Οι Βρετανοί επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το πετσόκομμα των δαπανών υγείας και των κοινωνικών παροχών σε Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Ρουμανία (πρακτικά σε όλη την Ευρώπη) μικραίνει κυριολεκτικά τη ζωή.
Ο κοινωνιολόγος της Οξφόρδης, Ντέιβιντ Στάκλερ, και οι συνεργάτες του υπολόγισαν ότι για κάθε 80 ευρώ που κόβονται ανά άτομο από τις γενικές δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας οι θάνατοι από αλκοόλ αυξάνονται κατά 2,8% και από καρδιαγγειακά νοσήματα κατά 1,2%. Επομένως οι κυβερνήσεις πρέπει να διαχωρίσουν προσεκτικά τις σπατάλες και τις «λοβιτούρες» στις προμήθειες ιατρικών υλικών από τα απολύτως απαραίτητα κονδύλια για την προστασία της υγείας και της ζωής των πολιτών.
«Η έρευνά μας δείχνει ότι ο απλός κόσμος κινδυνεύει να πληρώσει ακριβά τις περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, ακόμη και με τη ζωή του», τόνισε ο Στάκλερ.
Οι θάνατοι από καρδιακές παθήσεις αποτελούν ήδη πρώτη αιτία θανάτου σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Αυστραλία, ενώ οι ασθένειες που προκαλούνται από την κατανάλωση αλκοόλ βρίσκονται στην 8η «θανατηφόρα» θέση παγκοσμίως, σύμφωνα με τη λίστα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι καρδιαγγειακά και αλκοόλ «θερίζουν» ακόμη και στις φτωχές, αναπτυσσόμενες χώρες, ιδίως μεταξύ των αποκλεισμένων κοινωνικών στρωμάτων.
Για να καταλήξει στα παραπάνω συμπεράσματα, η ομάδα της Οξφόρδης μελέτησε την καμπύλη δαπανών του κράτους πρόνοιας σε 15 ευρωπαϊκές χώρες, στο διάστημα 1980-2005.
Το συμπέρασμα της βρετανικής έρευνας είναι πως οι υψηλές κοινωνικές δαπάνες είναι ευθέως ανάλογες με το υψηλό προσδόκιμο ζωής. Οποτε αυτές μειώνονταν αυξάνονταν αναλογικά και οι θάνατοι στις ευρωπαϊκές χώρες.
Ρουμανία: μπλόκο ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ σε μέτρα του ΔΝΤ
Εφοδος διαδηλωτών κατά του προεδρικού μεγάρου
Σύνθημα εφόδου στο προεδρικό μέγαρο Ρουμανίας έδωσε σε εκατοντάδες αγανακτισμένους από τα μέτρα λιτότητας που επέβαλε η κυβέρνηση, μετά από εντολή του ΔΝΤ, η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου, η οποία κήρυξε αντισυνταγματικές μερικές διατάξεις του πακέτου λιτότητας, που αφορούσαν τις συντάξεις. Οι συγκεντρωμένοι, κυρίως σοσιαλδημοκράτες και αριστεροί της αντιπολίτευσης, με την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου, προσπάθησαν και πέρασαν από τα οδοφράγματα που είχε στήσει η αστυνομία και αρκετοί από αυτούς έφτασαν μέχρι την είσοδο του προεδρικού μεγάρου.
Η συγκέντρωση είχε πραγματοποιηθεί για να πιέσει τον πρόεδρο να μην υπογράψει τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης, τα οποία προέβλεπαν μείωση των μισθών κατά 25% στον δημόσιο τομέα και περικοπή των συντάξεων κατά 15%. Οπως δήλωσε ο ανώτατος δικαστής Ατσίντε Γκάσπαρ, «από τις προσφυγές κατά πέντε διατάξεων δεχθήκαμε τις δύο», συμπληρώνοντας ότι περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές μέχρι το βράδυ της Δευτέρας. Από την πλευρά του ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός, Εμίλ Μποκ, χαρακτήρισε τα μέτρα αναγκαία για να μπορέσει η χώρα να λάβει το δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και να διατηρήσει το έλλειμμα στο 6,8%.
Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος