Επανέρχεται πιο αυστηρή ώστε να περιοριστούν οι υπέρογκες φαρμακευτικές δαπάνες και η υπερσυνταγογράφηση. «Ψαλίδι» και στις ιατρικές πράξεις, καθώς θα επιβληθεί πλαφόν
Την επαναφορά της λίστας φαρμάκων από τον Οκτώβριο αποφάσισε η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να συγκρατηθούν οι υπέρογκες φαρμακευτικές δαπάνες αλλά και να περιοριστεί η υπερσυνταγογράφηση. Παράλληλα, αναμένεται να επιβληθεί πλαφόν και στις ιατρικές πράξεις, κάτι που σημαίνει ότι θα μειωθεί ο αριθμός των επισκέψεων των ασφαλισμένων στους γιατρούς.
Η νέα λίστα φαρμάκων αναμένεται να είναι πιο αυστηρή από την προηγούμενη που ίσχυε μέχρι το 2005, καθώς δεν θα καλύπτει κανένα φαρμακευτικό σκεύασμα εάν αυτό δεν περιλαμβάνεται στον σχετικό κατάλογο.
Η νέα πολιτική τιμών για το φάρμακο ήταν το αντικείμενο της συζήτησης στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον υπουργό Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Οπως δήλωσε, χθες, ο υπουργός Υγείας, μετά την έξοδό του από το γραφείο του πρωθυπουργού, οι ανακοινώσεις για τη νέα πολιτική τιμών για το φάρμακο θα γίνουν τον Οκτώβριο. Πηγές από το υπουργείο Υγείας ανέφεραν χθες, ωστόσο, ότι οι αλλαγές θα περιλαμβάνονται σε νομοθετική ρύθμιση, η οποία αναμένεται έως τις 20 Σεπτεμβρίου.
Η ρύθμιση, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει κατ αρχήν την καθιέρωση θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Με αυτά θα καθορίζεται σαφώς η φαρμακευτική αγωγή που απαιτεί η κάθε πάθηση και σκοπός της εφαρμογής της θα είναι ο έλεγχος της συνταγογράφησης των γιατρών.
Επίσης, ο κ. Αβραμόπουλος προχώρησε στην ενεργοποίηση της Επιτροπής Διαφάνειας και Τιμών του ΕΟΦ, η οποία θα αναλάβει το έργο της κοστολόγησης των φαρμάκων που θα περιλαμβάνονται στη λίστα.
Ετσι, για παράδειγμα, όλα τα φάρμακα που ανήκουν στην ίδια κατηγορία είτε πρόκειται για τα πρωτότυπα είτε για τα αντίγραφα (γενόσημα) θα έχουν ίδια τιμή προκειμένου να ενταχθούν στη λίστα και να αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Η κοινή τιμή θα είναι αυτή που θα προκύπτει από τον μέσο όρο όλων των φαρμάκων της ίδιας κατηγορίας.
Τέλος, ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε χθες και την ανακοστολόγηση των ιατρικών πράξεων, που αποτελεί άλλωστε πάγιο αίτημα των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών. Με την ανακοστολόγηση θα τεθεί εκ νέου επί τάπητος το ζήτημα των χρημάτων που εισπράττουν οι γιατροί από τα ταμεία για να εξετάζουν τους ασφαλισμένους.
Σε δηλώσεις του μάλιστα εξερχόμενος από το Μαξίμου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβληθεί πλαφόν στις ιατρικές πράξεις. Ετσι κι αλλιώς το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έγινε πριν από μερικούς μήνες με το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Στο νομοσχέδιο αυτό προβλέπεται η ιατρική κάρτα για κάθε ασθενή στην οποία θα καταγράφονται οι επισκέψεις, οι συνταγογραφήσεις και άλλες πράξεις που έχουν γίνει στη διάρκεια του έτους.
Ανακοστολόγηση
«Ολα αυτά αποτελούν μέρος της θεματολογίας με την οποία ασχολείται το Υπουργείο μας και που αφορά και στην ανακοστολόγηση των ιατρικών πράξεων και σε μία νέα πολιτική τιμών για το φάρμακο. Για όλα αυτά όμως, όπως είχα πει πριν από λίγες ημέρες εδώ, θα κάνουμε ανακοινώσεις τον Οκτώβριο» δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος.
Μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο κ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε, επίσης, ότι περισσότερες από 141.000 οικογένειες έχουν λάβει μέχρι σήμερα το επίδομα τριτέκνων και σε 8.308 οικογένειες έχει καταβληθεί η εφ άπαξ παροχή των 2.000 Ευρώ για την γέννηση τρίτου παιδιού.
Ο κ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την καταβολή του επιδόματος τριτέκνων και υπογράμμισε τη συνέπεια της Κυβέρνησης στις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Αναφερόμενος στο επίδομα ο υπουργός τόνισε πως «είναι ένα μέτρο το οποίο στοχεύει στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και βέβαια στην επίλυση μέρους του δημογραφικού μας προβλήματος».