ΕΣΥ Με κραχ απειλείται η λειτουργία των νοσοκομείων

Σήμα κινδύνου εκπέμπει η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου “¶γιος Παύλος”. Το προσωπικό έχει αποδεκατιστεί, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να υπάρχουν μόλις ένας γιατρός και ο διευθυντής της μονάδας.

 

Της Νικολέτας Μπούκα

Συνεπώς, εάν δεν γίνουν άμεσα προσλήψεις, είναι ορατός ο κίνδυνος να μπει λουκέτο στη ΜΕΘ. Μάλιστα η διεύθυνση της μονάδας πριν από λίγες ημέρες απέστειλε σχετικό έγγραφο στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Μακεδονίας και Θράκης, ενημερώνοντας ότι η ΜΕΘ αντέχει να μείνει ανοιχτή έως τις 22 Ιουνίου, δηλαδή την ερχόμενη Δευτέρα.
“Το πρόβλημα είναι σοβαρό. Η ΜΕΘ, δυναμικότητας οκτώ κλινών, καλύπτει βαριά περιστατικά και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κλείσει. Μία γιατρός έφυγε στην Κύπρο, ακόμη ένας πήγε σε άλλο νοσοκομείο και ο επικουρικός φεύγει σύντομα. Έτσι έχουν απομείνει δύο γιατροί, εκ των οποίων η μία βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια, και ο διευθυντής. Μάλιστα ο διευθυντής με δική του πρωτοβουλία έχει κάνει πολλές εφημερίες, για τις οποίες δεν πληρώνεται, αφού δεν προβλέπεται από το νόμο. Πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση”, εξηγεί στη “Μ” ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης Στρατής Πλωμαρίτης.
Την ίδια στιγμή σε απόγνωση βρίσκονται οι νοσοκομειακοί γιατροί εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό. Οι κλινικές και τα τμήματα που πλήττονται περισσότερο είναι οι παθολογικές, οι χειρουργικές, οι ΜΕΘ, οι καρδιολογικές και οι παιδιατρικές.
Συνολικά οι ελλείψεις, όπως καταγράφονται από τις Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών και τις διοικήσεις των νοσοκομείων, ανέρχονται σε 3.500 ειδικούς στα νοσοκομεία, 400 στα κέντρα υγείας και 1.100 ειδικευόμενους.

ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ
“Πονοκέφαλο” όμως προκαλούν στους γιατρούς και οι εφημερίες. Όπως καταγγέλλουν, από την 1η Ιουλίου θα είναι αναγκασμένοι να κάνουν παράνομες εφημερίες, για να εξυπηρετούνται οι ασθενείς. Σύμφωνα με το νόμο για το νέο ωράριο εργασίας των γιατρών, από τις αρχές του Ιουλίου οι γιατροί δεν πρέπει να ξεπερνούν τις επτά εφημερίες το μήνα. Ωστόσο, για να γίνει κάτι τέτοιο, απαιτούνται προσλήψεις γιατρών και συγκεκριμένα 2.000 εντός του 2009 και 2.500 εντός του 2010.
“Δεν έχει προχωρήσει καμία πρόσληψη από αυτές που είχε υποσχεθεί το υπουργείο Υγείας. Έως το τέλος του Ιουνίου έπρεπε να έχουν γίνει τουλάχιστον 1.000 προσλήψεις γιατρών πανελλαδικά, αλλά ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα. Συνεπώς, για να μην κλείσουν τμήματα και κλινικές, πρέπει ή να κάνουμε παράνομα επιπλέον εφημερίες, χωρίς να τις πληρωθούμε, ή να τις κάνουμε και να κινδυνεύουμε να τιμωρηθούμε”, τονίζει στη “Μ” ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ Χρήστος Παπαστεργίου.
Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας νομού Χαλκιδικής Δημήτρης Βαρνάβας εξηγεί ότι ένας γιατρός έχει δικαίωμα να αρνηθεί να κάνει περισσότερες από επτά εφημερίες το μήνα, εφόσον καλύπτεται από το νόμο. Το ζήτημα είναι ότι, αν δεν γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις, ελλοχεύει ο κίνδυνος να μείνουν ακάλυπτες οι εφημερίες και να τιναχτεί στον αέρα η λειτουργία των νοσοκομείων.
“Το πρόβλημα επιτείνεται κάθε καλοκαίρι στη Χαλκιδική, οπότε ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται. Συνήθως ζητάμε χειρουργούς και αναισθησιολόγους, ώστε να υπάρχει άμεση αντιμετώπιση σε βαριά περιστατικά. Εξάλλου φέτος επρόκειτο να έρθουν 30 άτομα εποχικό προσωπικό (νοσηλευτές και παραϊατρικό), αλλά ακόμη δεν είδαμε κανέναν”, επισημαίνει ο κ. Βαρνάβας.

Ελλείψεις γιατρών στη βόρεια Ελλάδα

Νοσοκομείο / κενά

Θεαγένειο, 6
¶γιος Παύλος, 7
Ιπποκράτειο, 14
Γεννηματάς, 4
Παπανικολάου, 5
¶γιος Δημήτριος, 1
ΑΧΕΠΑ, 2
ΨΝΘ, 3
Βέροια, 5
Καβάλα, 6
Κιλκίς, 6
Χαλκιδική, 9
Γιαννιτσά, 1
Κοζάνη, 11
Κομοτηνή, 8
Νάουσα, 3
Διδυμότειχο, 9
Δράμα, 15
Έδεσσα, 7
Κατερίνη, 5
Ξάνθη, 9
Πανεπιστημιακό Λάρισας, 10
Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης, 9
Σέρρες, 6
Γρεβενά, 7
Καστοριά, 16
Πτολεμαΐδα, 13
Φλώρινα, 11
Γουμένισσα, 2