ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Πρώτα θα συζητηθεί η με αριθμό 1109/23-6-2008 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Ηλία Λαμπίρη προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.
Η επίκαιρη ερώτηση του κυρίου συναδέλφου έχει ως εξής:
«Σύμφωνα με τα διεθνή κριτήρια που έχει ορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, στην Ελλάδα θα έπρεπε να λειτουργούν τουλάχιστον δύο χιλιάδες κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Ωστόσο, λειτουργούν μετά βίας πεντακόσιες. Οι δύο χιλιάδες νοσηλευτές, για την πρόσληψη των οποίων είχαν δεσμευτεί από το 2004 τόσο ο πρώην όσο και ο νυν Υπουργός Υγείας, ακόμη περιμένουν την ειδοποίηση. Οι εικόνες στα μεγάλα νοσοκομεία ύστερα από κάθε εφημερία είναι τριτοκοσμικής χώρας. Ενδεικτικά, στους διαδρόμους του «Ευαγγελισμού» βρίσκονται σήμερα είκοσι πέντε ασθενείς με φορητό αναπνευστήρα. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου Πατρών πρόσφατα οι υπεύθυνοι αναγκάστηκαν να μειώσουν τη δυναμικότητα της Εντατικής Μονάδας από δεκατέσσερις κλίνες σε μόλις οκτώ, λόγω έλλειψης κυρίως νοσηλευτών. Στο «Λαϊκό» λειτουργούν μόλις το 50% των κλινών. Το Θεραπευτήριο «Ερρίκος Ντυνάν» εδώ και ενάμιση μήνα έπαψε να ενοικιάζει τις τριάντα κλίνες ΜΕΘ και δεν δέχεται ασθενείς από το ΕΚΑΒ, γιατί τα χρέη του Δημοσίου και των Ασφαλιστικών Οργανισμών προς αυτό έφτασαν τα δεκαπέντε εκατομμύρια ευρώ.
Στο ΕΚΑΒ καθημερινά υπάρχουν λίστες αναμονής ασθενών σε βαρύτατη κατάσταση που αναγκάζονται να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα, πληρώνοντας έως και 3.500 ευρώ για ένα βράδυ.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
1) Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί, προκειμένου να λειτουργήσουν κανονικά οι εκατόν ογδόντα κλίνες των ΜΕΘ, όπως επανειλημμένα έχει υποσχεθεί την τελευταία τετραετία;
2) Υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα, που να καθορίζει το πότε θα στελεχωθούν με το αναγκαίο προσωπικό οι ΜΕΘ;»
Πριν απαντήσετε, κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να πω ότι σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών. Πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι την επόμενη χρονιά την ίδια μέρα να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα, αυτή η μάστιγα να αντιμετωπιστεί όσο είναι δυνατόν αποτελεσματικότερα, λιγότεροι να περιμένουν στις λίστες αναμονής και να σκύψουμε με αίσθημα ευθύνης, με πρωτεργάτες εμάς στους Βουλευτές, στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.
Χθες στη Βουλή με πρωτοβουλία του Προέδρου του Σώματος, του κ. Σιούφα, έγινε ομόφωνα δεκτή η πρότασή του και βάσει του νέου Κανονισμού θα συσταθεί η Επιτροπή για τη μελέτη και την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών. Είναι για πρώτη φορά που γίνεται αυτό. Είναι θετικό και πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτήν την Επιτροπή, η οποία θα λειτουργεί συνεχώς και μονίμως, που θα εξετάζει, θα διαπιστώνει, θα προτείνει, θα παρεμβαίνει. Έτσι, η Βουλή θα έχει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο.
