Ετοιµάζουν νέο νοσοκοµείο στο Λασίθι

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΘΑ ΚΑΪΤΑΝΙΔΉ

Την ίδρυση νέου και σύγχρονου νοσοκοµείου στο Λασίθι προκειµένου να καλυφθούν οι ανάγκες περίθαλψης των κατοίκων πρότεινε χθες ο συντονιστής της Επιτροπής Συγχωνεύσεων Λυκούργος Λιαρόπουλος. Επιπλέον ζήτησε να εξεταστείη σκοπιµότητα της διατήρησης κέντρων υγείας, τα οποία βρίσκονται σε αστικές περιοχές µε νοσοκοµεία και άλλες δοµές φροντίδας της Κρήτης. Η εκδήλωση που πραγµατοποιήθηκε χθες στο Ηράκλειο Κρήτης,στο πλαίσιοτου δηµόσιου διαλόγου µε θέµα την αναδιάταξη των δυνάµεων του ΕΣΥ, εκτυλίχθηκε σε τεταµένη ατµόσφαιρα.Στην Αµµουδάρα, συγκεντρωµένοιγιατροί που διαδήλωναν έξω από το ξενοδοχείο στο οποίο γινότανη συζήτηση αλλά και µέλη τουΠΑΜΕ επιχείρησαν να διασπάσουν τον αστυνοµικό κλοιόκαι τα ΜΑΤ απάντησαν µε δακρυγόνα. Στο µεταξύ, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος κατά τη συζήτηση για τις επικείµενες αλλαγές τόνισε ότι «τίποτε δεν θα κλείσει, αλλά οι δυνάµεις του ΕΣΥ θα συνενωθούν», υπενθυµίζονταςπως οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν την 1η Ιουλίου.

ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ. Από την πλευρά του ο κ. Λιαρόπουλος χαρακτήρισε ιδιάζουσα την περίπτωση του Λασιθίου, όπου µε λιγότερους από 80.000 κατοίκους λειτουργούν τέσσερις δοµές δευτεροβάθµιας φροντίδας (το νοσοκοµείο του Αγίου Νικολάου, τα νοσοκοµεία – κέντρα υγείας της Ιεράπετρας και της Σητείας και το Κέντρο Υγείας Νεαπόλεως).

Αλλωστε,όπως υπογραµµίζεικαι στη σχετική µελέτη που έχει δηµοσιεύσει, εκτιµά ότι παρά την αυξηµένη τουριστική και µεταναστευτική κίνηση στην περιοχή και τις δυσκολίες στο οδικό δίκτυο ο… συνωστισµός «δεν δικαιολογείται».

Στο πλαίσιο αυτόεισηγείτα ιτην ίδρυση ενός νέου, σύγχρονου νοσοκοµείου και τη µετατροπή των τριών νοσοκοµείων – κέντρων υγείας(Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας,Σητείας) σεκέντρα υγείας αστικού τύπου.

Μέχρις ότου τεθεί σε λειτουργία το νέο νοσοκοµείο, ο κ. Λιαρόπουλος προτείνει να λειτουργεί το νοσοκοµείο του Αγίου Νικολάου ως «αρχηγός» της περιοχής.

Για το νοσοκοµείο -Κέντρο Υγείας Νεαπόλεως προτείνεται –όπως αναφέρεται και στησχετική µελέτη– να συνεχίσει να λειτουργεί ως έχει, ενώ ενδεχόµενο σενάριο είναι να διασυνδεθεί µελλοντικά µε το Κέντρο Αποθεραπείας – Αποκατάστασης που σχεδιάζεται να ιδρυθεί στην περιοχή.