Ερχονται νέα μέτρα συνολικής αξίας 26,6 δις

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ kaddim@enet.gr

Ενα στα δύο ευρώ που ζητάει η κυβέρνηση από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, μέσω φόρων και περικοπών δαπανών, χάνεται σε μια μεγάλη μαύρη τρύπα φοροδιαφυγής και σπατάλης. Ετσι συσσωρεύθηκε ένα βουνό εισπρακτικά μέτρα αξίας 65,4 δισ. ευρώ, τα οποία έλαβε ή δεσμεύθηκε να θεσπίσει η κυβέρνηση την εξαετία 2010-2015, με στόχο να μειώσει το έλλειμμα κατά 33,5 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα.

Τα ποσά είναι ιλιγγιώδη και δείχνουν το μέγεθος των παρεμβάσεων που βρίσκονται προ των πυλών αλλά και την αβεβαιότητα του αποτελέσματος που θα έχουν. Συνολικά έχουν προχωρήσει μέτρα αξίας 38,8 δισ. ευρώ και… έπονται νέα ύψους 26,6 δισ. ευρώ. Στόχος να πεισθούν οι δανειστές αλλά και οι αγορές για τη δέσμευση της χώρας στον δρόμο της «προσαρμογής». Τα ποσά αβγατίζουν σχεδόν με μαθηματική ακρίβεια (12,8 δισ. ευρώ ζητούσε η τρόικα τον Δεκέμβριο) λόγω των συνεχών «αστοχιών» και της μεγάλης ύφεσης.

Στόχοι μπήκαν το 2010, αλλά δεν επιτεύχθηκαν, με αποτέλεσμα οι «τρύπες» να καλυφθούν από πρόσθετο «τσεκούρι» σε δαπάνες κάθε είδους. Το σκηνικό επαναλαμβάνεται… Ετσι απαιτούνται εκ των προτέρων πρόσθετα μέτρα, αλλά και «αβγατίζει» το νέο «μεσοπρόθεσμο» πακέτο, το οποίο θα αγγίξει πλέον την πόρτα κάθε οικογένειας, με αλλαγές σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα και νέους φόρους.

Στο οικονομικό επιτελείο γίνεται μια προσπάθεια να «σκανάρουν» κωδικό προς κωδικό τον προϋπολογισμό προκειμένου να αναζητήσουν θύλακες σπατάλης. Παράλληλα οι δήμοι και τα ασφαλιστικά ταμεία θα δώσουν λογαριασμό για το τι οφείλουν, ενώ επιχειρείται να μαζευτούν και τα οικονομικά των ΔΕΚΟ. Οπως όμως όλα δείχνουν, δεν θα είναι αρκετά και θα απαιτηθούν νέες σκληρές θυσίες.

Η δουλειά είναι δύσκολη γιατί γίνεται χωρίς πληροφοριακό σύστημα (έχει καθυστερήσει έναν χρόνο και θα είναι πλήρες το 2013) και χωρίς τη στήριξη πολλών κυβερνητικών στελεχών, όπως παραπονούνται αρμόδιοι παράγοντες. Αν όμως αποτύχει, τότε θεωρείται βέβαιο ότι οι φόβοι για πρωτόγνωρες κοινωνικές παρεμβάσεις θα επιβεβαιωθούν:

1. Από το τέλος του 2009 έως τον Μάιο του 2010 που η Ελλάδα «μπήκε» στο μνημόνιο επιβλήθηκαν μέτρα αξίας 8,3 δισ. ευρώ. Εκτοτε και έως σήμερα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, έχουν ληφθεί πρόσθετες παρεμβάσεις για περικοπή δαπανών και αύξηση εσόδων αξίας 30,45 δισ. ευρώ.

2. Για το 2011 στο τελευταίο (3η αναθεώρηση) μνημόνιο προβλέπεται ρητά η περικοπή επιπλέον 1,74 δισ. ευρώ και η παρακράτηση μεριδίου των δαπανών του προϋπολογισμού (απόδοση κάθε μήνα του 1/14 των ετήσιων πιστώσεων, πλην μισθών, συντάξεων και τόκων) για… κάθε ενδεχόμενο. Υπολογίζεται ότι οδηγεί σε πρόσθετη περικοπή 3 δισ. ευρώ (το ποσό θα απελευθερωθεί μετά τον Σεπτέμβριο, εφόσον δεν υπάρξουν νέες «τρύπες»).

Επιπλέον δεν έχει κλείσει οριστικά το 2010: υπάρχουν ακόμη 3 δισ. ευρώ οφειλές, οι οποίες θα καταγραφούν πλήρως στο τέλος Μαρτίου. Αν το ποσό είναι τελικά υψηλότερο, σημαίνει πρόσθετα μέτρα φέτος.

3. Για την περίοδο 2012-2014, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών την προηγούμενη εβδομάδα στα κόμματα, θα χρειασθούν 18 δισ. ευρώ (σημειώνεται ότι μία εβδομάδα πριν το μνημόνιο ανέφερε ρητά 17,86 δισ. ευρώ), ενώ για το 2015 το υπουργείο και πάλι προβλέπει μέτρα 4 δισ. ευρώ.