p>ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Συνεχίζουμε με την υπ’ αριθμόν 2106/77/7-12-2009 ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων του Ζ΄ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αθανασίου Λεβέντη προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με τη γιγάντωση των ιδιωτικών θεραπευτηρίων, λόγω υποβάθμισης των δημόσιων νοσοκομείων.
Περιληπτικά η ερώτηση έχει ως εξής:
«Σύμφωνα με έρευνα του εργαστηρίου Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, την τελευταία δεκαπενταετία το 90% των συνολικών επενδύσεων για ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό στη χώρα μας προέρχεται από ιδιώτες και μόνο το 10% από το δημόσιο. Η χρόνια υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ έχει ως αποτέλεσμα η συντριπτική πλειονότητα του σύγχρονου ιατρικού εξοπλισμού να βρίσκεται στα ιδιωτικά θεραπευτήρια και στα διαγνωστικά κέντρα.
Σύμφωνα με την ανωτέρω έρευνα: Από τους 260 αξονικούς τομογράφους μόνο οι 95 ανήκουν στο δημόσιο, από τους 140 μαγνητικούς τομογράφους μόνο οι 45 λειτουργούν στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ από τους 323 μαστογράφους μόνο οι 52 ανήκουν στο δημόσιο. Ο εξοπλισμός των δημόσιων νοσοκομείων είναι ως επί το πλείστον είναι απαρχαιωμένος δυσχεραίνοντας το έργο των γιατρών και θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών. Ακόμα και όταν τα δημόσια νοσοκομεία διαθέτουν θεραπευτικά ή διαγνωστικά μηχανήματα δεν αξιοποιούν τις δυνατότητές τους, λόγω έλλειψης προσωπικού. Η απαξίωση και υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ έχει αναγκάσει τους πολίτες να αναζητούν παροχές υγείας στον ιδιωτικό τομέα και συχνά αποτελεί μονόδρομο με αποτέλεσμα την αφαίμαξη των ασφαλιστικών ταμείων.
Κατόπιν αυτών, ερωτάται η κυρία Υπουργός:
Τι μέτρα προτίθεται να πάρει άμεσα, ώστε να εξασφαλιστούν τα αναγκαία κονδύλια και να εξοπλιστούν τα δημόσια νοσοκομεία με σύγχρονα διαγνωστικά και θεραπευτικά μηχανήματα και να στελεχωθούν με το απαραίτητο προσωπικό, ώστε να παρέχουν στους πολίτες δωρεάν υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου, στο συντομότερο δυνατό διάστημα;».
Στον ερωτώντα Βουλευτή θα απαντήσει η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Ξενογιαννακοπούλου.
Ορίστε, κυρία Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριε Πρόεδρε, το θέμα που θέτει ο κύριος Αντιπρόεδρος είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και δεν μπορούμε να μιλάμε για ένα αποτελεσματικό και σύγχρονο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αν αυτό το σύστημα δεν έχει τον ανάλογο εξοπλισμό, όσον αφορά τον υψηλής τεχνολογίας ιατρικό εξοπλισμό.
Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε μία πολύ μεγάλη οπισθοχώρηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και εδώ μιλούν τα στοιχεία. Και ήταν συνειδητές οι επιλογές. Να αναφέρω χαρακτηριστικά ότι το 2004 η σχέση ανάμεσα στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, όσον αφορά τον υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό, ήταν 1 προς 4, 1 για το ΕΣΥ, 4 για τον ιδιωτικό τομέα. Και όταν παραλάβαμε την Κυβέρνηση το 2009, είχε πάει στο 1 προς 11, όσον αφορά τη δυσανάλογη σχέση που και εσείς περιγράψατε.
Εμείς σε αυτή τη φάση έχουμε θέσει προτεραιότητα την αδειοδότηση και τη δυνατότητα προμήθειας του Εθνικού Συστήματος Υγείας με αυτού του είδους τον εξοπλισμό και την ανανέωση του υπάρχοντος. Ήδη, πρέπει να σας πω ότι με τα στοιχεία, που έχουμε από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας και με βάση το Πρόγραμμα Προμηθειών του 2010, που έχουμε εγκρίνει, έχει αυτή τη στιγμή υπολογιστεί ένα ποσό της τάξης των 207 εκατομμυρίων ευρώ, όσον αφορά την προμήθεια αυτού του εξοπλισμού και ειδικότερα, υπάρχουν σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή –μιλάμε για το 2010, δεν μιλάμε για παλιούς διαγωνισμούς που επιταχύνονται- διαγωνισμοί για πέντε αξονικούς τομογράφους σε πέντε νοσοκομεία του ΕΣΥ σε όλη την Ελλάδα και για έξι μαγνητικούς τομογράφους.
