p style=”text-align: right; margin: 0cm 0cm 6pt; line-height: 150%”>2 Απριλίου 2015
Γραφείο Τύπου Υπουργού
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σήμερα , Πέμπτη 2 Απριλίου 2015, Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Υπουργείο Υγείας, όπου μετείχε σε σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, παρουσία του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη.
Αμέσως μετά ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Υγείας πραγματοποίησαν ομιλία στην άιθουσα τελετών του Υπουργείου.
Ακολουθούν τα κείμενα των ομιλιών του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Υγείας.
Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ
Θέλω να ευχαριστήσω την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και όλους εσάς που βρίσκεστε σήμερα εδώ, εργαζόμενοι στο υπουργείο και πολίτες με ένα ευρύτερο ενδιαφέρον για ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.
Δηλαδή, το πώς θα εργαστούμε άυπνα το επόμενο διάστημα για να ανατρέψουμε αυτό το εξαιρετικά άσχημο κλίμα που έχει δημιουργηθεί στο χώρο της Δημόσιας Υγείας τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας είχε προβλήματα και πριν το μνημόνιο, όμως είναι φανερό πως τα τέσσερα – πέντε τελευταία χρόνια, μια «πυρηνική βόμβα» στα θεμέλια του Εθνικού Συστήματος Υγείας ήταν οι μνημονιακές επιλογές και οι μεταρρυθμίσεις. Μεταρρυθμίσεις απορρύθμισης και διάλυσης. Και σήμερα όλοι και όλες βιώνουμε μια πραγματικότητα που δεν ταιριάζει σε μια πολιτισμένη ευρωπαϊκή χώρα.
Διότι η παραμονή και η παρουσία της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και στην Ε.Ε.,
δεν είναι μόνο ένα ζήτημα συμβάσεων και αριθμών. Έχει να κάνει και με την ποιότητα ζωής, τις παρεχόμενες υπηρεσίες, το κοινωνικό κράτος. Και αν κανείς επισκεφθεί ένα νοσοκομείο σε μια χώρα της κεντρικής Ευρώπης και ένα δημόσιο νοσοκομείο στην Ελλάδα, βλέπει τη διαφορά.
Αυτή την πραγματικότητα, εμείς θέλουμε να την ανατρέψουμε. Έχουμε σχέδιο να την ανατρέψουμε. Έχουμε όραμα να την ανατρέψουμε. Έχουμε βούληση να την ανατρέψουμε. Χρειάζεται, βέβαια, συντονισμένη προσπάθεια. Χρειάζεται η προσπάθεια όλων μας.
Θέλω, όμως, πριν ξεκινήσω να πω ότι τα τελευταία χρόνια, τα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας κρατιούνται όρθια, χάρη στην καθημερινή προσπάθεια, την υπέρβαση δυνάμεων του ανθρώπινου δυναμικού, γιατρών, νοσηλευτών, του προσωπικού, μέσα σε αντίξοες συνθήκες.
Φίλες και φίλοι
Ζήσαμε τις τελευταίες τρεις δεκαετίες την εφαρμογή μας πολιτικής που μετέτρεψε την υγεία και την πρόνοια από κοινωνικό αγαθό, από δικαίωμα, σε εμπόρευμα.
Ζήσαμε την τελευταία πενταετία των Μνημονίων τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις που καθιέρωσαν τον όρο και την βαρβαρότητα της υγειονομικής φτώχειας.
Αυτό που επιδίωξαν οι μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις, δεν ήταν η εξοικονόμηση πόρων. Αυτό που επιδίωξαν ήταν το ιδιωτικό κεφάλαιο, η ιδιωτική σφαίρα να εισβάλει στη δημόσια σφαίρα σε πρωτοφανές εύρος και βάθος, οδηγώντας εν τέλει στην εμπορευματοποίηση των πάντων. Και όταν αυτό γίνεται στο χώρο της Υγείας έχει οδυνηρές επιπτώσεις, τόσο στην ίδια την υγεία των πολιτών, όσο και στο περιεχόμενο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.
Δεν έγινε απλώς μια διαχείριση με λιγότερους πόρους λόγω δημοσιονομικής στενότητας.
Έγινε μια συνειδητή επιλογή παθητικής ιδιωτικοποίησης:
Μέσω της συρρίκνωσης της δημόσιας περίθαλψης οι κυβερνήσεις των Μνημονίων επεδίωξαν την ενίσχυση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στην υγεία.
