Επιδημία μη εμβολιασμών

Η περυσινή δυσπιστία για τη νέα γρίπη επεκτάθηκε φέτος σε γενικευμένη «αδιαφορία»

Της Πεννυς Mπουλουτζα

Μεγάλη μείωση του αριθμού εμβολιασμών καταγράφεται εφέτος στη χώρα μας λίγο πριν από την αναμενόμενη περίοδο έξαρσης της εποχικής γρίπης και σχεδόν ένα χρόνο μετά την «κρίση» της νέας γρίπης. Αυτό που πέρυσι ξεκίνησε ως καχυποψία και αρνητική αντίδραση στο πανδημικό εμβόλιο, εφέτος λαμβάνει γενικευμένη μορφή, με πολλούς γονείς να γυρίζουν την πλάτη ακόμα και στο εμβόλιο της… ιλαράς για τα παιδιά, και τους ειδικούς γιατρούς να κάνουν λόγο για μείωση της τάξης του 10%-15% σε σχέση με εμβολιασμούς προηγούμενων ετών.

«Μηδέν εις το πηλίκον. Ουδείς ρωτάει για το εμβόλιο, ουδείς ενδιαφέρεται και ουδείς το κάνει», τονίζει στην «Κ» ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγητής Παιδιατρικής κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, σχολιάζοντας τη φετινή εικόνα των εμβολιασμών κατά της γρίπης. Ο ίδιος αποδίδει το φαινόμενο στη δυσπιστία του πληθυσμού σε σχέση με το περυσινό εμβόλιο της νέας γρίπης και την όλη συζήτηση που αναπτύχθηκε γύρω από αυτό. Οπως σημειώνει, αυτή η δυσπιστία έχει επεκταθεί γενικότερα στα εμβόλια, ακόμα και σε βασικά όπως αυτό της ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας. Και τονίζει, «εκτιμάται ότι ο εμβολιασμός εφέτος έχει μειωθεί κατά 10%-15% σε όλα τα εμβόλια, σε σχέση με πρόπερσι».

Αποθέματα

Η «αδιαφορία» για το εμβόλιο της γρίπης φαίνεται και από την «κίνηση» στα φαρμακεία. Σύμφωνα με όσα είπε στην «Κ» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, είναι ελάχιστη: «αυτή τη στιγμή σχεδόν όλα τα φαρμακεία έχουν αποθέματα από το εποχικό εμβόλιο της γρίπης, ενώ προηγούμενες χρονιές στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα είχαν εξαντληθεί». Οπως επισημαίνει, οι πολίτες δεν εμπιστεύονται πλέον τα εμβόλια. «Ερχονται στο φαρμακείο, με ρωτάνε εάν πρέπει να το κάνουν, αλλά φαίνονται διστακτικοί. Εχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους». Ιδια εικόνα περιγράφει στην «Κ» και ο φαρμακοποιός κ. Γιώργος Κιοσές. «Υπολογίζω ότι η ζήτηση για τα εμβόλια έναντι της γρίπης, εφέτος έχει μειωθεί στο μισό σε σχέση με πέρυσι και πρόπερσι. Ακόμα και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και τις προηγούμενες χρονιές ζητούσαν το εμβόλιο της γρίπης, εφέτος δεν έχουν δείξει ενδιαφέρον».

Αισθητά μειωμένη είναι φέτος και η ανταπόκριση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων στην ετήσια προτροπή για εμβολιασμό έναντι της γρίπης. Σε μεγάλο νοσοκομείο της Αττικής, στο οποίο υπηρετούν συνολικά περίπου 1.500 άτομα, έως την περασμένη εβδομάδα είχαν εμβολιαστεί μόλις 5!

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία πολύ αρνητική διάθεση στην Ελλάδα, αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη σε ό,τι έχει σχέση με τους εμβολιασμούς», επισημαίνει στην «Κ» ο λοιμωξιολόγος -επίκουρος καθηγητής παθολογίας-λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, τονίζοντας ότι το φαινόμενο μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας ειδικά σε ό,τι αφορά τις ομάδες του πληθυσμού που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τις επιπλοκές της γρίπης.

Σημειώνεται ότι αναξιοποίητα παραμένουν στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας τα περυσινά πανδημικά εμβόλια που προμηθεύτηκε η χώρα μας, μέρος των οποίων έχει ήδη λήξει και σταδιακά καταστρέφονται. Το υπουργείο Υγείας παρέλαβε 3.636.700 δόσεις πανδημικών εμβολίων, από τις 16.000.000 που είχαν αρχικά παραγγελθεί. Εμβολιάσθηκαν πέρυσι περίπου 365.000 πολίτες, ενώ εκτιμάται ότι έχουν ήδη λήξει ή «ακυρωθεί» περίπου 1.000.000 δόσεις. Τα υπόλοιπα λήγουν εντός του 2011 και σύμφωνα με τους ειδικούς θα είναι χρήσιμα μόνο σε περίπτωση πραγματικής πανδημίας, αφού το φετινό εμβόλιο κατά της γρίπης που κυκλοφορεί παρέχει κάλυψη και έναντι του ιού της «νέας γρίπης».