Εύχομαι και ελπίζω να έχουμε αποτελέσματα και να σταθούμε δίπλα σ’ αυτά τα δυστυχισμένα παιδιά και στις οικογένειες. Δυστυχώς, πολλοί πιστεύουν ότι δεν είναι δικό τους το πρόβλημα, αλλά δεν σκέπτονται αυτά τα σοφά λόγια που είπε ο Έρνστ Χέμινγεϊ, «Μην ρωτάς για ποιον κτυπάει η καμπάνα, η καμπάνα κτυπάει για σένα». Ας το δούμε έτσι το πρόβλημα.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο να απαντήσετε στην ερώτηση του κ. Λαμπίρη και κατά την εκτίμησή σας, αν θέλετε να κάνετε και αναφορά στα ναρκωτικά θα ήταν πάρα πολύ επίκαιρο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Βεβαίως, να χαιρετίσω και εγώ τον εορτασμό της σημερινής ημέρας, την αναφορά και την πρωτοβουλία που πάρθηκε από την πλευρά του Προεδρείου της Βουλής, τον Πρόεδρο τον κ. Σιούφα. Με την ευκαιρία να αποδώσω και αυτά που δικαιούται ο Α΄ Αντιπρόεδρος ο κ. Σούρλας, όπου το θέμα των ναρκωτικών γι’ αυτόν αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, έχει γίνει σημαία στα τόσα χρόνια της κοινοβουλευτικής του παρουσίας, αλλά και κατά τη θητεία στο Υπουργείο Υγείας.
Οφείλουμε πράγματι να αναγνωρίσουμε ότι τα αποτελέσματα απ’ αυτή την προσπάθεια, η οποία γίνεται από όλες τις σύγχρονες κοινωνίες και από τη δική μας, φαίνεται πως δεν ήταν τα αναμενόμενα. Επομένως, σήμερα προβάλλει επιτακτική η ανάγκη να επαναπροσδιοριστούν οι θέσεις, για την αντιμετώπιση του τεράστιου αυτού προβλήματος, τόσο προς την κατεύθυνση της προσφοράς, όσο και της ζήτησης.
Θεωρώ ότι η μέχρι τώρα προσπάθεια που έχει γίνει από τη μεριά της Βουλής με το πόρισμα, από την πλευρά της Κυβέρνησης με την παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος Δράσης, κατά των Ναρκωτικών και με τη συμβολή όλων των πτερύγων, θα βρει την κατάλληλη πορεία, έτσι ώστε τα αποτελέσματα να είναι αυτά που θα μας ικανοποιούν όλους, γιατί σαν κοινωνίες δεν πρέπει να αισθανόμαστε μέχρι στιγμής υπερήφανοι για τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας.
Επανερχόμενος τώρα στο θέμα της ερώτησης, του εκλεκτού συναδέλφου κ. Λαμπίρη, θέλω να πω, κύριε συνάδελφε, και το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά εσείς και από τη μακροχρόνια παρουσία σας στο χώρο της υγείας, ότι για μια χώρα που φιλοδοξεί να έχει ένα καλά οργανωμένο σύστημα υγείας και να παρέχει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, τόσο η αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών, όσο και των βαρέων περιστατικών αποτελούν έναν από τους πιο κρίσιμους παράγοντες. Και η χώρα μας είναι μια τέτοια καλά οργανωμένη και παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και στον τομέα της επείγουσας προνοσοκομειακής, αλλά και στον τομέα των βαρέων περιστατικών. Ακόμη και μέσα απ’ αυτήν την «αμφισβητούμενη» έρευνα, η οποία πριν από αρκετούς μήνες παρουσιάστηκε σ’ αυτούς τους δυο τομείς, στην προνοσοκομειακή και στην αντιμετώπιση των βαρέων περιστατικών, η χώρα μας βρίσκεται πολύ πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Είναι επίσης αλήθεια και θα πρέπει να δεχθούμε ότι ενώ σε πάρα πολλούς άλλους τομείς έχουμε φτάσει, σχεδόν