Επιτροπή ειδικών: Δεν φτάνει η χρηματοδότηση

Ομολογεί την ανεπάρκεια της προβλεπόμενης δημόσιας χρηματοδότησης, ύψους 0,6% του προϋπολογισμού, για τον Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) η ενδιάμεση έκθεση της επιτροπής ειδικών για την αξιολόγηση και τη μεταρρύθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. «Οι άλλες πηγές εσόδων του ΕΟΠΥΥ ενδέχεται να μειωθούν λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών», επισημαίνει η έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Ηλίας Μόσιαλος, πρόεδρος της επιτροπής.

Οσον αφορά τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η έκθεση καταγράφει μείωση της τάξης του 10% και ζητεί «η προσπάθεια να συνεχιστεί δεδομένου ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και είναι αναγκαία η περαιτέρω μείωση των δαπανών». Προτείνει δε «ένα νέο σύστημα εφημεριών αποτελεσματικό, το οποίο ταυτόχρονα να συμβάλλει στην εξοικονόμηση κονδυλίων και ανθρώπινων πόρων». Ζητεί να προσδιοριστεί συνολικά σε επίπεδο νομού τι συνιστά μία ασφαλή εφημερία, με καθορισμό των ειδικοτήτων που θα πρέπει να είναι σε ενεργή εφημερία και σε ετοιμότητα, καθώς και «επανεξέταση του ζητήματος της εφημερίας των Κέντρων Υγείας, ιδιαίτερα όσων βρίσκονται κοντά σε νοσοκομεία».

Επιπλέον η έκθεση προτείνει «τη διερεύνηση της δυνατότητας σύναψης συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων με τα νοσοκομεία, με σκοπό τον περιορισμό των μη επωφελών για το Δημόσιο συμβάσεων με ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα». «Στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων τέτοιες συμβάσεις θα δίνουν τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους να μπορούν να κάνουν τις εργαστηριακές εξετάσεις που χρειάζονται στο δημόσιο αντί τον ιδιωτικό τομέα», διευκρίνισε στην «Ε» ο Ηλίας Μόσιαλος.

Αναγκαία κατά την έκθεση είναι η ανακοστολόγηση των ιατρικών πράξεων έτσι ώστε Ταμεία και ΕΟΠΥΥ να πληρώνουν το πραγματικό κόστος των υπηρεσιών που αγοράζουν. Με το εργαλείο αυτό της ανακοστολόγησης των ιατρικών πράξεων θα μπορεί να επανεξεταστεί η πιθανότητα αναπροσαρμογής των εισφορών στο σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων, οι κλάδοι υγείας των οποίων θα ενταχθούν στον ΕΟΠΥΥ. Επιπλέον, μιλά για σύγκλιση μεταξύ των ποσοστών των εισφορών εργαζομένων και συνταξιούχων στα διάφορα ασφαλιστικά ταμεία. Ειδικότερα στον ΟΓΑ «που συμμετέχει με μικρή εισφορά για τους νέους αγρότες και μηδενική εισφορά για τους παλιούς συνταξιούχους».