Η υγειονομική φτώχεια, οι αποκλεισμοί και οι ανισότητες στην περίθαλψη έχουν αναιρέσει θεμελιώδη ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα στη χώρα μας.
Ό,τι συνθέτει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων.
Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής στο χώρο της υγείας -όπως τα περιγράφει το πόρισμα μίας συγκριτικής μελέτης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- είναι:
η μειωμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας,
η μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση των πολιτών,
η μείωση του ιατρικού προσωπικού ,
η συρρίκνωση των υποδομών,
η αύξηση του χρόνου αναμονής,
η μείωση της προληπτικής ιατρικής.
Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνέχισης της ίδιας συνταγής.
Γιατί στην χώρα μας η πραγματικότητα είναι ακόμα πιο σκληρή.
Ένας στους 4, δηλαδή δυόμιση εκατομμύρια πολίτες,
Είναι σήμερα ανασφάλιστοι, χωρίς πρόσβαση στο σύστημα υγείας.
Είχαμε δραματική μείωση των δημόσιων δαπανών.
Κύριο όχημα γι’ αυτή τη μείωση ήταν η μείωση η μισθολογική των εργαζομένων, γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, όμως μειώθηκαν και πολλές άλλες δαπάνες για υλικά, φάρμακα και παροχές
Έτσι, η χώρα μας είναι η χώρα με τον μικρότερο προϋπολογισμό σε δαπάνες για τη Δημόσια Υγεία, ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στις χώρες της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ.
Είχαμε διεύρυνση της «αγοράς» της Υγείας μέσω εκτεταμένων ιδιωτικοποιήσεων.
Ταυτόχρονα είχαμε και μία ατελείωτη προπαγάνδα που καθιέρωσε ένα νέο λεξικό και νέους όρους για να κρύψει τη βαρβαρότητα της πολιτικής εις βάρος της υγείας των πολιτών.
Η απορρύθμιση έγινε μεταρρύθμιση.
Οι απολύσεις ονομάστηκαν κινητικότητα και διαθεσιμότητα.
Το λουκέτο στα νοσοκομεία έγινε αλλαγή χρήσης.
Αυτή είναι η σκληρή και πολλές φορές απάνθρωπη πραγματικότητα που παραλάβαμε, μετά από 5 χρόνια διάλυσης στη δημόσια υγεία.
Πρωταρχικό μας μέλημα να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε βήμα βήμα, με σκληρή προσπάθεια να ανατρέψουμε αυτή τη σκληρή πραγματικότητα και να ανακουφίσουμε την κοινωνία.
Να ανατρέψουμε κάθε αποκλεισμό από την πρόσβαση σε αξιόπιστη υγειονομική φροντίδα και να υλοποιήσουμε ένα σχέδιο ανασυγκρότησης του ΕΣΥ, ένα σχέδιο εξάλειψης των διαχρονικών παθογενειών και στρεβλώσεών του.
Καθήκον και προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ανατρέψει τα κοινωνικά ερείπια του μνημονίου στον χώρο της υγείας και να αναβαθμίσει το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας κυρίως αλλά όχι μόνο για τα φτωχά λαϊκά στρώματα, για όλους τους πολίτες.
Φίλες και φίλοι,
Σε πλήρη εναρμόνιση με τις προτεραιότητες μας για αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τη στροφή της ελληνικής κοινωνίας στην ανάπτυξη, σε πλήρη εναρμόνιση με τις προεκλογικές μας εξαγγελίες, ανακοινώνουμε σήμερα τους κεντρικούς άξονες της πολιτικής μας στο χώρο της Υγείας.
Ξεκινάμε με την υλοποίηση του προγράμματος μας για ισότιμη πρόσβαση του πληθυσμού στο δημόσιο σύστημα υγείας και το φάρμακο.
Πολύ σύντομα θα βγει σε Δημόσια Διαβούλευση η Κοινή Υπουργική Απόφαση που έχει επεξεργαστεί η ομάδα Εργασίας για τουςανασφάλιστους.
Οι στόχοι μας είναι:
Η ισότιμη πρόσβαση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας για όλους: ασφαλισμένους και ανασφάλιστους.
Η διεύρυνση των παροχών σε φάρμακα, πρόληψη, εμβολιασμούς και διαγνωστικές εξετάσεις.
Η κατάργηση των τριμελών επιτροπών
Η θέσπιση μιας ευρύτερης λογικής πρόνοιας σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.