στο μάξιμουμ της απόδοσης, αύξηση του αριθμού των κρεβατιών συνολικά, η εκπαίδευση και η παρουσία του ιατρικού και νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, στον τομέα των βαρέων περιστατικών και της οργάνωσης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, ξεκινήσαμε κάπως αργά και το ξέρετε πάρα πολύ καλά, ότι μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’80 ήταν ένα ξεχωριστό γεγονός για ένα νοσοκομείο να διαθέτει μονάδα εντατικής θεραπείας. Τα τελευταία χρόνια έγινε πολύ μεγάλη προσπάθεια και σήμερα λειτουργούν περίπου πεντακόσια ογδόντα κρεβάτια σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Είναι αλήθεια επίσης ότι άλλα εκατόν σαράντα επτά, ενώ ήταν πλήρως εξοπλισμένα, δεν λειτουργούσαν. Έγινε μια προσπάθεια τους τελευταίους πέντε, έξι μήνες -και αισθάνομαι υπερήφανος, διότι ανέλαβα το βάρος αυτής της προσπάθειας- και σήμερα τα αποτελέσματα είναι περισσότερο από θετικά. Αυτή τη στιγμή που συζητάμε, τετρακόσιοι ογδόντα περίπου νοσηλευτές ΤΕ έχουν αναλάβει υπηρεσία στα νοσοκομεία όλης της χώρας και τις επόμενες δυο, τρεις εβδομάδες, άλλοι τριακόσιοι ογδόντα ΔΕ. Ήδη πάρα πολλά κρεβάτια εντατικής θεραπείας αναπτύσσονται από τα εξοπλισμένα και νομίζω πως πολύ σύντομα θα ξεπεράσουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα.
Ορισμένα νούμερα που κατά καιρούς παρουσιάζονται, όπως ξέρετε και εσείς, δεν είναι ακριβή. Οι ανάγκες της χώρας μας για αυξημένη και εντατική φροντίδα δεν είναι τόσο μεγάλες. Όταν μιλάμε για κρεβάτια εντατικής θεραπείας, μιλάμε μαζί και για κρεβάτια αυξημένης φροντίδας. Και με τη στελέχωση αυτών των κρεβατιών της εντατικής θεραπείας, αλλά και με την οργάνωση που ήδη ξεκινά των μονάδων αυξημένης φροντίδας νομίζω ότι πολύ σύντομα το πρόβλημα θα έχει λυθεί.
Ξέρετε πόσος είναι ο αριθμός των ατόμων που βρίσκονται σήμερα σε λίστα αναμονής, κύριε Λαμπίρη; Γύρω στα σαράντα με πενήντα άτομα ημερησίως. Αυτά τα κρεβάτια τις επόμενες μία ή δύο εβδομάδες θα προστεθούν στο σύστημά μας. Παρέχονται υπηρεσίες και σε ένα μικρότερο αριθμό από τον ιδιωτικό τομέα. Και αυτά με τα κρεβάτια που σήμερα εξοπλίζουμε νομίζω ότι θα αντικατασταθούν και έτσι δεν θα υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.
Από εκεί και πέρα, ήδη έχουμε αποφασίσει τη δημιουργία μονάδων αυξημένης φροντίδας σε όλα τα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα, ώστε πολλά περιστατικά που πολύ καλά γνωρίζετε, να μη χρειάζεται από τον κλασικό θάλαμο θεραπείας –επειδή απαιτούν μια αυξημένη φροντίδα- να βρίσκονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας και έτσι ένα βαρύ περιστατικό που θα προκύψει στη συνέχεια να μη βρίσκει κρεβάτι να μπει.
Νομίζω ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Ορθώς φέρατε το θέμα για συζήτηση, γιατί συμβάλλει στην προσπάθεια η οποία γίνεται. Θα επανέλθω με περισσότερα στοιχεία μετά την τοποθέτηση του κυρίου συναδέλφου για τα συγκεκριμένα νοσοκομεία όπου γίνεται αναφορά στην ερώτηση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Το λόγο έχει ο ερωτών συνάδελφος κ. Λαμπίρης.
