Ερώτηση Θ. Τσούρα Μέτρα και Πολιτικές για τη Μείωση των Ακρωτηριασμών Διαβητικού Ποδιού

p>

“Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ) με δελτίο τύπου της καταγγέλλει την κωλυσιεργία της κυβέρνησης στη λήψη μέτρων και στη χάραξη πολιτικών για τη μείωση των ακρωτηριασμών του Διαβητικού Ποδιού στα ¶τομα με Σακχαρώδη Διαβήτη. Δεδομένου του ότι ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη στη χώρα μας ξεπερνά το 1 εκατομμύριο και του ότι σε όλη την Ε.Ε. οι ακρωτηριασμοί έχουν μειωθεί κατά 50 – 80% μέσω των μέτρων πρόληψης και θεραπείας που ελήφθησαν, τα ¶τομα με Σακχαρώδη Διαβήτη ζητούν..”

ΘΕΜΑ: Μέτρα και Πολιτικές για τη Μείωση των Ακρωτηριασμών Διαβητικού Ποδιού.

 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ) με δελτίο τύπου της καταγγέλλει την κωλυσιεργία της κυβέρνησης στη λήψη μέτρων και στη χάραξη πολιτικών για τη μείωση των ακρωτηριασμών του Διαβητικού Ποδιού στα ¶τομα με Σακχαρώδη Διαβήτη.

Δεδομένου του ότι ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη στη χώρα μας ξεπερνά το 1 εκατομμύριο και του ότι σε όλη την Ε.Ε. οι ακρωτηριασμοί έχουν μειωθεί κατά 50 – 80% μέσω των μέτρων πρόληψης και θεραπείας που ελήφθησαν, τα ¶τομα με Σακχαρώδη Διαβήτη ζητούν: Τη δημιουργία νέων Διαβητολογικών Ιατρείων σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Τη θεσμοθέτηση οργανωμένης και συνεχούς εκπαίδευσης των ατόμων με διαβήτη. Την άμεση παροχή τεχνικής υποστήριξης με αυστηρά ιατρικά υποδήματα και πέλματα που όπως έχει αποδειχθεί μειώνουν τους ακρωτηριασμούς. Την εφαρμογή από την Πολιτεία της Διακήρυξης του Αγίου Βικεντίου του 1988, που έχει ως στόχο τη μείωση σε ποσοστό 50% των ακρωτηριασμών.

Επειδή οι επιπλοκές του σακχαρώδους διαβήτη είναι δυνατό να μειωθούν ή ακόμα και να εξαλειφθούν μέσω μιας οργανωμένης κρατικής πολιτικής.

Επειδή το κράτος οφείλει να εξασφαλίζει σε όλους τους πολίτες ισότητα ευκαιριών και δυνατοτήτων σε μία κοινωνία που χαρακτηρίζεται κοινωνία αλληλεγγύης.

Επειδή προεκλογικά είχατε δεσμευτεί να δράσετε προς αυτή την κατεύθυνση.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

 

1. Αντιλαμβάνεστε τη σημασία των κοινωνικών επιπτώσεων που επιφέρουν οι ακρωτηριασμοί στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και τις οικογένειές τους;

2. Έχετε προβεί σε καταμέτρηση των ακρωτηριασμών διαβητικού ποδιού στη χώρα μας;

3. Ποια μέτρα έχετε λάβει για τη μείωση των ακρωτηριασμών και ποιο το αποτέλεσμά τους;

4. Πόσα δημόσια νοσοκομεία έχουν Διαβητολογικό Ιατρείο;

5. Γιατί τα ασφαλιστικά ταμεία ενώ χορηγούν αφειδώς ορθοπεδικά υποδήματα για διάφορες ακίνδυνες – σε σχέση με το διαβήτη – παθήσεις, π.χ. βλαισότητα, δε χορηγούν τα θεραπευτικά διαβητικά υποδήματα που προστατεύουν από ακρωτηριασμό τους ασθενείς που κινδυνεύουν από αυτόν;

6. Εντέλει, πως σκοπεύετε να χειριστείτε τα αιτήματα της Ομοσπονδίας;

 

 

 

ΑΘΗΝΑ, 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2006

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΟΥΡΑΣ