μας πείσουν πόσο ωραίοι δείχνουμε..
Ο όγκος και η δυναμικότητα του τωρινού ιατρικού κινήματος δεν αξίζουν αυτό το νομοσχέδιο και στον εκβιασμό του Αβραμόπουλου πρέπει να απαντήσουμε με ένα ηχηρό όχι”.
◙ Προσπαθώ ν΄ ανεβάζω σύντομα ενημερωτικά σημειώματα στο Ygeianet λόγω αδυναμίας να αποστέλλω καθημερινά e-mails. Έχετε προφανώς αντιληφθεί ότι κρατάμε την ιστοσελίδα συνεχώς με υποστηλώματα να μην καταρρεύσει λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας. Ευελπιστούμε μόλις περάσει η φουρτούνα να μεταφέρουμε την ιστοσελίδα σ΄ έναν αυτόνομο Server, δυστυχώς με το ανάλογο οικονομικό κόστος που συνεπάγεται το εγχείρημα.
Συναδελφικά
Δημήτρης Βαρνάβας