ΗΛΙΑΣ ΛΑΜΠΙΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, κύριε Πρόεδρε, αρχικά συμμερίζομαι την προσπάθεια αυτή για τα ναρκωτικά, όπως εισαγωγικά αναφέρατε, και ελπίζουμε όλοι η επόμενη χρονιά να είναι καλύτερη από τις προηγούμενες.
Τώρα στο θέμα των μονάδων εντατικής θεραπείας. Όπως αναφέρατε, λειτουργούν περί τις πεντακόσιες κλίνες, ενώ οι ανάγκες της χώρας είναι δύο χιλιάδες, όπως είναι γνωστό. Όμως, κύριε Υπουργέ, υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα σε ό,τι αφορά τις εξαγγελίες που κατά καιρούς γίνονται.
Θα σας υπενθυμίσω ότι τον Ιούλιο του 2007 ο Υπουργός κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι εντός τεσσάρων μηνών θα έχουν λειτουργήσει τα εκατόν πενήντα και ένα κρεβάτια των μονάδων εντατικής θεραπείας. Τέσσερις μήνες αργότερα, το Νοέμβριο, σε καινούριες δηλώσεις είπε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου –τις έχω εδώ, αν τις θέλετε- θα έχουν λειτουργήσει οπωσδήποτε εκατόν πενήντα κρεβάτια. Δεν έχει λειτουργήσει κανένα, κύριε Υπουργέ.
Πρέπει οι εξαγγελίες, οι κατά καιρούς δηλώσεις που γίνονται να έχουν μία αξιοπιστία. Δεν μπορεί τον Ιούλιο να λέει ότι σε τέσσερις μήνες θα λειτουργήσουν και τώρα να είμαστε ένα χρόνο μετά και να μην έχει λειτουργήσει κανένα.
Ο αριθμός των κενών κλινών σήμερα ξεπερνά τα εκατόν πενήντα και το γνωρίζετε. Πλησιάζει τα διακόσια, δυστυχώς. Έκανα μία έρευνα τηλεφωνική και πράγματι ο αριθμός τώρα και με τις διακοπές που έρχονται, όπου παίρνει ο κόσμος τις άδειές του, πλησιάζει τα διακόσια. Και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Αναγκαστικά πάλι θα δίνονται οι λύσεις δια των πρωινών εκπομπών των τηλεοπτικών μέσων. Και αυτές νομίζω δεν είναι λύσεις για μία χώρα η οποία θεωρείται προηγμένη.
Θα σας αναφέρω ορισμένα παραδείγματα και μπορείτε να τα ελέγξετε: Στο Σισμανόγλειο, στο ΚΑΤ, στον Ευαγγελισμό, στη Νίκαια, στο Τζάνειο. Η Μονάδα Παίδων Χανίων έπρεπε να λειτουργήσει από το 2004. Δεν λειτουργεί ακόμα και μια σειρά άλλων μονάδων σε όλη την επικράτεια που πραγματικά έχουν τεράστιες ελλείψεις.
Είχατε αναφερθεί αρχικά σε δεκαέξι χιλιάδες προσλήψεις. Ένα σημαντικό μέρος από αυτές τις προσλήψεις θα πήγαιναν στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Μετά σε νέες δηλώσεις ο κ. Αβραμόπουλος –λυπάμαι που απουσιάζει- ανέφερε δύο χιλιάδες που θα πάνε προς τις μονάδες εντατικής θεραπείας. Στη συνέχεια, με καινούρια δήλωση μίλησε για χίλιες προσλήψεις. Τώρα εσείς μας λέτε για τετρακόσιες εξήντα πέντε. Δηλαδή, υπάρχει μια αναντιστοιχία λόγων και έργων.
