Σταυρούλα Πουλημένη
Στον άμεσο έλεγχο των καταγγελιών ότι ασθενείς πλήρωναν τα χειρουργικά υλικά προκειμένου να χειρουργηθούν άμεσα, παρακάμπτοντας τη λίστα αναμονής προχωρά το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), κλιμάκιο του οποίου μετέβη σήμερα στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ μετά από εντολή του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, και την παρέμβαση της εισαγγελίας που διέταξε προκαταρκτική έρευνα.
Την Δευτέρα το πρωί ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Σ. Πλωμαρίτης και ο νέος διοικητής του ΑΧΕΠΑ που ανέλαβε αυτές τις μέρες καθήκοντα επισκέφτηκαν το νοσοκομείο προκειμένου να ενημερωθούν για το θέμα.
Η υπόθεση αφορά και το Δ.Σ. του νοσοκομείου στο οποίο συμμετέχει και εκπρόσωπος των εργαζομένων, καθώς η υπόθεση των δωρεών πέρασε από τις συνεδριάσεις του και αποφασίστηκε ομόφωνα.
Η έρευνα θα επικεντρωθεί τόσο στην έκταση της καταγγελίας δηλαδή, πόσες υποθέσεις χειρουργείων αφορούσε, στο ποιοι ενεπλάκησαν ενώ θα εξεταστεί και η διαδρομή της δωρεάς αλλά και το χρονικό διάστημα όπου τελούνταν τέτοιου είδους πράξεις.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι «δωρεές» αφορούν τις χειρουργικές κλινικές που στο ΑΧΕΠΑ είναι όλες πανεπιστημιακές, το ποσό των δωρεών ανά ασθενή ήταν έως και 500 ευρώ ενώ χρονικά η υπόθεση εκτείνεται για τουλάχιστον έξι μήνες.
Ο Στρ. Πλωμαρίτης μιλώντας στο stokokkino.gr δήλωσε πως είχε συναντήσεις με το σωματείο των εργαζόμενων τρεις φορές το τελευταίο διάστημα, το οποίο του είχε θέσει ζητήματα που αφορούσαν τις ελλείψεις προσωπικού και την υποχρηματοδότηση ενώ δεν είχε αναφερθεί καταγγελία που να αφορά το ζήτημα των δωρεών.
Σύμφωνα με τον ίδιο η παρεκλίνουσα αυτή συμπεριφορά παίρνει θεσμική διάσταση από την στιγμή που παρενέβη και το Δ.Σ. του νοσοκομείου.
«Το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης των νοσοκομείων είναι ένα θέμα και δεν εμφανίστηκε τώρα, η παράνομη μετακύλιση κόστους σε δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα στην τσέπη των ασθενών και η παράκαμψη αρρώστων είναι ένα άλλο θέμα και συνιστά παρανομία. Το ΣΕΥΥΠ θα αναζητήσει όλες τις ευθύνες αλλά και όσους απέκρυβαν το ζήτημα αυτό» δήλωσε συγκεκριμένα.
Σύμφωνα με την καταγγελία του σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, την οποία κοινοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), «οι ασθενείς που χρήζουν χειρουργικής επέμβασης και διαθέτουν χρήματα καλούνται να αγοράσουν τα απαραίτητα χειρουργικά υλικά». Όπως συνεχίζει η καταγγελία, «τα αγοράζουν (σ.σ. χειρουργικά υλικά) έως και 500 ευρώ, προσπερνούν τις λίστες αναμονής και χειρουργούνται άμεσα». Αντίθετα, όπως καταγγέλλεται, «ασθενείς που χρήζουν χειρουργικών επεμβάσεων και δεν διαθέτουν χρήματα βρίσκονται στις λίστες αναμονής πάνω από ένα έτος».
Με βάση σχετικά δημοσιεύματα σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης Σύρμω Κακάλη, παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, προκειμένου να διερευνηθεί η επίμαχη καταγγελία και να αποδοθούν τυχόν ποινικές ευθύνες. Στην παραγγελία που έδωσε η εισαγγελική λειτουργός ζητά να διερευνηθεί το αδίκημα της «έκθεσης».
To σωματείο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Μπάμπη Κοροξενό, ενημερώθηκε από την θεματολογία των Δ.Σ., ότι τα τελευταία τέσσερα Δ.Σ. υπήρχε μια «παράξενη κίνηση» με ονομαστικές δωρεές συγκεκριμένου υλικού (καθετήρας fort). «Ενημερωθήκαμε ότι ο καθετήρας αφορούσε ογκολογικούς ασθενείς και μας έκανε εντύπωση η συχνότητα. Διαπιστώσαμε ότι στο νοσοκομείο υπήρχε έλλειψη από τους συγκεκριμένους καθετήρες και βρέθηκε η δίοδος για την αθέμιτη και παράνομη συμπεριφορά την οποία και καταγγείλαμε στην ΔΥΠΕ την 1η Ιουνίου και στην Ομοσπονδία δύο-τρεις μέρες αργότερα» σημειώνει ο κ. Κοροξενός
Ο πρόεδρος του σωματείου επικρίνει και τον διοικητή της 4ης ΥΠΕ τονίζοντας «πως αντί να επικεντρώνεται στην υποχρηματοδότηση του νοσοκομείου που οδηγεί τους ασθενείς σε παράπλευρες οδούς πληρώνοντας χρήματα από την τσέπη τους επικεντρώνεται στον χρόνο που έγινε η καταγγελία κατηγορώντας την εκπρόσωπό μας γιατί το ψήφισε» ενώ όπως λέει ήταν και ο ίδιος ενήμερος.
Σε κάθε περίπτωση από τις σοβαρές αυτές καταγγελίες προκύπτουν ερωτήματα για τις ευθύνες που αφορούν το σύνολο των μελών του Δ.Σ. καθώς για 4 συνεχόμενες συνεδριάσεις ενέκριναν ομόφωνα τις εν λόγω δωρεές χωρίς να ελέγχουν την πορεία τους και ταυτόχρονα το αν τηρούνταν η σειρά προτεραιότητας στις λίστες.