Του Κωστή Κεκελιάδη
Σε αχαρτογράφητα νερά έχει μπει το πλοίο του ΕΣΥ, με νοσοκομεία να κλείνουν και δημόσιες κλίνες να ψαλιδίζονται, το προσωπικό να παλινδρομεί σε λίστες κινητικότητας ή διαθεσιμότητας, κλινικές να μεταφέρονται βιαστικά και ασθενείς να κλείνουν ραντεβού αγνώστου… προορισμού.
Του Κωστή Κεκελιάδη
Σε μία προσπάθεια να δοθούν διευκρινίσεις για το νέο τοπίο που διαμορφώνεται, συνδικαλιστές της ΠΟΕΔΗΝ και σωματείων από νοσοκομεία που βρίσκονται στο κύμα της κινητικότητας (Δερματολογικό, ΨΝΘ, Λοιμωδών, "Παναγία") συναντήθηκαν χθες το μεσημέρι με το διοικητή της 4ης ΥΠΕ Θρασύβουλο Βεντούρη και τον υποδιοικητή της 3ης ΥΠΕ Παναγιώτη Νάνο, ενώ έξω από τα γραφεία των υγειονομικών περιφερειών, στην Αριστοτέλους, ήταν σε εξέλιξη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία.
Στη συνάντηση κυριάρχησε το θέμα του κλεισίματος και της άρον, άρον μεταφοράς μιας κλινικής επειγόντων (Οξέων) με 25 κλίνες από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο στον "Άγιο Δημήτριο", όπου, όπως προέκυψε από τις διευκρινιστικές απαντήσεις, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία προεργασία εγκατάστασης.
Μεταφέρονται τρεις γιατροί, δύο ψυχολόγοι και ένας εργοθεραπευτής, χωρίς το νοσηλευτικό προσωπικό της κλινικής, στο πλαίσιο της προωθούμενης κατάργησης των τριών ψυχιατρικών νοσοκομείων της χώρας μέχρι το τέλος του 2015. Η νέα κλινική προβλέπεται να έχει δώδεκα κλίνες και τα ερωτήματα που τέθηκαν αφορούσαν την τύχη των τεσσάρων κλινικών Οξέων που απομένουν στο ΨΝΘ. Αναφερόμενοι στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση, εργαζόμενοι τονίζουν σε κείμενό τους ότι "αποασυλοποιήσαμε ψυχιατρικά νοσοκομεία, αλλά γέμισε η Ελλάδα ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές με ανύπαρκτο ουσιαστικό έλεγχο και ασθενείς που νοσηλεύονται για χρόνια… αφού το δημόσιο φρόντισε να μην έχει δομές μακράς νοσηλείας".
ΑΠΟΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
Η… κινητικότητα έχει αποδιοργανώσει το σύστημα των τηλεφωνικών ραντεβού στα δημόσια νοσοκομεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο γραφείο κίνησης του Νοσοκομείου Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων έχει δοθεί εντολή από τη διοίκηση να κλείνουν ραντεβού με ασθενείς από 30 Αυγούστου, αν και οι δύο κλινικές συγχωνεύονται και 37 άτομα μεταφέρονται στο "Ιπποκράτειο", άρα προκύπτει το ερώτημα σε ποια κλινική θα πάνε να εξεταστούν οι ασθενείς οι οποίοι κλείνουν τώρα ραντεβού.
Το Δερματολογικό (όπως και το Λοιμωδών) βγαίνει από την 1η Σεπτεμβρίου από το σύστημα εφημεριών, αλλά ο κ. Βεντούρης δεσμεύτηκε ότι το νοσοκομείο θα επανέλθει στο σύστημα εφημεριών για τα επείγοντα δερματικά και αφροδισιακά νοσήματα "μέσα σε δέκα ημέρες". Σε σχετική ερώτηση προέτρεψε τους ασθενείς "να πάνε και στα τακτικά ιατρεία ή στα ολοήμερα (σ.σ. επί πληρωμή)". Ο ίδιος είπε ότι στο "Ιπποκράτειο" θα μεταφερθούν και οι οργανικές θέσεις των δεκαέξι εργαζομένων που θα απομείνουν στο Δερματολογικό.
‘ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ"
Η προσθήκη των 61 του ΨΝΘ (εκ των οποίων οι 37 είναι νοσηλευτές) στους 235 υγειονομικούς από τα τρία νοσοκομεία (Λοιμωδών, Δερματολογικό και "Παναγία") ανεβάζει στους 296 τον αριθμό των υγειονομικών της Θεσσαλονίκης που μπαίνουν σε καθεστώς κινητικότητας (και 1.322 στην Αθήνα).
Η διάκριση ανάμεσα στους όρους κινητικότητα και διαθεσιμότητα μονοπώλησε τη χθεσινή συζήτηση, με τον υποδιοικητή της 3ης ΥΠΕ να υποστηρίζει ότι "μιλάμε μόνο για κινητικότητα" και να δεσμεύεται ότι "δεν θα γίνει καμία απόλυση" και τους εργαζόμενους να υπογραμμίζουν, επικαλούμενοι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, πως "η διαθεσιμότητα είναι προϋπόθεση της κινητικότητας". Στη συνάντηση συμμετείχε και ο δικηγόρος που εκπροσωπεί εργαζόμενους στο ΨΝΘ Χρ. Μπακέλας, ο οποίος επικαλέστηκε έγγραφο της 3ης ΥΠΕ προς το νοσοκομείο, το οποίο αναφέρεται "στα κριτήρια εξαίρεσης από τη διαθεσιμότητα" -και όχι στην κινητικότητα.
Ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ τόνισε ότι θα μειωθούν οι 4.200 δημόσιες κλίνες που αυτή τη στιγμή υπάρχουν στο πολεοδομικό συγκρότημα -αναλογούν 7,9 κρεβάτια ανά 1.000 κατοίκους, ενώ στο νομό Θεσσαλονίκης η αναλογία πέφτει στα 4,8 κρεβάτια, χωρίς ωστόσο να προσμετρώνται οι ασθενείς από τους άλλους νομούς της Βόρειας Ελλάδας.