Αναμένεται νομοσχέδιο εντός του Ιανουαρίου
Συζητήσεις με ΑΔΕΔΥ και Κομισιόν
Χριστινα Kοψινη
Σε εξίσωση των ηλικιακών ορίων ανδρών και γυναικών πολιτικών και στρατιωτικών υπαλλήλων προχωρά εντός του Ιανουαρίου το υπουργείο Οικονομικών, επισπεύδοντας τη διαδικασία προσαρμογής στην απόφαση της 26ης Μαρτίου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Η πλήρης εξίσωση θα γίνει (βάσει των προτάσεων της προηγούμενης κυβέρνησης και με τις οποίες δεν έχει διαφωνήσει η παρούσα ηγεσία του Οικονομικών) σε βάθος δεκαετίας, σύμφωνα και με την αντίστοιχη περίπτωση της Ιταλίας. Ενδεχομένως ως έτος έναρξης της σταδιακής εξίσωσης θα οριστεί το 2012, ενώ τα νέα όρια που θα εισαχθούν σταδιακά θα αυξάνουν κατά 6 μήνες τον χρόνο στην ισχύουσα μέχρι σήμερα ηλικία συνταξιοδότησης.
Διαβούλευση
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Απόφαση (C 559/07 Ευρωπαϊκη Επιτροπή κατά Ελλάδας) ζητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση να άρει τις διακρίσεις ανάμεσα στα δύο φύλα, ως προς την ηλικία συνταξιοδότησης και την ελάχιστη προαπαιτούμενη υπηρεσία βάσει του κώδικα πολιτικών και στρατιωτικών συντάξεων που θεσπίζει ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για τις γυναίκες.
Πάντως, πριν από την προώθηση του τελικού σχεδίου στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου θα προηγηθεί διαβούλευση με την ΑΔΕΔΥ και συνεννόηση με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ θα ζητηθεί και το σχόλιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Σπ. Παπασπύρος δήλωσε στην «Κ» ότι η συνδικαλιστική οργάνωση «δεν θα αποδεχθεί λύσεις που δεν θα απαντούν στο καθοριστικό ζήτημα του χαρακτήρα της ασφάλισης (επαγγελματική ή κοινωνική) προκειμένου να παίξουν οι δημόσιοι υπάλληλοι ρόλο Ιφιγένειας για να διασωθεί η αξιοπιστία της κυβέρνησης που έχει τρωθεί από τη στάση των κυβερνήσεων».
Προϋποθέσεις
Σύμφωνα με εκτιμήσεις το μέτρο ενδέχεται να διαφοροποιήσει τον προγραμματισμό ζωής για το 50% των γυναικών.
Αναλυτικότερα, από το σύνολο των 235.945 γυναικών που απασχολούνται με μονιμότητα στο Δημόσιο και στα Σώματα Ασφαλείας περίπου 125.000 εκτιμάται ότι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα (για πλήρη ή για πρόωρη σύνταξη). Σύμφωνα με την παράδοση που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις στις μεγάλες ασφαλιστικές αλλαγές, όσες έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα δεν θίγονται από τις μεταβολές της νομοθεσίας. Επομένως, όσες έχουν την απαραίτητη προϋπηρεσία και το όριο ηλικίας μπορούν να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης. Υπάρχουν όμως και εκείνες που δεν έχουν την απαραίτητη ηλικία αλλά πληρούν μόνο την προϋπόθεση της προϋπηρεσίας. Από αυτές τις κατηγορίες θα μπορέσουν (ενδεχομένως) να αποχωρήσουν συγκεκριμένα τμήματα όπως (ενδεικτικά) είναι οι έγγαμες που έχουν προσληφθεί μέχρι 31.12.82 στο Δημόσιο, έχουν συμπληρώσει συνολικά 24,5 έτη ασφάλισης, εκ των οποίων τα 17,5 στο Δημόσιο και τα υπόλοιπα στον ιδιωτικό τομέα. Την ίδια δυνατότητα έχουν και οι μητέρες οι οποίες κατά τη συμπλήρωση της 15ετούς προϋπηρεσίας είχαν ανήλικο παιδί. Και σε αυτήν την κατηγορία πρέπει από ένα σύνολο 24,5 ετών προϋπηρεσίας, τα 17,5 έτη να έχουν διανυθεί στο Δημόσιο.