ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Ε.Ν.Ι.Θ. 2007-2009
(Εισήγηση του Δ.Σ. προς την εκλογοαπολογιστική συνέλευση).
Την άνοιξη του 2007 άρχιζε η κορύφωση της σύγκρουσης για το 48ωρο. Η δουλειά που είχε κάνει η Ε.Ν.Ι.Θ. το προηγούμενο διάστημα, βοήθησε σε μεγάλο βαθμό τις επόμενες κινήσεις της. Οι συνάδελφοι, αλλά και η κοινή γνώμη ήταν ενημερωμένοι και στέκονταν απέναντι στις κυβερνητικές πρακτικές και κοροϊδίες. Πρακτικές και κοροϊδίες, που έτσι και αλλιώς ήταν και είναι σύμφωνες, με την γενικότερη κυβερνητική πολιτική που χαρακτηρίζεται από :
- ¶κρατο νεοφιλελευθερισμό, νεοσυντηρητισμό
- Εσκεμμένο ξεπούλημα και απαξίωση κάθε δημόσιας ή κοινωνικής υποδομής και προσφοράς
- Καταπάτηση δημοκρατικών και εργασιακών δικαιωμάτων
- Υποταγή και εξυπηρέτηση των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων
- Βόλεμα των «δικών μας παιδιών»
Όλη αυτή η περίοδος της διακυβέρνησης από τη Ν.Δ., χαρακτηρίζεται εν τέλει από τη συνειδητή προσπάθεια για υπονόμευση και εκχώρηση στους κερδοσκόπους κάθε δημόσιου αγαθού, κάθε κοινωνικής κατάκτησης. Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας αυξήθηκαν από 40% σε 60%, σε 5 μόλις χρόνια.
Είναι γνωστό σε όλους μας το ξεπούλημα της περιουσίας των ταμείων με το σκάνδαλο των ομολόγων και η ασυδοσία των προμηθευτών με τις ευλογίες του Υπουργείου Υγείας.
Αυτή η πολιτική βρήκε έδαφος εφαρμογής και σε κινήσεις προηγούμενων χρόνων, όπως αυτές που σηματοδοτήθηκαν από το νόμο Γιαννίτση και καταδικασθήκαν από τον λαό το 2004.
Η υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών από τις επιλογές της κυβέρνησης και κάθε παρόμοια πολιτική, είναι χρέος μας.
Το Δ.Σ. της Ε.Ν.Ι.Θ., συγκροτήθηκε στη λογική της αντίστασης σε αυτή την πολιτική και της μάχης για ένα δημόσιο, δωρεάν υψηλού επιπέδου σύστημα υγείας, ανοιχτό στην πρόσβαση σε όλους όσοι ζουν στην χώρα μας. Ένα σύστημα υγείας με αξιοπρεπείς επίσης, συνθήκες εργασίας και αμοιβής για όσους εργάζονται σε αυτό, αλλά και με απόλυτη καταδίκη κάθε φαινομένου διαφθοράς και συναλλαγής.
Έτσι τον Μάιο του 2007, μετά από συναντήσεις με όλα τα επιστημονικά συμβούλια, καταγράψαμε την κατάσταση των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης και την αναδείξαμε μέσα από συνέντευξη τύπου και την γνωστή διαμαρτυρία – κινητοποίηση με τα «κουλούρια» μπροστά στις ΔΥΠΕ τον Ιούνιο του ίδιου έτους.
Οι κινήσεις αυτές, σε συνδυασμό και με τις εσωτερικές διαδικασίες του σωματείου μας , όπως ο πρωτοφανής αριθμός συνελεύσεων και παρά τις ελλιπείς συμμετοχές μελών του Δ.Σ. σε αυτές, μας προετοίμασαν για την μεγάλη σύγκρουση που ερχόταν το επόμενο διάστημα με αφορμή το 48ωρο, αλλά με πραγματική αιτία τις πολιτικές που αναφέραμε πιο πριν. Έτσι παρά την ύπαρξη και δυνάμεων στο πλαίσιο της Ε.Ν.Ι.Θ., που υποστήριζαν ανοικτά ή κρυφά τις κυβερνητικές επιλογές προτάξαμε με αξιόπιστο τρόπο τις θέσεις μας και η πολυήμερη αποχή και απεργία του φθινοπώρου του 2007 είχε μαζική και αποτελεσματική συμμετοχή.
