ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
-Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
ΘΕΜΑ: «Επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική».
Στην Ανατολική Αττική με την αλματώδη οικιστική ανάπτυξη και μόνιμο πληθυσμό που ανέρχεται στις 600.000, η νοσοκομειακή κάλυψη είναι ανύπαρκτη.
Τα υπάρχοντα Κέντρα Υγείας λειτουργούν με ανεπαρκή στελέχωση και εξοπλισμό και δεν καλύπτουν όλες τις περιοχές: από το Λαύριο μέχρι το Κρατικό Αθηνών και από τον Ωρωπό μέχρι τη Γλυφάδα δεν υπάρχει νοσοκομειακή κάλυψη. Το Ασκληπιείο Βούλας, που τυπικά είναι χωροθετημένο στα όρια της Ανατολικής Αττικής, καλύπτει υγειονομικά μόνο τους κατοίκους των νοτίων προαστίων. Να επισημανθεί δε ότι κατά τα Σαββατοκύριακα και τους θερινούς μήνες, οι ανάγκες είναι επιτακτικές, καθώς ο πληθυσμός υπερδιπλασιάζεται.
Προκειμένου να καλυφθούν οι βασικές νοσοκομειακές ανάγκες της Ανατολικής Αττικής, απαιτείται η λειτουργία δύο σύγχρονων νοσοκομείων, αφενός στην περιοχή του Μενιδίου, αφετέρου στην ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων. Η δημιουργία του τελευταίου -που πρέπει να είναι σε κεντρική θέση- γίνεται ακόμα πιο επιτακτική μετά τη λειτουργία του αεροδρομίου των Σπάτων και τη συνακόλουθη πληθυσμιακή έκρηξη της περιοχής.
Στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου για το εν λόγω θέμα και στη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης (3.12.09) η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης συμφώνησε στην αναγκαιότητα ανέγερσης Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι «…αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης» και δεσμεύτηκε ότι «…θα υπάρξει σχετική συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς συμπεριλαμβανομένης της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης».
Σε συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ανατολικής Αττικής στις 2.8.2010, λίγο πριν τη λήξη της θητείας του, συζητήθηκε το θέμα της αναγκαιότητας δημιουργίας Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική. Ομόφωνα αποφασίστηκε να απαιτηθεί από την πολιτική ηγεσία των συναρμόδιων υπουργείων, τις διοικήσεις της ΔΕΠΑΝΟΜ, η οποία έχει αναλάβει την εκπόνηση τεχνικής προμελέτης που έχει ολοκληρωθεί, της 1ης ΔΥΠΕ και την Περιφέρεια Αττικής, η ένταξη του έργου της ανέγερσης Νοσοκομείου Ανατολικής Αττικής στα χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ έργα που αναφέρονται σε υποδομές της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή του.
Παρά το γεγονός ότι το αίτημα για τη δημιουργία Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική έχει διαχρονικά υιοθετηθεί από τις πολιτικές ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων, και παρά τις αυξημένες ανάγκες των κατοίκων και την καθολική απαίτηση, όπως και σύσσωμης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη δημιουργία του, ουδεμία ουσιαστική ενέργεια έχει έως σήμερα δρομολογηθεί.
Να υπενθυμίσουμε ότι παρόμοια ερώτηση είχε κατατεθεί στις 22/9/10 προς τα υπουργεία Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Υποδομών και Μεταφορών και Οικονομικών , ουδεμία όμως απάντηση δεν λάβαμε από το Υπουργείο Αλληλεγγύης
Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Δεδομένου ότι η χρηματοδότηση έργων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης είναι δυνατή μόνο για έργα που είναι ενταγμένα στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Αττικής, προτίθενται τα συναρμόδια υπουργεία, οι διοικήσεις της ΔΕΠΑΝΟΜ και της 1ης ΔΥΠΕ και η Περιφέρεια Αττικής να εντάξουν το έργο της ανέγερσης Νοσοκομείου Ανατολικής Αττικής στα χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ έργα προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή του; Ποιο το σχετικό χρονοδιάγραμμα;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Θανάσης Λεβέντης
Νίκος Τσούκαλης