Εθελοντική εργασία σε ακριτικά νησιά

Της Νικολέττας Μπούκα
bouka@makthes.gr

“Αισθάνομαι πολύ τυχερή που βρίσκομαι εδώ. Το κέντρο υγείας βρίσκεται στο λιμάνι του νησιού. Στην αρχή σοκαρίστηκα διαπιστώνοντας πόσες ελλείψεις υπάρχουν σε βασικά υλικά. Τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά απ’ ό,τι τα φανταζόμαστε. Σταδιακά όμως μαθαίνεις να είσαι εφευρετικός και διαπιστώνεις ότι ακόμη και με τα λίγα μπορείς να προσφέρεις βοήθεια στους συνανθρώπους σου που την έχουν ανάγκη. Κι αυτό είναι μοναδικό συναίσθημα”.
Η Μαρία Μπρούφα, φοιτήτρια στο 5ο έτος της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, μιλά στη “ΜτΚ” για την ξεχωριστή εμπειρία που βιώνει εδώ και λίγες ημέρες, προσφέροντας εθελοντική εργασία στο κέντρο υγείας στο λιμάνι της Ίου, στο πλαίσιο του προγράμματος “Ιατρική απόβαση στα ακριτικά νησιά”, που πραγματοποιεί και φέτος η Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος.
Με το πλοίο της γραμμής έφτασε στο πανέμορφο νησί, προκειμένου να ενώσει τις δυνάμεις της με τους γιατρούς του κέντρου υγείας, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των ντόπιων, αλλά και των τουριστών. Για οκτώ ημέρες το “σπίτι” της είναι ένα λιτό δωμάτιο μέσα στο κέντρο υγείας, ενώ η “οικογένειά” της είναι οι συνάδελφοί της και οι κάτοικοι της Ίου, που ήδη την έχουν αγκαλιάσει με τη ζεστασιά και τη φιλοξενία τους.
“Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω στο πρόγραμμα. Για μένα ήταν μια ευκαιρία να βρεθώ για 8 ημέρες σε ένα κέντρο υγείας ενός μακρινού νησιού, προκειμένου να διαπιστώσω στην πράξη πώς λειτουργεί το σύστημα υγείας. Στο κέντρο έρχεται πολύς κόσμος κι έχω βοηθήσει σε αρκετά περιστατικά. Από την πρώτη κιόλας ημέρα χρειάστηκε να βοηθήσω στην αντιμετώπιση ενός πολυτραυματία. Δεν συγκρίνεται αυτό που ζω με το μάθημα στο πανεπιστήμιο”, λέει η Μαρία και προσθέτει ότι καθημερινά πηγαίνει στις 8.30 με 9.00 στο κέντρο υγείας και φεύγει γύρω στις 15.00. Υπάρχουν βέβαια και οι εφημερίες, καθώς και αρκετά απογεύματα που η παρουσία της είναι αναγκαία, ενώ τις ώρες που δεν εργάζεται απολαμβάνει τις παραλίες και τις ομορφιές της Ίου.
Αντίστοιχη είναι και η εμπειρία της Ευαγγελίας Δεληγεώρογλου, η οποία φέτος θα πάει στο 5ο έτος της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και όπως λεει στη “ΜτΚ” είναι η πρώτη φορά που συμμετέχει στο πρόγραμμα “Ιατρική απόβαση στα ακριτικά νησιά”.
Πριν τέσσερις ημέρες πήρε το πλοίο της γραμμής από τον Πειραιά, πλήρωσε 70 ευρώ από την τσέπη της για το εισιτήριο μετ’ επιστροφής και έφτασε στη Μήλο.
“Από την πρώτη μέρα που έφτασα, έπιασα δουλειά στο κέντρο υγείας που βρίσκεται στη Χώρα της Μήλου. Έκανα αιμοληψίες και συρραφή τραυμάτων και φαντάζομαι ότι έχω πολλά να δω και να αντιμετωπίσω τις επόμενες ημέρες, οπότε θα συμμετάσχω και σε κάποια εφημερία. Στο κέντρο εργάζονται ο διευθυντής και ένας αγροτικός γιατρός κι αυτοί μας δίνουν οδηγίες”, εξηγεί η Ευαγγελία.
Παράλληλα, τονίζει ότι οι ασθενείς ξαφνιάζονται ευχάριστα όταν βλέπουν τόσο νέους ανθρώπους να προσφέρουν εθελοντική εργασία και τους φέρονται εγκάρδια.
“Είναι μοναδική αυτή η εμπειρία. Στην αρχή είχα άγχος, αλλά είναι υπέροχο το συναίσθημα του να προσφέρεις. Εδώ έχουμε την ευκαιρία να εφαρμόσουμε όσα μαθαίνουμε στη σχολή, και είναι η πρώτη επαφή μας με τους ανθρώπους εκτός κλινικής. Θα μείνω συνολικά 8 ημέρες και σίγουρα θα συνιστούσα και σε άλλους να ζήσουν αυτή την εμπειρία”, ομολογεί η Ευαγγελία.

