Υπηρετώντας σε καθεστώς εργασιακής επισφάλειας οι επικουρικοί γιατροί έχουν προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στο ΕΣΥ. Προκειμένου να λήξει η ομηρία των επικουρικών μόνη λύση αποτελεί η προκήρυξη μόνιμων θέσεων, ώστε να τις διεκδικήσουν ισότιμα με όλους τους άλλους γιατρούς, αξιοποιώντας την προϋπηρεσία και την πρόσθετη βαθμολόγηση που έχουν αποκτήσει κατά τη διάρκεια της θητείας τους.
Τον τελευταίο καιρό το ΚΚΕ προσπαθεί να δημαγωγήσει με το πρόβλημα των επικουρικών, ισχυριζόμενο πως διεκδικεί τη μονιμοποίησή τους «χωρίς όρους και προϋποθέσεις», αν και γνωρίζει πως κάτι τέτοιο δεν είναι ούτε δίκαιο, ούτε πρόκειται να γίνει αποδεκτό από καμιά πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, πλην αυτής που θα εγκατασταθεί στην Αριστοτέλους όταν στη χώρα οψέποτε επικρατήσει η.. δικτατορία του προλεταριάτου!
Και δεν είναι δίκαιο, διότι από το 1983 κατάληψη μόνιμης θέσης στο ΕΣΥ γίνεται με προκήρυξη και συγκριτική αξιολόγηση των υποψηφίων, πράγμα το οποίο δεν είχε τολμήσει μέχρι σήμερα να αμφισβητήσει το ΚΚΕ. Τώρα, εν όψει των εκλογών στην ΕΙΝΑΠ και τις άλλες Ενώσεις, φαίνεται πως το ΚΚΕ προσπαθεί να προσελκύσει επικουρικούς ως ψηφοφόρους του, μετερχόμενο διάφορα τεχνάσματα, ενώ οι συνδικαλιστές του αποφεύγουν να διαπραγματευτούν σοβαρά με το υπουργείο πάνω σ΄ ένα πρόγραμμα προσλήψεων για τα Νοσοκομεία της χώρας. Στα ίδια πατήματα και η ΑΡΣΙ.
Δεν είναι λοιπόν τυχαίο πως η παράταξη του ΚΚΕ δεν ψήφισε στην ΟΕΝΓΕ υπέρ της κινητοποίησης των επικουρικών στις 10 Δεκέμβρη, προκειμένου να υποδείξει αργότερα άλλη δική του ημερομηνία και να εμφανιστεί ως καθοδηγητής του συνδικαλιστικού κινήματος..