Παιχνίδι στις πλάτες των βαριά ασθενών έχει καταντήσει η εύρεση κρεβατιού σε μονάδα εντατικής θεραπείας δημόσιου νοσοκομείου. Μπορεί το υπουργείο Υγείας να υποσχέθηκε ότι έως τον Φεβρουάριο του 2010 θα είχαν ανοίξει και οι 150 κλίνες που παρέμεναν επί χρόνια κλειστές, εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού, ωστόσο η υπόσχεση αυτή έμεινε στα χαρτιά.
Της Νικολέτας Μπούκα
bouka@makthes.gr
Αντίθετα, όπως καταγγέλλουν γιατροί και νοσηλευτές, έγινε μία προσπάθεια να ανοίξουν περίπου 80 κρεβάτια εντατικής, αλλά κι αυτά πρόκειται να κλείσουν εκ νέου έως τον Ιούλιο, καθώς το προσωπικό που κλήθηκε να καλύψει τις υπάρχουσες ανάγκες υπέγραψε οκτάμηνες συμβάσεις, οι οποίες λήγουν το καλοκαίρι. Συνεπώς, το δράμα των ασθενών και των συγγενών τους, που αναγκάζονται να φτάνουν από τη Νότια Ελλάδα στη Βόρεια κι από τη Θεσσαλία στη Θράκη για να βρουν άδειο κρεβάτι εντατικής θα συνεχιστεί, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται κάτι τέτοιο. Μάλιστα, τα κλειστά κι αχρησιμοποίητα κρεβάτια, μαζί με τα μηχανήματα που τα συνοδεύουν, κοστίζουν τουλάχιστον 150.000 ευρώ το ένα.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του νοσοκομείου “Παπαγεωργίου”, όπου από τις προβλεπόμενες έξι κλίνες που είχε ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας ότι θα ανοίξουν, τελικά λειτούργησε μόνο μία, που κι αυτή σύντομα θα ξανακλείσει. “Ο σχεδιασμός προέβλεπε την πρόσληψη 21 ατόμων με οκτάμηνη σύμβαση μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ. Τελικά ήρθαν μόνο 12 άτομα, τα οποία χρειάστηκε να εκπαιδευτούν, διότι δεν είχαν εμπειρία στη ΜΕΘ. Έτσι, ουσιαστικά λειτούργησε μόνο μία επιπλέον κλίνη, που σημαίνει ότι από τις 20 που προβλέπονται λειτουργούν 17, αλλά έως το καλοκαίρι θα μείνουν πάλι 16, διότι θα λήξουν οι συμβάσεις του προσωπικού. Επίσης, με το προσωπικό αυτό θα μπορούσαν να λειτουργήσουν άλλες τρεις κλίνες, αλλά μόνο για περιστατικά νέας γρίπης”, εξηγεί στη “ΜτΚ” ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου “Παπαγεωργίου” Παναγιώτης Τουχτίδης.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι αν και το υπουργείο ενέκρινε το κονδύλιο των 250.000 ευρώ για την πληρωμή των 21 συμβασιούχων, μέχρι σήμερα δεν δόθηκε ούτε ένα ευρώ και οι 12 που τελικά εργάζονται πληρώνονται με χρήματα του νοσοκομείου.
Για αδράνεια της πολιτείας κάνει λόγο ο προεδρεύων του γενικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας. “Το υπουργείο προσέλαβε γιατρούς με συμβάσεις και μπλοκάκια, για να ανοίξει κάποια κρεβάτια εντατικής, κυρίως εξαιτίας των κρουσμάτων της νέας γρίπης και τώρα που θα φύγουν οι γιατροί αυτοί, θα κλείσουν και πάλι τα κρεβάτια”, λέει ο κ. Βαρνάβας.
“Αγκάθι” που πληγώνει το ΕΣΥ χαρακτηρίζει τις κλειστές κλίνες ΜΕΘ ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού(ΠΑΣΟΝΟΠ) Τηλέμαχος Πατινέας. Όπως λεει, πάρα τις υποσχέσεις του υπουργείου Υγείας, άνοιξαν μόνο 80 κρεβάτια πανελλαδικώς, αλλά κι αυτά πρόκειται έως τον Ιούλιο να βάλουν και πάλι λουκέτο, διότι λήγουν οι οκτάμηνες συμβάσεις του προσωπικού.
“Ακόμη, όμως, και στις ΜΕΘ που λειτουργούν, οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τραγικές. Ένας νοσηλευτής καλείται να φροντίσει τρεις ασθενείς, τη στιγμή που τα διεθνή δεδομένα προβλέπουν πέντε νοσηλευτές για μία κλίνη ΜΕΘ, ώστε η μονάδα να λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως”, επισημαίνει ο κ. Πατινέας.
Ανοιγοκλείνουν ΜΕΘ
Απογοητευτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στις μονάδες εντατικής θεραπείας της Βόρειας Ελλάδας, όπου κλειστά παραμένουν 27 κρεβάτια. Ταυτόχρονα, από τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Κεντρικής Μακεδονίας, αυτά του Κιλκίς και της Κατερίνης δεν διαθέτουν καν ΜΕΘ, ενώ της Χαλκιδικής εντάχθηκε πλέον στον νέο οργανισμό του νοσοκομείου και πρόκειται να δημιουργηθεί. Στα χαρτιά παραμένει προς το παρόν και η ΜΕΘ του νοσοκομείου Κοζάνης, αφού τα επτά κρεβάτια που διαθέτει παραμένουν κλειστά λόγω ελλείψεων προσωπικού. Συνεπώς, όλα τα περιστατικά της Δυτικής Μακεδονίας καλείται να καλύψει η ΜΕΘ του νοσοκομείου Πτολεμαΐδας.
Κλειστές εδώ και χρόνια παραμένουν οι τρεις από τις συνολικά 10 κλίνες ΜΕΘ του “Ιπποκράτειου” νοσοκομείου, ενώ μόλις οκτώ κλίνες διαθέτει η εντατική μονάδα παίδων του ίδιου νοσοκομείου, η οποία καλείται να εξυπηρετήσει τα περιστατικά από όλη τη Βόρεια Ελλάδα.
Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια με τη ΜΕΘ του νοσοκομείου Γιαννιτσών, η οποία είχε κλείσει για περίπου 10 ημέρες, εξαιτίας του μη διορισμού νέου επιμελητή. Τελικά, η θέση καλύφθηκε και επαναλειτούργησαν τα τέσσερα από τα συνολικά έξι κρεβάτια που προβλέπονται από τον οργανισμό του νοσοκομείου.
Την ίδια στιγμή, βάσει των στοιχείων της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, τα τελευταία τέσσερα χρόνια υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους 8.800 άτομα, καθώς δεν κατάφεραν να βρουν κρεβάτι σε ΜΕΘ. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ΜΕΘ που λειτουργούν σώζουν πάνω από 9.500 ασθενείς ετησίως, ενώ θα μπορούσαν να σώσουν άλλους 3.500, εάν άνοιγαν τα 150 κλειστά κρεβάτια.
Επίσης, στη χώρα μας λειτουργούν περίπου 500 κλίνες ΜΕΘ, ενώ χρειάζονται πάνω από 2.000. Απʼ αυτές που λειτουργούν, το 76% δεν διαθέτει το απαιτούμενο νοσηλευτικό προσωπικό, το 26% έχει ελλείψεις σε γιατρούς, ενώ το 15% σε μηχανήματα.
Νοσοκομείο / Προβλεπόμενες κλίνες / Κλίνες που λειτουργούν
Κομοτηνής / 3 / 3
Σερρών / 5 / 5
“Παπαγεωργίου” / 20 / 17
“Παπανικολάου” / 29 / 27
“Αγ. Παύλος” / 8 / 8
“Αγ. Δημήτριος” / 6 / 6
Ξάνθης / 3 / 3
“ΑΧΕΠΑ” / 16 / 16
“Γ. Γεννηματάς” / 8 / 7
“Θεαγένειο” / 8 / 6
Βέροιας / 2 / 2
Γιαννιτσών / 6 / 4
Πτολεμαΐδας / 6 / 6
“Ιπποκράτειο” / 10 / 7
Καβάλας / 6 / 6
Δράμας / 6 / 3-4
Αλεξανδρούπολης / 16 / 13
Έδεσσας / 3 / 2
Κοζάνης / 7 / καμία