Ταυτόχρονα, θέλω επίσης να σας ενημερώσω –και συνδέω την απάντηση που έδωσα προηγούμενα και στο συνάδελφο κ. Μωραϊτη- ότι μέσα από την αύξηση του κονδυλίου του ΕΣΠΑ ένα πολύ μεγάλο μέρος έχει προγραμματιστεί ακριβώς για την ανανέωση και την επέκταση αυτού του εξοπλισμού στα δημόσια νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας του ΕΣΥ σε ολόκληρη τη χώρα.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αθανάσιος Λεβέντης έχει το λόγο για να αναπτύξει την ερώτησή του.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Ζ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρία Υπουργέ, ξέρουμε όλοι ότι η υγεία είναι ένα πολύτιμο αγαθό και πρέπει, καταρχήν από την πολιτεία να παρέχονται προς όλους ανεξαίρετα τους πολίτες υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, οι οποίες να παρέχονται δωρεάν. Το ΕΣΥ ήταν ένα μεγάλο βήμα. Δεν ολοκληρώθηκε, δεν προχώρησε, έχει λιμνάσει και είναι γνωστά όλα αυτά. Από εκεί και πέρα, τι κάνουμε;
Αυτή τη στιγμή, το είπατε και εσείς, η σχέση αυτή 1 προς 4, έγινε 1 προς 11, που κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει εμπορευματοποίηση της υγείας. Και όμως, όχι μόνο υπάρχει, αλλά και χειροτερεύει. Γιατί γίνεται αυτό; Γιατί δεν παρέχει το δημόσιο σύστημα τις ανάλογες υπηρεσίες. Πρώτον, γιατί υστερεί όσον αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα. Και εδώ πρέπει να σκεφτείτε τι γίνεται στην οδοντιατρική, στην παιδιατρική, στη γυναικολογία και σε μία σειρά από άλλους τομείς, που έχει τη μερίδα του λέοντος ο ιδιωτικός τομέας.
Κυρίως έχουμε και το άλλο μεγάλο πρόβλημα του ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού, ο οποίος είναι πολύ λιγότερος και αν θέλετε, και πιο απαρχαιωμένος. Και κάτι άλλο: Αν συμβεί μία βλάβη στον ιδιωτικό τομέα, κυρία Υπουργέ, σε μερικές ώρες θα έχει διορθωθεί σε έναν αξονικό ή μαγνητικό τομογράφο. Στο δημόσιο μπορεί να κάνει βδομάδες ή μήνες. Γιατί γίνεται αυτό; Γιατί δεν υπάρχει ο σωστός συντονισμός, δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες ενέργειες, που θα έπρεπε να γίνονται.
Υπάρχουν και μία σειρά άλλα προβλήματα από σύγχρονο εξοπλισμό τον οποίο δεν διαθέτουμε καθόλου. Παραδείγματος χάριν, δεν υπάρχουν Κέντρα Εμβολισμού. Στην Αθήνα είναι δυνατόν να μην υπάρχει ένα Κέντρο Εμβολισμού, κυρία Υπουργέ; Είναι απαράδεκτο. Θυμάμαι πριν από δεκαπέντε χρόνια είχε ξεκινήσει στο Κρατικό Αθηνών να δημιουργήθει ένα Κέντρο Εμβολισμού και όμως ακόμα δεν έγινε. Γιατί; Γιατί υπάρχουν κάποιοι λόγοι και κάποιοι μηχανισμοί, αν θέλετε, που μπαίνουν ως ανασταλτικοί παράγοντες. Αυτό είναι κάτι που στοιχίζει και στοιχίζει πανάκριβα.
Ένα άλλο θέμα τώρα. Υπάρχουν μηχανήματα σύγχρονης τεχνολογίας ακτινοθεραπευτικά, GAMMAKNIFE, CYBERKNIFE, κλπ. Δεν υπάρχει κανένα στο δημόσιο τομέα.
Επίσης, χρειάζεται οι καρκινοπαθείς, κυρία Υπουργέ, να περιμένουν μήνες για να αρχίσουν ακτινοθεραπεία. Είναι κάτι εγκληματικό πέρα για πέρα. Ο καρκίνος δεν μπορεί να περιμένει, γιατί αν περάσουν μερικοί μήνες, μπορεί να έχει χαθεί ο άρρωστος ή να έχει προχωρήσει τόσο ο καρκίνος, που να μην θεραπεύεται. Αυτά δεν είναι πράγματα τα οποία μπορούμε να πούμε ότι αναβάλλονται για αύριο ή μεθαύριο. Έπρεπε να είχε γίνει από χθες, από προχθές ή τουλάχιστον να γίνουν τώρα, άμεσα. Επομένως, πρέπει να δοθεί άμεση προτεραιότητα. Μιλήσατε για διακόσια τόσα εκατομμύρια ευρώ. Είναι ψίχουλα, κυρία Υπουργέ, όπως ξέρετε και εσείς πολύ καλά.
