Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ
Στο μικροσκόπιο των υπουργών Οικονομικών, που συνεδριάζουν σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, θα βρεθεί για ακόμη μία φορά η ελληνική οικονομία, δίνοντας έμφαση στις δαπάνες των νοσοκομείων και των ΔΕΚΟ. Αν και η σύνοδος θα έχει κεντρικό θέμα τα προγράμματα δημοσιονομικής εξυγίανσης άλλων κρατών, η Ελλάδα δεν θα είναι απούσα.
Θα παρουσιαστεί η ενδιάμεση έκθεση της Επιτροπής για την εφαρμογή του ελληνικού Μνημονίου που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Η Επιτροπή δηλώνει γενικά ικανοποιημένη, καθώς, όπως επισημαίνει, το έλλειμμα του 2010 μειώθηκε πάνω από 40%. Ωστόσο, ασκεί κριτική για συγκεκριμένα «θολά» σημεία που, όπως συμφωνούν και κυβερνητικά στελέχη, ενδεχομένως να φέρουν καίριο πλήγμα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Ελλειμμα αξιοπιστίας
Οι υπουργοί Οικονομικών θα ακούσουν τις εξηγήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τα «αργά» βήματα προόδου στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, «ελλείψει αποτελεσματικών ελέγχων ως προς τις δαπάνες», αλλά και για τη χρηματοδότηση των ΔΕΚΟ, όπου διαπιστώνεται έλλειψη αξιόπιστων στοιχείων.
Οπως επισήμαιναν την προηγούμενη εβδομάδα αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου, η ελληνική πλευρά συμμερίζεται τους «φόβους» της τρόικας: υπάρχει πλέον ορατός κίνδυνος τα έσοδα από το πογκρόμ μέτρων που φέρουν πλήγμα στο εισόδημα συνταξιούχων, μισθωτών και επιχειρηματιών να αντισταθμιστούν από επιπλέον ανάγκες χρηματοδότησης νοσοκομείων, ταμείων και ΔΕΚΟ (κυρίως του ΟΣΕ και των αστικών μεταφορών).
Δηλαδή, αντί το έλλειμμα να μειωθεί σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί (ή και ακόμη περισσότερο), αυξάνοντας τις πιθανότητες ορατού τέλους της κρίσης δανεισμού της ελληνικής οικονομίας, να απαιτηθεί από τους επιτηρητές η λήψη πρόσθετων περικοπών δαπανών στο Δημόσιο.
Επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων
Το Συμβούλιο αναμένεται να ασκήσει πίεση για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων που έχει υποσχεθεί η Ελλάδα βάσει Μνημονίου στα συγκεκριμένα πεδία. Αρμόδια στελέχη θεωρούν ότι μπορεί οι συγκεκριμένες συστάσεις να αποτελούν την πολιτική «κάλυψη» για τις μεταρρυθμίσεις που ήδη προετοιμάζει η κυβέρνηση στο πεδίο, μετά την ψήφιση του Ασφαλιστικού.
Σε κοινοτικό επίπεδο, το βασικότερο «ραντεβού» της Δευτέρας θα γίνει νωρίς το μεσημέρι με τη συνάντηση της «Ομάδας Δράσης» για τη στενότερη δημοσιονομική επιτήρηση. Θα εγκριθεί η Εκθεση της Επιτροπής που θέτει αυστηρότερους όρους δημοσιονομικής επιτήρησης, μεταξύ των οποίων τη θέσπιση μέτρων για κράτη που δεν μειώνουν αρκετά γρήγορα το έλλειμμα σε επίπεδα κάτω του 60% του ΑΕΠ, προοιωνίζοντας έτσι την παραμονή της Ελλάδας σε πολυετή επιτήρηση. *