Επεξεργαζόμαστε επίσης τη λήψη άμεσων μέτρων αντιμετώπισης της κατάρρευσης των δημόσιων δομών με την ενίσχυσή τους σε ανθρώπινο δυναμικό.
Το σχέδιο που θα υλοποιήσουμε θα καλύπτει τις επείγουσες ανάγκες και θα εξασφαλίσει την επιβίωση του δημόσιου συστήματος Υγείας που σήμερα είναι υπό αίρεση.
Γι’ αυτό, λοιπόν, κατά προτεραιότητα, προσανατολιζόμαστε να ενισχύσουμε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας με προσωπικό. Γι’ αυτό, λοιπόν, και το σχέδιό μας περιλαμβάνει την πρόσληψη 4500 ατόμων, εξειδικευμένου προσωπικού με στόχο την στελέχωση των κενών, νευραλγικών θέσεων σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και οργανισμούς. Με μία μόνο κίνηση αναμένουμε άμεση επίδραση στην ποιότητα του επιπέδου των υπηρεσιών υγείας.
Από τις θέσεις αυτές, οι 700 θα είναι μόνιμες γιατρών, νοσηλευτών καθώς και παραϊατρικού προσωπικού.
Θα τοποθετηθούν κατά προτεραιότητα στα νησιά του Αιγαίου, τη Θράκη , την Δυτ. Μακεδονία και τη Δυτική Ελλάδα.
Πρωταρχικός στόχος της Κυβέρνησης αποτελεί όμως και η πλήρης και άμεση αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ, ώστε να καλύπτει τις πραγματικές υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού.
Επίσης άμεσα προχωράμε στην διασφάλιση της λειτουργίας όλων των ΜΕΘ και των ΜΑΦ με ενίσχυση του προσωπικού ώστε να ανοίξουν όλα τα κρεβάτια και να σταματήσει άμεσα η φρικτή ταλαιπωρία των ασθενών που έχουν ανάγκη εντατικής και αυξημένης φροντίδας.
Ταυτόχρονα, διασφαλίζουμε τη λειτουργία των ογκολογικών νοσοκομείων και των δομών Ψυχικής Υγείας.
Η Ενίσχυση και ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ως βασικού πυλώνα του ΕΣΥ είναι επίσης άμεση προτεραιότητα.
Και η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι η παρέμβαση που θα ανακουφίσει το σύστημα, καθ’ ότι στη χώρα μας, δυστυχώς, ελλείψει Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, έχουμε αυτό τον υπερβολικό φόρτο εργασίας στα Δημόσια Νοσοκομεία, πράγμα που δυσχεραίνει εξαιρετικά τη δυνατότητα ανταπόκρισης του συστήματος σε ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας.
Στο πρώτο Ν/Σ του Υπουργείου, θα υπάρχουν διατάξεις επείγοντος χαρακτήρα.
Συγκεκριμένα, ήδη επεξεργαζόμαστε ρυθμίσεις για την κατάργηση των μνημονιακών ρυθμίσεων που έχουν συντελέσει στη διάλυση του ΕΣΥ,
για την ανασυγκρότηση του ΕΚΑΒ,
για το φάρμακο και τα φαρμακεία,
για την ψυχική υγεία,
για την κάλυψη των θέσεων γιατρών στην περιφέρεια,
για την προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών
και τη διοίκηση των νοσοκομείων.
Φίλες και φίλοι,
Δεν κάνουμε σήμερα την αρχή των παρεμβάσεων στην Υγεία.
Έχουμε ήδη ξεκινήσει.
Χθες δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η κατάργηση της απαράδεκτης υποχρεωτικής πληρωμής των 5 ευρώ για την εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία.
Στα δημόσια νοσοκομεία θα έχουν πλέον δωρεάν πρόσβαση και περίθαλψη όλοι οι πολίτες.
Ενώ άμεσα θα καταργήσουμε και το χαράτσι του 1€ ανά συνταγή.
Ολοκληρώνουμε την νομοθετική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ασθενών εναρμονισμένη με την Ευρωπαϊκή Χάρτα Δικαιωμάτων των Ασθενών.
Επανασχεδιάζουμε τη λειτουργία και τα αντικείμενα των Γραφείων Εξυπηρέτησης Πολιτών στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, αναβαθμίζοντάς τα σε Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων των ασθενών σε συνεργασία με τον Συνήγορο για την Κοινωνική Πολιτική.
Προχωράμε άμεσα στην υλοποίηση