Η Ε.Ν.Ι.Θ., μαζί και με άλλες ενώσεις, απέτρεψε την λογική για επίδομα εφημέρευσης και όλα τα άλλα, εξίσου απαράδεκτα, που προωθούσε το υπουργείο, η ηγεσία της ΟΕΝΓΕ και «τα υποστυλώματά» τους ανά την Ελλάδα.
Η πολιτική συνδικαλιστική αλλά και με κοινωνικά χαρακτηριστικά σύγκρουση κορυφώθηκε τον Μάρτιο του 2008 με τις επισχέσεις. Εκεί αποκαλύφθηκε για άλλη μια φορά το αντιλαϊκό, αντιϊατρικό και αντί – ΕΣΥ μένος της κυβέρνησης και των «υπαλλήλων» της, αλλά και ο αυταρχισμός και εκχυδαϊσμός των μεθόδων τους. Οι απειλές και τα ψέματα για τις επισχέσεις έπεσαν στο κενό και έγιναν μπούμεραγκ. Η συμμετοχή των συναδέλφων και η στήριξη της κοινής γνώμης ήταν σχεδόν καθολική. Το Σωματείο, επειδή εξέφραζε την σωστή πολιτική για το ΕΣΥ και τους εργαζόμενους σε αυτό, είχε την υπεροπλία σε όλες τις βαθμίδες της σύγκρουσης, πολιτική-συνδικαλιστική-νομική-κοινωνική. Ιδιαίτερα στο τελευταίο, βοήθησε και η εξωστρεφής πλευρά της δράσης μας, σε συνεργασία με άλλους φορείς (ΕΚΘ-ΕΔΟΘ-ΠΑΣΟΝΟΠ-ΔΗΜΟΙ), το εύρος των θεμάτων με τα οποία καταπιαστήκαμε (ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό, όπως η εκδήλωση με τον Ρωμανιά και η συνέλευση του Ι.Σ.Θ.), και η κοινή δράση και συμπαράσταση σε ζητήματα όπως το Παλαιστινιακό και η αντιμπεριαλιστική μάχη, η αμφισβήτηση δικαιωμάτων καθολικά αποδεκτών όπως στις περιπτώσεις: Κούνεβα, εργολαβικών συνεργείων, του φοιτητή με τα «πράσινα παπούτσια» και του άλλου φοιτητή του τη «ζαρντινιέρα», η επίσκεψη στις φυλακές κ.α.
Σημαντικό ρόλο επίσης έπαιξε και η ενημέρωση που, έστω και σποραδικά κάναμε, στους συμπολίτες μας με διανομή φυλλαδίων, αλλά και συχνότερα με συνεντεύξεις και δελτία τύπου.
Επίσης κατά την εκτίμησή μας, καθοριστική ήταν η συμβολή των Γ.Σ. των συνελεύσεων ανά νοσοκομείο, αλλά και η άμεση παρέμβαση του Δ.Σ. όπου ανέκυπτε οποιοδήποτε ζήτημα.
Το κρισιμότερο όμως σημείο αυτής της διετίας, ήταν η διεξαγωγή, ως αποτέλεσμα πλειοψηφικής θέλησης, αλλά και οι αποφάσεις του έκτακτου συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ, τον Ιούνιο του 2008.
Στην πορεία αυτή, ανεδείχθησαν οι διαχωριστικές γραμμές και μέσα στις τάξεις του σωματείου και της ομοσπονδίας. Απεδείχθη ότι η συντονισμένη δράση, που βασίζεται σε αρχές και αξίες, μπορεί να οδηγήσει σε κατακτήσεις ακόμη και στη σημερινή συγκυρία και περιβάλλον.
