Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ με Θέμα: Νοσοκομείο Λευκάδας

    ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ

    ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α΄ ΑΘΗΝΑΣ

    ΕΡΩΤΗΣΗ

    Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

    Θέμα: Νοσοκομείο Λευκάδας

    Η γενική πολιτική που ασκείται από τις κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια στο χώρο της Υγείας έχει οδηγήσει στη συσσώρευση προβλημάτων στον ευαίσθητο αυτό χώρο. Η υποχρηματοδότηση, η αδιαφορία και η εσκεμμένη υπονόμευση σε όφελος του ιδιωτικού τομέα οδηγούν τις δημόσιες δομές υγείας σε ολοένα μεγαλύτερη αδυναμία εξυπηρέτησης των αναγκών των κατοίκων της χώρας μας. Τα δημόσια νοσοκομεία είναι από τα πρώτα θύματα αυτών των πολιτικών. Το νοσοκομείο Λευκάδας είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

    Αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο εργάζονται 193 άτομα, την στιγμή που ο παλιός οργανισμός (του 1986) προβλέπει 310 άτομα και στο μεταξύ στο νοσοκομείο έχουν προστεθεί και νέα τμήματα (τεχνητός νεφρός, δεύτερη αίθουσα χειρουργείου κ.ά.).Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν προσληφθεί ή έχουν έρθει με μετάταξη 18 άτομα ενώ έχουν φύγει 38. Επίσης τα τελευταία χρόνια υπηρετεί στο νοσοκομείο μια μόνο καρδιολόγος (που πρόσφατα παραιτήθηκε), ένας μικροβιολόγος, στην αιμοδοσία δεν υπάρχει μόνιμος γιατρός, υπηρετούν μόνο δυο χειρουργοί, με αποτέλεσμα όλοι αυτοί να εφημερεύουν ουσιαστικά καθημερινά επί εικοσιτετραώρου βάσεως. ¶λλες ειδικότητες καλύπτονται από επικουρικούς γιατρούς και στη συνέχεια μένουν κενές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στο νοσηλευτικό προσωπικό η κατάσταση είναι τραγική, τα τμήματα και οι κλινικές λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας. Βασικά εργασιακά δικαιώματα καταπατούνται (άδειες, ρεπό). Στα Εξωτερικά Ιατρεία το νοσηλευτικό προσωπικό δεν φθάνει για να καλύψει όλα τα ιατρεία. Επίσης στο Ακτινολογικό Τμήμα οι εργαζόμενοι δεν επαρκούν για να καλύψουν το τμήμα σε 24ωρη βάση. Προβλήματα υπάρχουν και σε άλλα τμήματα όπως στο Φαρμακείο και στη Γραμματεία Εξωτερικών Ιατρείων. Στο χώρο της εστίασης η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη μετά τις τελευταίες συνταξιοδοτήσεις εργαζομένων και κυκλοφορούν απαράδεκτες φήμες πως είναι θέμα χρόνου να δοθεί σε ιδιώτες για εκμετάλλευση. Για την αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού προβλήματος το Υπουργείο εγκρίνει την πρόσληψη μόνο πέντε ατόμων εποχιακού προσωπικού και εννέα άτομα σε πρόγραμμα stage, την στιγμή που η Διοίκηση του Νοσοκομείου είχε ζητήσει για την κάλυψη των άμεσων αναγκών και ενόψει της τουριστικής περιόδου την πρόσληψη 29 ατόμων, ενώ οι εργαζόμενοι σε stage δεν μπορούν να καλύψουν βάρδιες. Δέκα μήνες μετά την εγκατάσταση του αξονικού τομογράφου, δεν υπάρχει αντίστοιχη στελέχωση με προσωπικό για να μπορέσει να λειτουργήσει σε εικοσιτετράωρη βάση και οι ασθενείς εξακολουθούν, όπως και παλαιότερα, να πηγαίνουν στον αξονικό της Πρέβεζας ή σε ιδιωτικά κέντρα υγείας.

