Σε «ανένδοτο αγώνα» καλεί «όλους τους ικανούς γιατρούς, ιδίως της νεότερης γενιάς» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας Διευθυντών ΕΣΥ, Νίκος Μαρουδιάς, με ανοιχτή επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, με στόχο την ανατροπή του «αναχρονιστικού» -όπως το χαρακτηρίζει- πλαισίου λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων που προωθείται από την υπουργό Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Στην επιστολή που έστειλε πριν από λίγες μέρες ο κ. Μαρουδιάς επιτίθεται κατά της υπουργού και του νομοσχεδίου που προώθησε προς ψήφιση στη Βουλή -ψηφίστηκε την περασμένη Τετάρτη- καθώς «δεν αντιμετωπίζει κανένα από τα μείζονα προβλήματα του ΕΣΥ, το σύστημα παραμένει διοικητικά ακυβέρνητο, οικονομικά σπάταλο και ποιοτικά αναποτελεσματικό, ενώ επικρατεί η λογική της αναποτελεσματικότητας, της μετριοκρατίας και του λαϊκισμού».Ο πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Διευθυντών ΕΣΥ τονίζει πως το νομοσχέδιο της κ. Ξενογιαννακοπούλου «διατηρεί όλες τις απαράδεκτες ρυθμίσεις του κ. Αβραμόπουλου, σε σχέση με το παγκόσμιας πρωτοτυπίας «πολυδιευθυντικό» σύστημα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, παρά το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση είχε καταψηφίσει το νομοσχέδιο Αβραμόπουλου».
«Δεν κρίθηκαν»
Στην ίδια επιστολή, ο κ. Μαρουδιάς κάνει λόγο για ένα «σώμα περίπου 4.000 γιατρών που φέρουν τον τίτλο του διευθυντή, είναι 50-65 ετών, δεν κρίθηκαν και δεν αξιολογήθηκαν ποτέ και εξασφαλίζουν την αναπαραγωγή τους ως κλειστό επάγγελμα, απαγορεύοντας σε οποιοδήποτε άλλο συνάδελφό τους να εισέλθει στο σύστημα σε διευθυντική θέση. Αντίθετα, γιατροί με εξαίρετες καριέρες σε νοσοκομεία του εξωτερικού, πανεπιστημιακοί γιατροί που θα επιθυμούσαν να διευθύνουν τις μεγάλες μονάδες του ΕΣΥ, άξιοι γιατροί του ιδιωτικού τομέα, αποκλείονται. Το επιστημονικό προσωπικό του ΕΣΥ θα είναι γερασμένο και δημοσιοϋπαλληλικό».
Ο κ. Μαρουδιάς μιλάει για κατάργηση της αξιολόγησης, κάτι που χαρακτηρίζει ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του ΕΣΥ, ενώ αποδίδει ακέραια, καθώς λέει, την ευθύνη στην υπουργό Υγείας, η οποία «καταστρατήγησε το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ». «Ενα σύστημα, στο οποίο δεν αξιολογούνται οι γιατροί του, είναι ένα σύστημα χωρίς προοπτική, που θα συνεχίσει τη σπατάλη και θα προσφέρει χαμηλού επιπέδου υπηρεσίες, ενώ δεν δίνει κίνητρα στους νέους για μετεκπαίδευση», δηλώνει ο κ. Μαρουδιάς στο «ΕΘΝΟΣ».Ο ίδιος σημειώνει πως «με τον νόμο Αβραμόπουλου, όλοι οι αναπληρωτές διευθυντές έγιναν διευθυντές χωρίς προκήρυξη των θέσεων, αλλά με ατομικές κρίσεις μέσα στα νοσοκομεία, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν και πραγματικά αξιόλογοι γιατροί ανάμεσά τους.Ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα μόνο σε όσους έχουν ήδη τον τίτλο του διευθυντή να θέσουν υποψηφιότητα για μία θέση συντονιστή – διευθυντή κλινικής». Ο κ. Μαρουδιάς προσθέτει πως τον ερχόμενο Σεπτέμβρη η Εταιρεία θα καλέσει όλους τους συντονιστές – διευθυντές από όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας σε συνέλευση στην Αθήνα, «για να καθορίσουμε τη στάση μας. Εμείς πιστεύουμε στην αξιολόγηση και προτείνουμε αυτή να ξεκινήσει πρώτα από εμάς, τους συντονιστές – διευθυντές».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