Κατάθλιψη εμφανίζουν επτά στους δέκα παχύσαρκους Έλληνες και Ελληνίδες, ενώ σχεδόν οι μισοί απΆ αυτούς παίρνουν φάρμακα, από ήπια ηρεμιστικά έως βαριά αντικαταθλιπτικά, για να την αντιμετωπίσουν
Η χρόνια κατάθλιψη και η τραυματισμένη αυτοεκτίμηση παρουσιάζουν σημαντική αύξηση στο δυτικό κόσμο και συχνά συνοδεύονται από τάσεις αυτοκτονίας. Η κατάθλιψη συναντάται συχνότερα στις παχύσαρκες γυναίκες, ενώ οι παχύσαρκοι έφηβοι και νέοι έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαπροσωπικές σχέσεις με άτομα του αντίθετου φύλου.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα που έγινε σε 500 ασθενείς, ηλικίας από 16 έως 65 ετών, οι οποίοι έπασχαν από νοσογόνο παχυσαρκία και στους οποίους τοποθετήθηκαν ενδογαστρικά μπαλόνια στο Ενδοσκοπικό Τμήμα της Α΄ Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου “ΑΧΕΠΑ”.
“Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν τοποθετηθεί 500 ενδογαστρικά μπαλόνια σε ασθενείς με νοσογόνο παχυσαρκία, με αναλογία τέσσερις γυναίκες προς έναν άνδρα. Η έρευνά μας έγινε για να προσδιορισθεί ο βαθμός του καταθλιπτικού συναισθήματος και να συσχετισθεί η μεταβολή του με την απώλεια βάρους του ασθενή”, εξήγησε η αναπληρώτρια διευθύντρια ΕΣΥ, χειρουργός Κατερίνα Κοτζάμπαση, κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου που δόθηκε με αφορμή το 24ο Βορειοελλαδικό Ιατρικό Συνέδριο, που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη, από 26 έως 28 Μαρτίου, στο ξενοδοχείο “Hyatt Regency”, η Ιατρική Εταιρεία Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα, τόνισε ότι πριν από την τοποθέτηση του γαστρικού μπαλονιού, το 70% των ασθενών με νοσογόνο παχυσαρκία είχε κατάθλιψη. Ωστόσο, έξι μήνες μετά την τοποθέτηση του μπαλονιού, το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 25% με παράλληλη σημαντική μείωση του δείκτη μάζας σώματος, που μεταφράζεται σε απώλεια του 35% του επιπλέον βάρους που είχαν, δηλαδή σε απώλεια 21-55 κιλών.
ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ
Στην αντιμετώπιση των κακώσεων των αρτηριών με λιγότερο επεμβατική μέθοδο αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρίας Θεσσαλονίκης, διευθυντής της ΕΆ χειρουργικής πανεπιστημιακής κλινικής στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, Θωμάς Γερασιμίδης.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση ενός σπάνιου περιστατικού με την ενδοαυλική μέθοδο. Το περιστατικό αφορά έναν άνδρα 62 ετών, ο οποίος μετά από εξάρθρημα του ώμου, έπαθε ρήξη και ψευδοανεύρυσμα της μασχαλιαίας αρτηρίας.
“Μέχρι πρόσφατα οι κακώσεις των αρτηριών απαιτούσαν ανοιχτή πολύωρη χειρουργική επέμβαση για την αποκατάστασή τους. Για πρώτη φορά στο συγκεκριμένο περιστατικό επιχειρήθηκε επιτυχώς η ενδοαυλική τοποθέτηση μοσχεύματος (τεχνητό υλικό που μοιάζει με ύφασμα και επενδύει το μεταλλικό στεντ) από τη βραχιόνια αρτηρία, χωρίς να προσεγγιστεί εξωτερικά χειρουργικά η περιοχή της κάκωσης, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους αιμορραγίας, κακώσεις νεύρων και ιστών”, είπε ο κ. Γερασιμίδης.
Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι η ενδοαυλική μέθοδος έχει ήδη καθιερωθεί στην αντιμετώπιση της καρωτιδικής νόσου. Την τελευταία δεκαετία, στην ΕΆ χειρουργική πανεπιστημιακή κλινική ΑΠΘ εφαρμόστηκε σε 336 αγγειοπλαστικές, που έγιναν κατά την τελευταία δεκαετία, το ποσοστό επιτυχίας ήταν 98,5% και το ποσοστό των επιπλοκών ελάχιστο.
ΣΗΠΤΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ
Στο σηπτικό σύνδρομο, δηλαδή τη συστηματική αντίδραση ενός ασθενή σε μικροβιακή λοίμωξη, αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής χειρουργικής ΑΠΘ, Απόστολος Καμπαρούδης. Οποιαδήποτε λοίμωξη, είτε αφορά ενδοκοιλιακά όργανα είτε την ουροφόρο οδό, είτε το αναπνευστικό, είτε το χειρουργικό τραύμα ή την τοποθέτηση φλεβικών καθετήρων, μπορεί να οδηγήσει σε σηπτικό σύνδρομο.
“Το 40% των ασθενών που παρουσιάζουν σήψη θα καταλήξουν σε σηπτική καταπληξία και το 6,3% των ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ θα παρουσιάσουν βαριά σήψη. Ποσοστό άνω του 60% των περιστατικών με βαριά σήψη αφορά άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών. Η θνητότητα κυμαίνεται από 12% ως 30% στο σύνολο των ασθενών με σηπτικό σύνδρομο κι από 40% ως 50% στους ασθενείς με σηπτική καταπληξία”, εξήγησε ο κ. Καμπαρούδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ασθενείς με σηπτικό σύνδρομο που νοσηλεύθηκαν σε κοινό θάλαμο νοσηλείας είχαν θνητότητα 30% έναντι 12,5% των ασθενών που νοσηλεύθηκαν και αντιμετωπίστηκαν σε ΜΕΘ.