Ενστάσεις για τα ολοήμερα

Δεν επαρκούν γιατροί και νοσηλευτές λένε οι εργαζόμενοι

Της Πεννυς Mπουλουτζα

«Ναι» στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, αλλά όχι με τον τρόπο που αυτή προωθείται από το υπουργείο Υγείας, απαντούν οι εργαζόμενοι στον χώρο της Υγείας. Η αρχική πρόταση αφορά την επέκταση των «απογευματινών ιατρείων» των νοσοκομείων, για όλο το φάσμα των εξετάσεων και ιατρικών πράξεων που μπορεί να κάνει ένας εξωτερικός ασθενής, ενώ τα νοσοκομεία θα συνάπτουν προγραμματικές συμβάσεις με τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, και βάσει αυτών θα παρέχουν υπηρεσίες. Γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό εκφράζουν ενστάσεις σχετικά με τη δυνατότητα εφαρμογής του σχεδίου του υπουργείου λόγω των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού και υποδομών του ΕΣΥ.

Για προχειρότητα κάνει λόγο στην «Κ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος κ. Δημήτρης Βαρνάβας. Οπως υποστηρίζει, οι αρμόδιοι του υπουργείου έλαβαν υπόψη τους τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής και δεν μελέτησαν εάν η πρότασή τους είναι εφαρμόσιμη για το σύνολο της χώρας. «Από τη μία δεν υπάρχει το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό, όταν ένα τμήμα σε νοσοκομείο της περιφέρειας έχει τρεις γιατρούς που πραγματοποιούν από δέκα εφημερίες τον μήνα, αυτοί δεν έχουν αντοχές να υποστηρίξουν και την απογευματινή λειτουργία εξωτερικών ιατρείων στο νοσοκομείο». Από την άλλη, δεν υπάρχουν υποδομές. «Τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν τους ίδιους χώρους για τα επείγοντα και τα τακτικά περιστατικά. Πού λοιπόν θα εξυπηρετούνται το απόγευμα οι “εξωτερικοί ασθενείς” των νοσοκομείων της επαρχίας όταν αυτά εφημερεύουν κάθε μέρα;».

Ελλείψεις

Αλλο πρόβλημα είναι οι ελλείψεις νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού που εντείνονται λόγω και της επερχόμενης αλλαγής του ασφαλιστικού συστήματος. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία κ. Σταύρος Κουτσιουμπέλης, δειγματοληπτική έρευνα σε μεγάλα νοσοκομεία κατέδειξε ότι το 5% του προσωπικού ήδη ετοιμάζεται να υποβάλει αίτηση προς συνταξιοδότηση. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 4.000 συνταξιοδοτήσεις για το 2010, τη στιγμή που «χηρεύουν» κάθε χρόνο λόγω συντάξεων περίπου 2.200-2.300 θέσεις εργαζομένων. Κατά τον κ. Κουτσιουμπέλη, η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων είναι ένα θετικό βήμα, καθώς αξιοποιείται η βιοϊατρική τεχνολογία των νοσοκομείων, περιορίζεται η προκλητή ζήτηση για εξετάσεις και δίνεται η δυνατότητα να μειωθούν οι λίστες αναμονής για εξετάσεις. Διευκρινίζει ωστόσο ότι προϋπόθεση για την ολοήμερη λειτουργία είναι να ενισχυθούν τα νοσοκομεία με μόνιμο προσωπικό, να δοθεί οικονομικό κίνητρο στο προσωπικό και να οργανωθεί σωστά ώστε να είναι πιο «ελκυστικό» το δημόσιο νοσοκομείο.

Αντίθετοι

Την αντίθεσή τους στο προτεινόμενο σχέδιο δηλώνουν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) και η Ενωση Ελευθεροεπαγγελματιών Γιατρών Αττικής (Ε. ΕΛ. Ι. Α.). Σε επιστολή προς την υπουργό Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο ΙΣΑ σημειώνει ότι εκτρέπεται περαιτέρω ο προορισμός των νοσοκομείων που είναι να παρέχουν υπηρεσίες σε δευτεροβάθμιο επίπεδο και όχι να συμμετέχουν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ενώ με τον τρόπο αυτό αγνοείται παντελώς το εκρηκτικό πρόβλημα της ιατρικής ανεργίας και υποαπασχόλησης που στην «περιοχή ευθύνης» του ΙΣΑ υπερβαίνει αθροιστικά το 26%. Ενα από τα αδιευκρίνιστα ζητήματα είναι το περιεχόμενο των προγραμματικών συμβάσεων με τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς και το ύψος της αποζημίωσης για ιατρική εξέταση. Αυτή τη στιγμή στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων η επίσκεψη χρεώνεται από 45 – 90 ευρώ ανάλογα με τον βαθμό του γιατρού και βαρύνει αποκλειστικά τον ασθενή. Από την άλλη, η αμοιβή του συμβεβλημένου με ασφαλιστικό ταμείο γιατρού για κάθε επίσκεψη ασφαλισμένου είναι μόλις 20 ευρώ. Οπως τόνισε στην «Κ» ο γενικός γραμματέας του ΙΣΑ και της Ε. ΕΛ. Ι. Α. κ. Γιώργος Ελευθερίου, «η άσκηση απογευματινού ιατρείου από γιατρούς του ΕΣΥ και πανεπιστημιακούς γιατρούς με υψηλότερες αμοιβές από την ορισθείσα για τους ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς που συμβάλλονται με το Δημόσιο εισάγουν ρύθμιση που αντίκειται στη συνταγματική αρχή της ισότητας».