Δημιουργώντας όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις και αξιοποιώντας την απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου, με σταθμό το έκτακτο συνέδριο οδηγήσαμε το υπουργείο σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, που κατέληξαν στην υπογραφή της Σ.Σ.Ε. την 1ηΔεκεμβρίου 2008. Το υπουργείο και η κυβέρνηση όμως, μη αποδεχόμενοι την ήττα τους και εφαρμόζοντας την προσφιλή τους τακτική της εξαπάτησης, του ψεύδους και της καθυστέρησης περιόρισαν το θετικό περιεχόμενο της υπογραφείσας σύμβασης. Μια τακτική που την συνεχίζουν και σήμερα, που πρέπει να υλοποιηθεί ο νόμος μέχρι κεραίας, ώστε σε ένα χρόνο να διεκδικήσουμε την περαιτέρω ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Το δικό μας παράδειγμα δείχνει το δρόμο για το σπάσιμο μιας αντιλαϊκής και αντιδημοκρατικής πολιτικής, γιατί τα βασικά σημεία του νόμου:
α) αυξήσεις 20%
β) πολυδιευθυντικό σύστημα και αναβαθμίσεις μέσω συνέλευσης με δημοκρατικό και άρα αξιοκρατικό τρόπο
γ) 2.000 προσλήψεις με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα
δ) ρεπό μέσα από κάθε ενεργή εφημερία
ε) αναφορά σε νέα διαπραγμάτευση,
αποτελούν πρωτοφανείς και μοναδικές κατακτήσεις τα τελευταία χρόνια.
Για να πάμε όμως πιο πέρα, οφείλουμε να περιφρουρήσουμε και να διευρύνουμε:
- Την αξιοπιστία του σωματείου και του Δ.Σ., ότι έχουν ως μοναδικό γνώμονα τις αρχές που περιγράψαμε και όχι οτιδήποτε άλλο. Στο πλαίσιο αυτό, το Δ.Σ. ζήτησε την παραίτηση της αντιπροέδρου από τη θέση αυτή και την αντικατάστασή της από άλλο μέλος της ίδιας παράταξης , έως ότου ξεκαθαρίσει κάθε ένσταση και αμφισβήτηση για την κρίση που οδήγησε στην επιλογή της ως Διευθύντρια στην αιμοδοσία του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου, παρά τις αντίθετες εισηγήσεις. Μετά την άρνηση τους το Δ.Σ. προχώρησε στην καθαίρεσή της από τη θέση αυτή.
- Την υλοποίηση των δεσμεύσεών μας, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης σύγκρουσης , που έχουν να κάνουν με την υποβολή των μηνύσεων εναντίον των διοικήσεων των Νοσοκομείων που κατά την κρίση μας αυθαιρέτησαν και παρανόμησαν, αλλά και για την ένταση των κινητοποιήσεών μας, αρχής γενομένης από τις επισχέσεις, την χορήγηση των ρεπό, τις αναβαθμίσεις και τις προσλήψεις.
- Αυτή όμως που έχει την μεγαλύτερη αξία από όλα είναι η περαιτέρω μαζικοποίηση και πολιτικοποίηση της ζωής του σωματείου, η συμμετοχή περισσότερων νέων συναδέλφων στις δράσεις αυτού και η ενδυνάμωση της ευρύτερης παρέμβασής μας στην κοινωνική και πολιτική ζωή, σε συνεργασία με μας φορείς, ώστε κάθε κίνηση μας να αποκρούει οτιδήποτε το αντιλαϊκό και να ενισχύει το σκοπό μας για υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, δημόσιες και δωρεάν για όλους, με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αμοιβής σε ένα περιβάλλον δημοκρατίας και κοινωνικής αλληλεγγύης.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ν.Ι.Θ