Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπήρξε επί δύο δεκαετίες ο off shore βραχίονας του υπουργείου Υγείας. Η νομική του μορφή ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) εξυπηρετούσε πλήρως την αδιαφάνεια και η εξαίρεσή του από το δημόσιο λογιστικό πρόσφερε πλήρη κάλυψη σε όλες τις λαθροχειρίες και τη διασπάθιση τεράστιων χρηματικών ποσών για την εξαγορά δημοσιογράφων, ώστε να εξασφαλίζεται η σιωπή τους στα σκάνδαλα και οι διθύραμβοι στους υπουργούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ εξαιρούνταν και από το σύστημα προσλήψεων του δημόσιου τομέα, δίνοντας τη δυνατότητα να προσλαμβάνει χωρίς κριτήρια όποιους ήθελε ο εκάστοτε υπουργός Υγείας.
Το σχετικό απόσπασμα από το Πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής είναι άκρως κατατοπιστικό για όποιον θέλει να το μελετήσει (κλικ εδώ).
Μετά κόπων και βασάνων το τοπίο ξεκαθάρισε τον Μάιο του 2019. Το ΚΕΕΛΠΝΟ έγινε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και μετονομάστηκε σε ΕΟΔΥ, δημιουργώντας το θεσμικό πλαίσιο ώστε να εκλείψουν οι γενεσιουργές αιτίες των σκανδάλων και της διαφθοράς.
Τώρα ο κ. Κικίλιας, με παντελώς έωλα επιχειρήματα, επαναφέρει τον ΕΟΔΥ σε καθεστώς Ιδιωτικού Δικαίου. Δείτε τι γράφει η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου που τέθηκε σε διαβούλευση:
«Με το νέο νπιδ ΕΟΔΥ επιχειρείται η βελτίωση της αποδοτικότητας του επιχειρησιακού χαρακτήρα του παλαιού νπδδ ΕΟΔΥ, δεδομένου ότι ο τελικός του σκοπός δεν περιορίζεται στη διαχείριση της δημόσιας υγείας των πολιτών, αλλά αποκτά διευρυμένες δυνατότητες διαχείρισης και στο ογκώδες έργο της διαχείρισης της υγειονομικής κάλυψης των προσφύγων και μεταναστών».
Διερωτόμαστε. Ποιος ο λόγος που διατηρεί ο κ. Κικίλιας την επωνυμία ΕΟΔΥ, ενώ τινάζει όλα τα υπόλοιπα στον αέρα; Γιατί δεν το επονομάζει και πάλι ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως τις καλές-λαμπρές εποχές;
Αν μάλιστα επαναφέρει και τους κκ Παπαδημητρίου και Πουλή στα πόστα τους θα ολοκληρωθεί η παλινόρθωση..