Επίδομα τυφλού σε… ανοιχτομάτηδες

 

Του ΘΑΝΟΥ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ

«Μαϊμού» κρατικά και ιατρικά έγγραφα που πιστοποιούσαν ότι στερούνταν την όρασή τους και ως εκ τούτου δικαιούνταν το επίδομα τυφλότητας που κυμαίνεται από 300-400 ευρώ μηνιαίως, διέθεταν δεκαεννέα άτομα, τα οποία όμως έπεσαν στην «τσιμπίδα» των ελεγκτών της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νομαρχίας Πειραιά και τώρα βρίσκονται αντιμέτωπα με τη Δικαιοσύνη, ενώ παράλληλα κλήθηκαν να επιστρέψουν τα χρήματα που είχαν λάβει ως βοήθεια.

Ηδη έξι από τους υποτιθέμενους τυφλούς επέστρεψαν το ποσό των 10.284 ευρώ που είχαν λάβει παράνομα, οι δε υπόλοιποι 13 οφείλουν 26.657 ευρώ, ποσόν που όπως διαβεβαίωσαν τους υπαλλήλους της Νομαρχίας θα επιστρέψουν το συντομότερο δυνατόν, ενώ σε βάρος όλων εκκρεμεί η δίκη τους που θα προσδιοριστεί τις επόμενες ημέρες.

Στους υποτιθέμενους τυφλούς η Νομαρχία Πειραιά έφτασε όταν έγινε αποδέκτης καταγγελίας, σύμφωνα με την οποία άτομο που δεν είχε καν μειωμένη όραση ελάμβανε κάθε μήνα το επίδομα τυφλότητας, ενώ στη συνέχεια και έπειτα από τη σχετική έρευνα σε συνεργασία με τη διοίκηση του Τζανείου Νοσοκομείου Πειραιά διαπιστώθηκε ότι η υπογραφή του διοικητικού διευθυντή ήταν πλαστογραφημένη, ενώ στο δελτίο απογραφής τυφλού αναφερόταν και το όνομα ιατρού, ο οποίος όμως είχε συνταξιοδοτηθεί προ τετραετίας.

Η συνεχιζόμενη όμως έρευνα «έβγαλε λαγό», αφού βρέθηκαν άλλα 14 άτομα με πλαστά δελτία απογραφής τυφλού, στα οποία έγινε αμέσως προσωρινή αναστολή μέχρι να επανεξετασθούν από άλλα κρατικά νοσοκομεία, εκτός του Τζανείου, το οποίο ήδη ήταν στο στόχαστρο των ελέγχων της Νομαρχίας Πειραιά.

Από τους 14 δικαιούχους μόνο οι 7 προσκόμισαν νέα δελτία τα οποία όμως μετά τη διασταύρωση με τα νοσοκομεία που φερόταν ότι τα εξέδωσαν και τα χορήγησαν στους ενδιαφερόμενους ασθενείς, διαπιστώθηκε και πάλι ότι ήταν «μαϊμού», αφού έφεραν παραποιημένες σφραγίδες και πλαστές υπογραφές ιατρών. Η έρευνα συνεχίστηκε και βρέθηκαν άλλοι 5 υποτιθέμενοι τυφλοί, οι οποίοι επίσης διέθεταν πλαστά δελτία απογραφής τυφλού.

Σύμφωνα με τον νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα, το φαινόμενο της εξαπάτησης του Δημοσίου δεν θα σταματήσει εάν δεν επανεξετασθεί από την αρχή ο θεσμός στήριξης των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων και δεν δημιουργηθεί εθνικό μητρώο επιδοματούχων, το οποίο θα συνδέεται ηλεκτρονικά με τις κοινωνικές υπηρεσίες πρώτου και δεύτερου βαθμού Αυτοδιοίκησης.