p>Παιδιατρικό νοσοκομείο 450 κλινών αναμένεται να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη μέσω του θεσμού των ΣΔΙΤ (Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), όπως υπογράμμισε ο Τεχνικός Σύμβουλος στην Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, Σάββας Κοντόπουλος, μιλώντας στην ημερίδα που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη ο Όμιλος Καλοφωλιά, με θέμα: “Δημόσια Έργα αλλάζουν που τη Βόρεια Ελλάδα”.
Ο κ.Κοντόπουλος είπε ότι αυτή την περίοδο είναι στο στάδιο συζητήσεων η ένταξη άλλων έξι πιλοτικών έργων ΣΔΙΤ τα οποία αφορούν περιφερειακά αθλητικά κέντρα, δύο κτίρια στέγασης για περιφερειακές αρχές, 22 σχολεία στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, προηγμένα συστήματα ασφάλειας λιμένων, αστυνομικούς σταθμούς και κέντρο διανομής εκπαιδευτικού διδακτικού υλικού.
Aνέφερε ότι από τα πρώτα οκτώ πιλοτικά έργα ΣΔΙΤ που εγκρίθηκαν ήδη, (προϋπολογισμού άνω των 900 εκατ. ευρώ), τα τρία είναι στη Βόρεια Ελλάδα και αφορούν μεταξύ άλλων κατασκευές και συντηρήσεις επτά νέων πυροσβεστικών σταθμών (Αλεξανδρούπολη, Βέροια, Γιαννιτσά και Θεσσαλονίκη) και 31 σχολικών υποδομών.
Τόνισε ότι στις στρατηγικές προτεραιότητες της Ειδικής Γραμματείας ΣΔΙΤ εντάσσονται η διάχυση της γνώσης για το θεσμό, με παρουσιάσεις σε όλη την Ελλάδα, κυκλοφορία οδηγιών για ΣΔΙΤ, δικτυακή πύλη, στα ελληνικά και στα αγγλικά και διοργάνωση σεμιναρίων. Ήδη έγιναν πάνω από 25 ενημερωτικά σεμινάρια για το θεσμό.
Ο πρόεδρος της Σαμαράς & Συνεργάτες, Δημήτριος Σαμαράς επισήμανε ότι η πορεία του θεσμού στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρειο Ελλάδα αποτελεί ουσιαστική πρόκληση που αφορά όλους και χαρακτήρισε “φτωχό” τον απολογισμό για τις ΣΔΙΤ κατά τον, περίπου ένα χρόνο που ισχύει ο σχετικός νόμος. Προέτρεψε τους ΟΤΑ να μην χάσουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τον αναπτυξιακό μηχανισμό. Πρόσθεσε ωστόσο ότι εντοπίζονται δυσκολίες στο να γίνει κατανοητό ότι οι ΣΔΙΤ αφορούν την αυτοδιοίκηση καθώς και στην αφομοίωση των διαδικασιών του θεσμικού πλαισίου από τους ΟΤΑ. Για το λόγο αυτό πρότεινε η Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ να δουλέψει για την ευαισθητοποίηση των Τοπικών Αρχόντων και να οργανώσει όσο το δυνατό πιο τυποποιημένα πρότυπα, ώστε να γίνει φιλικότερος ο θεσμός.
Αναφερόμενος στην προοπτική του θεσμού, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι στην ατζέντα των προγραμματιζόμενων συμπράξεων που αναφέρονται στη Βόρειο Ελλάδα θα μπορούσαν να ενταχθούν η δημιουργία Διαμετακομιστικού κέντρου στο Λιμένα της Θεσσαλονίκης, η ανάπτυξη Βιοτεχνικών Πάρκων, Project κεντρικής ύδρευσης και αποχέτευσης και η συντήρησή τους και έργα διαχείρισης υγρών και στερεών αποβλήτων.
Το στέλεχος της EFG Telesis, Σπύρος Βενετσιάνος, τόνισε ότι έχει αναπτυχθεί ποικιλία προϊόντων από πλευράς τραπεζών, ώστε να διευκολύνεται η χρηματοδότηση των έργων μέσω ΣΔΙΤ.