Επομένως, εάν θέλουμε στοιχειωδώς να παράσχουμε υπηρεσίες υγείας σύγχρονες και αποτελεσματικές στο δημόσιο σύστημα, πρέπει να αυξήσουμε τα κονδύλια, να προσλάβουμε προσωπικό, αλλά και να αναδιοργανώσουμε τη λειτουργία των υπηρεσιών, ακόμη, αν θέλετε και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, που τόσο διακηρύσσουμε και δεν υπάρχει στα νοσοκομεία, κυρία Υπουργέ. Από χρόνια υπάρχουν μερικές εγκαταστάσεις, οι οποίες έχουν λιμνάσει εκεί.
Αυτά είναι πράγματα που σε κανένα μέρος του κόσμου, σε καμία σύγχρονη χώρα σήμερα δεν συμβαίνουν. Επομένως, ιδού στάδιο δόξης λαμπρό! Και εδώ το Υπουργείο μπορεί να κάνει θαύματα, όπως βέβαια συνολικά και όλη η ελληνική πολιτεία, που τόσο έχει μείνει πίσω.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει το λόγο.
ΜΑΡΙΑ-ΕΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Καταρχάς, συμμερίζομαι απόλυτα την περιγραφή και τις διαπιστώσεις. Να κωδικοποιήσουμε, λοιπόν, τα προβλήματα.
Πρώτο πρόβλημα και πληγή στο σύστημα είναι όταν υπάρχει η συνειδητή διοχέτευση της ζήτησης στον ιδιωτικό τομέα. Ξέρουμε ότι αυτό υπήρξε και δυστυχώς, ενδεχομένως και σε κάποιους ακόμη θύλακες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας κάποιοι να θέλουν να υπάρχει αυτός ο προσανατολισμός, με το να μην ανανεώνουν εγκαίρως τις προμήθειες, να μην έρχονται να διορθώσουν τις βλάβες, να μην γίνεται η προμήθεια του μηχανήματος εγκαίρως, να καθυστερεί για μήνες και χρόνια. Ενώ, ο ιδιωτικός τομέας το παίρνει πολύ γρήγορα, προλαβαίνει να το αποσβέσει και μετά το παίρνει το αντίστοιχο νοσοκομείο στην ίδια περιφέρεια.
Εδώ, λοιπόν, θέλω να σας διαβεβαιώσω, όσον αφορά το πρώτο πρόβλημα, ότι η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει συνειδητή επιλογή να στηρίξει το ΕΣΥ και άρα, να επιταχύνει την προμήθεια και την αναβάθμιση αυτού του αναγκαίου εξοπλισμού.
Πρόβλημα δεύτερο: Η γραφειοκρατία, η αδιαφορία, ένα βόλεμα στη διαδικασία. Προφανώς, έχουμε και εμείς ως Κυβέρνηση ευθύνη να ταράξουμε τα νερά, να επιταχύνουμε τις διαδικασίες, να κινητοποιηθούν οι διοικήσεις, οι μηχανισμοί, η Επιτροπή προμηθειών και να κερδίσουμε φέτος ένα μέρος τουλάχιστον από το χαμένο έδαφος.
Και εκεί θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αυτή την προσπάθεια κάνουμε. Και γι’ αυτό σας ανέφερα και τους συγκεκριμένους έξι διαγωνισμούς οι οποίοι με πολύ γρήγορο ρυθμό θα προχωρήσουν. Πιστεύω ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, για να έχουν εγκατασταθεί αυτά τα μηχανήματα που είναι κυρίως για την περιφέρεια.
Το τρίτο και κρίσιμο, που και εκεί πρέπει να το κουβεντιάσουμε πολιτικά και να συμφωνήσουμε. Αν θέλουμε να στηρίξουμε σήμερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας, δεν νοείται αυτή η μεγάλη επένδυση που κάνουμε με τον ιδρώτα του Ελληνικού λαού μέσα σε μία περίοδο κρίσης, να μένει ανεκμετάλλευτη.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Υπουργού)
Πρέπει να ξαναδούμε τη λειτουργία των νοσοκομείων και να δούμε την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση, μέσα από την επέκταση ενδεχομένως, των λειτουργιών των νοσοκομείων, ιδιαίτερα για το διαγνωστικό κομμάτι και για τα εργαστήρια. Εμείς προς αυτή τη κατεύθυνση κινούμαστε. Εκεί θα έρθουμε πολύ σύντομα με προτάσεις στη Βουλή. Γιατί αν θέλουμε να στηρίξουμε το Ε.Σ.Υ., πρέπει και το Ε.Σ.Υ. να μπορεί να αξιοποιήσει πλήρως τις δικές του δυνατότητες, όσον αφορά τις δομές του, τις υποδομές του, τον εξοπλισμό του και το ανθρώπινο δυναμικό του.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Και εμείς σας ευχαριστούμε.