Το πρόγραμμα
Την εμπειρία των δύο κοριτσιών έχουν την ευκαιρία να ζήσουν φέτος συνολικά 270 φοιτητές απ’ όλες τις ιατρικές σχολές της χώρας μας, χάρη στο πρόγραμμα “Ιατρική απόβαση στα ακριτικά νησιά”, που διοργανώνεται από την Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος, υπό την προεδρία του κ. Μιχάλη Σιδερή, σε συνεργασία με τους κατά τόπους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, για το χρονικό διάστημα από 20 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου.
“Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 1997 και ο χαρακτήρας του είναι εθελοντικός. Φέτος δήλωσαν συμμετοχή 420 φοιτητές, αλλά επελέγησαν με κλήρωση 270, εκ των οποίων περίπου 60 από τη Θεσσαλονίκη. Είναι φοιτητές που έχουν τελειώσει το 4ο, 5ο και 6ο έτος των σπουδών τους κι έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη, έχουν τη δυνατότητα να πάρουν πρωτοβουλίες και να δουν στην πράξη πώς θα αντιμετωπίσουν έναν ασθενή. Βρίσκονται σε πιο δύσκολες καταστάσεις, όπου υπάρχουν ελλείψεις και δεν είναι όλα εύκολα, όπως στο εξειδικευμένο περιβάλλον μιας κλινικής νοσοκομείου”, εξηγεί στη “ΜτΚ” η υπεύθυνη του προγράμματος “Ιατρική απόβαση στα ακριτικά νησιά” για το 2011, Αδελαΐς Τζωρτζοπούλου.

25 οι φετινοί προορισμοί

Οι φετινοί προορισμοί των φοιτητών είναι συνολικά 25 περιοχές, μεταξύ των οποίων οι: Λευκάδα, Ίος, Σάμος, Κέρκυρα, Κύθηρα, Ζάκυνθος, Σκύρος, Τήνος, Ικαρία, Μήλος, Κως, Ρόδος, Παξοί, Πλωμάρι Λέσβου, Ναύπλιο, Ύδρα, Σπέτσες, Κύθνος, Σίφνος, Κίσσαμος Χανίων, Σέριφος, Αίγινα, Φούρνοι και Σύμη.
“Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση των κέντρων υγείας σε ακριτικά νησιά, τα οποία έχουν αυξημένες απαιτήσεις κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι φοιτητές εκπαιδεύονται στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, ενώ ταυτόχρονα συνδυάζουν και διακοπές, αφού εργάζονται καθημερινά 8 ώρες”, τονίζει στη “ΜτΚ” ο αντιπρόεδρος του πανελλήνιου δ.σ. της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος (ΕΕΦΙΕ) και πρόεδρος του παραρτήματος Θεσσαλονίκης ΕΕΦΙΕ, Κωνσταντίνος Ιμπριάλος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι φοιτητές παρέχουν επικουρική συνδρομή στο έργο των γιατρών στις εγκαταστάσεις της μονάδας όπου πηγαίνουν, ενώ οι ιατρικές πράξεις τους γίνονται μόνο υπό την παρακολούθηση των γιατρών-εκπαιδευτών και μόνο στους χώρους της μονάδας υγείας.
“Η φετινή αυξημένη συμμετοχή των φοιτητών δείχνει ότι έχουν τον εθελοντισμό μέσα τους και θέλουν να προσφέρουν τη βοήθειά τους. Πιστεύω ότι είναι μοναδική εμπειρία, γιατί έχεις την ευκαιρία να έρθεις σε άμεση επαφή με τους ασθενείς, κάτι τελείως διαφορετικό απ’ ό,τι μέσα σε έναν θάλαμο κλινικής νοσοκομείου”, τονίζει ο κ. Ιμπριάλος.