Ο φορέας που έχει υπουργική εντολή να αναλάβει το έργο αυτό ζητά «ενισχύσεις» από το ΕΚΑΒ, οι γιατροί του οποίου δηλώνουν αδυναμία να καλύψουν και αυτό το πόστο. Δεν αποκλείεται μάλιστα να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρόμενοι για τη συνεχή αποδυνάμωση του ΕΚΑΒ.
Από την 1η του μήνα το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) επρόκειτο να αναλάβει τη διαχείριση αυτή, στη θέση του ΕΚΑΒ. Η αλλαγή αυτή, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έχει μετατεθεί για την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς οι αρμόδιοι είναι ακόμη σε… διαπραγματεύσεις. Οπως αναφέρει η πρόεδρος των γιατρών του ΕΚΑΒ κ. Χαρά Κωτούλα: «Το ΕΚΕΠΥ έχει ζητήσει διασώστες και γιατρούς και αν οι αποσπάσεις γίνουν το ΕΚΑΒ θα αποδυναμωθεί σημαντικά. Ηδη λειτουργούμε με προσωπικό ασφαλείας και ο αριθμός των γιατρών δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες. Σε κάθε γιατρό που φεύγει αντιστοιχούν 30 βάρδιες με μία κινητή μονάδα και τα κενά είναι αδύνατον να συμπληρωθούν».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήθηκαν περίπου 13 άτομα, εκ των οποίων τρεις γιατροί, προκειμένου να συσταθεί το τμήμα διαχείρισης των κλινών ΜΕΘ στο ΕΚΕΠΥ. Σημειώνεται ότι στο Κέντρο υπηρετούν ήδη με απόσπαση 4 γιατροί του ΕΚΑΒ, ενώ σε σταθερή βάση εφημερεύουν εκεί μια σειρά γιατρών από διάφορα νοσοκομεία της Αθήνας.
Στη διάρκεια των «διαπραγματεύσεων» οι τόνοι ανέβηκαν αρκετά. Οπως φαίνεται, η πλευρά του ΕΚΑΒ δεν είναι διατεθειμένη να δώσει πάνω από 5 άτομα (εκ των οποίων μόνο ένα γιατρό) και αυτά για ορισμένο χρονικό διάστημα.
Μέχρι σήμερα η λίστα αναμονής για ΜΕΘ τηρείται στο ΕΚΑΒ, το οποίο λαμβάνει καθημερινά ειδοποίηση για τα διαθέσιμα κρεβάτια Εντατικής σε όλη τη χώρα, κάνει δηλαδή το «μεσάζοντα» μεταξύ νοσοκομείων και ασθενών. Τη δουλειά αυτή κάνουν οι δύο γιατροί που βρίσκονται στο συντονιστικό κέντρο σε κάθε βάρδια. Με… αισιόδοξους υπολογισμούς, οι γιατροί που στελεχώνουν σήμερα το ΕΚΑΒ σε όλη τη χώρα είναι 150. Οι 60 περίπου απασχολούνται στην Αττική και πρέπει σε καθημερινή βάση να… μοιράζονται στις κινητές μονάδες και τις μοτοσικλέτες που καλύπτουν όλο το Λεκανοπέδιο, στο συντονιστικό κέντρο, που δέχεται χιλιάδες κλήσεις καθημερινά, και στις αεροδιακομιδές που αφορούν όλη τη χώρα…
Με αυτά τα δεδομένα, μπορούν να κυκλοφορούν μόνο 5 από τις 15 μοτοσικλέτες της Αθήνας σε κάθε βάρδια, ενώ οι κινητές μονάδες με δυσκολία ξεπερνούν τις 6 για όλο το Λεκανοπέδιο.