    Τα παραπάνω συμβαίνουν σε ένα νοσοκομείο που εξυπηρετεί όχι μόνο τη Λευκάδα αλλά και την βορειοδυτική Αιτωλοακαρνανία, περιοχές με 25.000 κατοίκους το χειμώνα, οι οποίοι γίνονται 150.000 το καλοκαίρι. Πρόκειται για ένα νοσοκομείο που ο Υπουργός Υγείας κος Αβραμόπουλος κατά την επίσκεψή του παλαιότερα(ως υπουργός Τουρισμού) το είχε αποκαλέσει επί λέξει «τριτοκοσμικό», και για τη βελτίωσή του δεσμεύτηκε πρόσφατα (18/1), χωρίς όμως ορατό αποτέλεσμα. Το νοσοκομείο Λευκάδας είναι απομακρυσμένο από τα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας και τα περιστατικά τριτοβάθμιας περίθαλψης διακομίζονται στο νοσοκομείο των Ιωαννίνων, σε απόσταση 115 χλμ., (δηλαδή σχεδόν τρεις ώρες), πράγμα που καθιστά επικίνδυνη κάθε μετακίνηση ασθενούς προς τα εκεί. Επιπλέον δεν έχει ακόμα επισκευαστεί από τις ζημιές που έχει υποστεί από τον σεισμό του 2003, παρά την ύπαρξη μελέτης για αντισεισμική θωράκιση από τον καθηγητή Καρύδη και τους συνεργάτες του. Ταυτόχρονα η δέσμευση του Υπουργού για κατασκευή νέου Νοσοκομείου σε τρία χρόνια φαντάζει μακρινό όνειρο, όταν το μόνο που έχει γίνει μέχρι τώρα είναι η χρηματοδότηση της μελέτης, ενώ ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί ο τρόπος χρηματοδότησης της κατασκευής του.

    Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν στο Κέντρο Υγείας Βασιλικής όπου υπηρετούν μόνο δύο γιατροί, ενώ προβλέπονται δώδεκα. Επίσης στο ΕΚΑΒ Λευκάδας υπηρετούν 19 άτομα (εκ των οποίων οι 5 είναι σε άδεια τοκετού), αντί των 30 που προβλέπεται, με αποτέλεσμα, προκειμένου να καλυφθούν οι βάρδιες, να μπορεί να κινείται σε κάθε βάρδια ένα ασθενοφόρο, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των κατοίκων της περιοχής -αν μάλιστα γίνεται διακομιδή περιστατικού στα νοσοκομεία Πρέβεζας ή Ιωαννίνων, δεν υπάρχει διαθέσιμο κανένα ασθενοφόρο, εξ αιτίας ακριβώς της έλλειψης προσωπικού.

    Με βάση τα προαναφερθέντα:

    ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

    1. Έως πότε το νοσοκομείο Λευκάδας θα συνεχίσει να λειτουργεί χάρη στο φιλότιμο των εργαζομένων του; Θα υπάρξουν επιτέλους προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού στο νοσοκομείο;

    2. Πότε θα πραγματοποιηθεί η επισκευή των ζημιών του νοσοκομείου από το σεισμό του 2003;

    3. Πότε θα λειτουργήσει ο αξονικός τομογράφος σε εικοσιτετράωρη βάση;

    4. Πότε θα εγκριθεί ο καινούργιος οργανισμός λειτουργίας του νοσοκομείου;

    5. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του νέου νοσοκομείου και πώς θα εξασφαλιστούν οι απαραίτητες πιστώσεις;

    6. Πώς θα καλυφθούν οι ελλείψεις προσωπικού στο Κέντρο Υγείας Βασιλικής και στο ΕΚΑΒ Λευκάδας;

    /2008

    Ο ερωτών Βουλευτής

   

   

    Περικλής Κοροβέσης