Θα σας παρακαλούσα λοιπόν κύριε Υπουργέ, να δείτε τις μονάδες εντατικής θεραπείας με ευρύτερο πνεύμα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριε συνάδελφε, ειλικρινά δεν θα μπω στα νούμερα στα οποία αναφέρεστε, διότι με ενδιαφέρει περισσότερο η ουσία και όχι κάποια πράγματα για εντυπώσεις. Λυπάμαι ειλικρινά γιατί δεν σας χαρακτηρίζει αυτό. Θα σας πω ακριβώς τα στοιχεία τα οποία έχω. Εγώ μπορώ να γνωρίζω καλύτερα από εσάς πόσα κρεβάτια λειτουργούν και πόσα είναι εξοπλισμένα. Σήμερα λειτουργούν 586 κρεβάτια και 147 εξοπλισμένα που δεν λειτουργούσαν μέχρι προχθές. Διότι αυτήν τη στιγμή που συζητάμε 22 κρεβάτια έχουν προστεθεί και με το απαραίτητο προσωπικό το οποίο έχει προσληφθεί.
Ο αριθμός των νοσηλευτών που ήταν να προσληφθεί δεν ήταν μόνο για τις μονάδες εντατικής θεραπείας. Υπάρχει μία αναλογία η οποία προέρχεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τη σχέση νοσηλευτή προς κρεβάτια. Η αναλογία ήταν μικρή, 1 προς 2,5. Με το καινούργιο προσωπικό και στο σύνολο των κρεβατιών η αναλογία έρχεται 1 προς 3 και. Έτσι είμαστε μέσα στα διεθνή στάνταρτ. Ακόμη από πλευράς ιατρικού προσωπικού η αναλογία είναι 1 προς 1, αυτό που επιβάλλει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Είμαστε στο 1 προς 1,2 με την ολοκλήρωση 86 κρίσεων που έγιναν σε αυτό το διάστημα. Και από αυτήν τη στιγμή σας λέω ότι κάθε μέρα καινούργια κρεβάτια θα προστίθενται, διότι χρειάζεται και ένας χρόνος, ώστε όχι μόνο να εκπαιδευτούν, αλλά να αισθανθούν και την αυτοπεποίθηση οι νοσηλευτές όταν μόνοι αντιμετωπίζουν ένα βαρύ περιστατικό.
Παρακολουθώ το θέμα από πολύ κοντά, κύριε Λαμπίρη και επαναλαμβάνω, ότι αισθάνομαι υπερήφανος επειδή έκανα το χρέος μου μέσα σε λιγότερο από πέντε μήνες, όταν ενάμιση μήνας χρειάζεται για να απαντήσει στον αρχικό διορισμό και στην ορκωμοσία ο νοσηλευτής, είκοσι μέρες αν αποδέχεται το διορισμό και αφού διοριστεί είκοσι μέρες για να αναλάβει υπηρεσία. ¶ρα, έμειναν ούτε τρεις μήνες για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε αυτήν τη διαδικασία.
Οι 2000 κλίνες δεν είναι μόνο για μονάδες εντατικής θεραπείας. Είναι και για μονάδες αυξημένης φροντίδας όπως καλά γνωρίζετε. Πάμε στην αναλογία 3 προς 1, 3 κρεβάτια ΜΕΘ και 1 κρεβάτι ΜΑΦ για να δημιουργήσουμε αυτόν τον ενδιάμεσο ιθμό και να μην φεύγουμε από την κλασσική θεραπεία του θαλάμου στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Θεωρώ ότι όλα αυτά τα πράγματα έχουν μπει στο σωστό δρόμο και ότι σύντομα δεν θα έχουμε αυτά τα προβλήματα.
Όσον αφορά τη μονάδα νεογνών των Χανίων ήδη ολοκληρώθηκαν οι κρίσεις, ήδη ορκίστηκαν οι γιατροί, ήδη έχει εκπαιδευτεί το προσωπικό. Έπρεπε να λειτουργήσει από το 1998, κύριε Λαμπίρη. Το ξέρετε πάρα πολύ καλά. Καθόταν εκεί το προσωπικό, ήταν εξοπλισμένες και κανείς δεν έπαιρνε την πρωτοβουλία.